Garsiam Klaipėdos pastatui šeimininkus rado, pinigų – ne

Miestas, Svarbu

Klaipėdos menininkams neatitekęs buvęs uostamiesčio policijos komisariato pastatas, esantis Jūros g. 1, panašu, labai ilgai lauks naujų savo šeimininkų. Nors nuspręsta į jį įkelti Klaipėdos teismus, tačiau niekaip nerandama pinigų pastatą restauruoti ir jį pritaikyti naujai veiklai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas iš pastato, esančio Jūros g. 1, į naujas patalpas Kauno gatvėje išsikraustė dar 2015 metais. Nuo tada Turto bankas intensyviai pastatą pardavinėjo, bet naujų savininkų taip ir neatsirado. Todėl norą jame įsikurti pareiškė Klaipėdos menininkai, žadėję čia įkurti kultūros Meką. Tokį norą palaikė ir uostamiesčio valdžia, ji pradėjo derybas su Vyriausybe dėl pastato perėmimo, miesto taryba net buvo patvirtinusi kitų pastatų, kuriuos galima mainais atiduoti Turto bankui, sąrašą.

Tačiau šiemet balandį, prieš Velykas, atskriejo žinia, kad Vyriausybė nusprendė buvusį Klaipėdos komisariato kompleksą, esantį Jūros g. 1, perduoti valdyti valstybės įmonei Turto bankui, numatant šį pastatą rekonstruoti, pritaikyti teismų funkcijoms atlikti ir nuomos teisėmis perduoti Klaipėdoje veikiantiems teismams įsikurti.

Tuomet žadėta, kad Turto bankas operatyviai įvertins, kiek lėšų reikės pastatą atnaujinti, skelbs techninės priežiūros ir rangos konkursą. Tačiau praėjo septyni mėnesiai ir ledai nė truputį nepajudėjo.

„Vystant ir pritaikant teismų poreikiams Jūros g. 1 esantį pastatą, šiuo metu vyksta bendradarbiavimas su Nacionaline teismų administracija dėl projekto finansavimo mechanizmo. Dažniausiai tokie projektai yra finansuojami iš biudžeto lėšų ir/ar parduodant turimus institucijų pastatus. Kadangi teismai ir jų valdomi pastatai nėra Turto banko klientai, ieškoma būdų, kaip užtikrinti projekto finansavimą. Dalis projektui reikalingų lėšų bus pritraukta iš tarptautinių finansavimo šaltinių, dėl kitos dalies vyksta tarpinstitucinis derinimas“, – aiškino Turto banko komunikacijos vadovas Tomas Bagdonas.

Kol neaiškus projekto finansavimas, terminų, kada pastatas gali būti sutvarkytas, niekas nesiryžta įvardyti.

Anot T. Bagdono, teismai atsakingi už tarptautinių lėšų pritraukimą, o tai yra apie 15 proc. projekto vertės, kas sudaro maždaug 2 mln. eurų. Turto bankas bando užsitikrinti likusią sumą – apie 11 mln. eurų ir dėl to vyksta diskusijos su institucijomis.

Preliminarūs skaičiavimai, kiek pastatui atnaujinti reikia pinigų, daryti pagal Statybos techninį reglamentą. Projekto sąmata bus patikslinta, kai bus parengtas pastato rekonstrukcijos techninis projektas.

„Užsitikrinus projekto finansavimą, bus užsakomi projektavimo ir rangos darbai, kuriuos prižiūrės Turto banko specialistai. Kol bus išspręsti projekto finansavimo klausimai, pastatas yra užkonservuotas ir prižiūrimas. Jis yra aptvertas, jame įdiegta signalizacija, užsandarintos ertmės, sutvarkyta lietaus surinkimo sistema“, – teigė T. Bagdonas.

Jis priminė, kad Turto bankas pastatą perėmė 2008 m. kovą. Buvo numatyta, kad pardavus pastatą, už jį gautos lėšos bus skirtos policijos pastatų atnaujinimui. Tam per trejus metus buvo suorganizuota dešimt viešųjų aukcionų, kurių metu pradinė kaina keitėsi nuo beveik 2,2 mln. iki 0,85 mln. eurų, tačiau pirkėjo neatsirado. Pasikeitus poreikiams, Vyriausybė nutarimu nusprendė pastate įkurdinti Klaipėdos miesto teismus, todėl pastatas yra išimtas iš valstybės parduodamo turto sąrašo.

5 Comments

  1. Absurdas

    Žinoma, ko Klaipėdai labiau trūksta – „meno mekos”, gaivinti uostamiesčio kultūrinį gyvenimą ir pritraukti bei įtraukti jaunimą ar teismų, blet?

    Reply
    • Absurdui

      Tai niekas netrukdo gaivinti ir pritraukti neinvestuojant pinigų į restauracijas, mieste apstu vietų kur. O ko taip, tamsta, susirūpinot? Vistiek jie pačiam vargu ar bepadės.

  2. Anonimas

    Kur mūsų universiteto istorikų, profesorių komentaras? Čia juk karališkieji valsčiaus teismo rūmai pastatyti iškart po garsiojo gaisro. ???

    Reply
  3. Aukcionas vyko

    Jis buvo išimtas jau vykstant aukcionui. Taip atsitiko pirmą kartą per aukcionų istoriją. Savininkai būtų atsiradę. Bet valdžiagyviai nepaiso nieko!

    Reply
    • Aukcionui

      Vyko, pardavinėjo už juokingą 850 tūkst. eurų sumą, bet miesto vldžia kreipėsi į Vyriausybės kanclerį Stončaitį, kad sustabdytų aukcioną ir perduotų pastatą miestui, nes kaip tikino, savivaldybė negali aukcione dalyvauti, tiesa, paštą pirkt tokiu būdu kaip ir galėtų. Tai tas sustabdė, tada pagalvojo, kad miestas ir be jo apsieis, ir nutarė, kas, manau, geriausia, įkurdinti čia Teismų rūmus. Labai nesisielokim, tikrai Vyriausybė skirs pinigus ir susitvarkys čia viskas.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Vėžaičiuose atsiras senelių namai

Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Abu pirkėjai ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas

Pagaliau pradės statyti komisariato automobilių aikštelę

Turto bankas paskelbė pasirašęs sutartį su UAB „HSC Baltic“ dėl Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato antžeminės daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Regionas

Neringos meras prašo šalies vadovų užtarimo

Neringos meras Darius Jasaitis kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą ir premjerę Ingridą Šimonytę dėl to, kad šiame kurorte gyvenantiems ukrainiečiams ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This