Smeltalė ar Klaipėdos miesto nuotekų griovys?

Miestas, Svarbu

Nuo ankstyvo penktadienio ryto klaipėdiečių socialiniuose tinkluose ėmė klajoti nuotrauka, kurioje matyti, jog šalia Smeltalės upelio pavadinimo atsirado ir antras ženklas, skelbiantis, jog tai yra Klaipėdos miesto nuotekų griovys.

Skaitytojo nuotr.

Kadangi panašiai Smeltalės upelį buvo pavadinę kai kurie su smarve pietinėje Klaipėdos dalyje kovojantys aktyvūs miestiečiai, pirmiausia, ar nežino, iš kur tas ženklas galėjo atsirasti, ir pasiteiravome jų interesams atstovaujančios Miesto tarybos narės Ligitos Girskienės.

Smagiai nusijuokusi, politikė teigė nė nenumananti, kas galėtų būti šio ženklo autoriai.

„Neįsivaizduoju, man siurprizas didelis, aš nustebusi”, – teigė ji. Kartu L. Girksienė sakė, jog neseniai grupė klaipėdiečių nustatė, kokia įmonė tiesiai į lietaus nuotekas leidžia savo teršalus. Dėl to dabar tyrimą esą yra pradėję aplinkosaugininkai.

Tuo metu klaipėdietis Augustinas „Atvirai Klaipėdai” kartu su minėta nuotrauka atsiuntė ir štai tokį komentarą: „Upė Smeltalė, juosianti Klaipėdą iš rytų ir pietų, 20,9 km ilgio kadaise buvo vėžingiausia ir lašišų nerštaviete, žmonių poilsio vieta paversta miesto pietinės dalies paviršinių nuotekų surinkimo grioviu. Upelio žiotyse įsikūrę valtininkai neteisėtai prisistatę valčių garažų užbaigia upelio taršą. Tai labiausiai užterštas upelis Lietuvoje, gal ir visoje Europioje. Gelbėkime šią lašišų nerštavietę!  Meras Grubliauskas ragina daiktus vadinti tikrais vardais, tad pilietiški gyventojai taip ir pavadino, Jūrininkų pr. link Draugystės stoties pakabinę tikrąjį užrašą”.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius per atstovę spaudai „Atvirai Klaipėdai” persiuntė AB „Klaipėdos vanduo“ Tinklų departamento vadovo Mariaus Martynaičio komentarą:

Toje vietoje yra paviršinių nuotekų išleistuvas Nr. 7., apie kurį buvo kalbama A. Balevičiaus poveikio aplinkai vertinimo atrankoje (…).Vertinime teigiama, neva į upę iš išleistuvo Nr. 7 patenka buitinės nuotekos. AB „Klaipėdos vanduo“ du kartus skirtingomis dienomis praėjusią savaitę paėmė vandens mėginius išleistuve. Tarša nebuvo fiksuota. Šiandien paimsime mėginius dar kartą, toks nurodymas jau duotas. Atliksime net tik vandens, bet ir dumblo tyrimus, kad įsitikinti ar neįprasta spalva nėra dėl nuosėdų dugno dumble. Esame numatę imti mėginius artimiausiomis savaitėmis intensyviau ir nusimatėme daugiau taškų paviršinių nuotekų kolektoriuje, per kurį išteka lietaus vanduo į Smiltelę, turėdami detalesnę informaciją, galėsime spręsti, ar tarša yra, kur ji yra ir pan. Jei to reikia, galime imti mėginius kartu su aplinkosaugininkais, kad nebūtume apkaltinti šališkumu. Paėmus mėginius tyrimai užtrunka, pvz. ,norit nustatyti BDS (kuris parodo potencialią taršą buitinėmis nuotekomis) reikalingos 7 dienos. Todėl greitų sprendimų čia nėra. Taršą kitomis medžiagomis, jei tokių bus, matysime greičiau. 

Lentelės mūsų įmonė nekabino, kas tai padarė, mes informacijos neturime.

Manau, kad tai taip vadinamų „visuomenės aktyvistų“ darbas, kurie suinteresuoti skandalų kūrimu ir eskalavimu, o ne realių sprendimų paieška.

Penktadienį 9 val. antrasis ženklas vis dar kabėjo ,tačiau po pietų jau buvo pašalintas. Palmiros Mart nuotr.

Kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo įvykių tyrimo skyriaus viršininkas Ramūnas Stasiulis nurodė, jog šis ženklas su Kelių policijos tarnyba derintas nebuvo.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus specialistai pažadėjo, jog penktadienį antrasis ženklas bus nuimtas. Po pietų iš savivaldybės gavome pranešimą, jog savavališkai pakabinta lentelė jau pašalinta.

Tai ne pirmas keistas nutikimas su Smeltalės upelio pavadinimu. Dar balandžio pradžioje „Atvira Klaipėda” rašė, jog už hidronimų pavadinimų ženklinimą atsakinga AB „Eurovia Lietuva” Smeltalę buvo pervadinusi į Strėvą. Tikrasis upelio pavadinimas atstatytas tik rugpjūtį.

7 Comments

  1. aldona

    Palmira, super įvykis! Gimusi Klaipėdoje dar prisimenu kaip tėvai važiuodavo iki to upelio pabūti smėlėtoje pakrantėje. Dabartinis vaizdas ir padėtis – daugiau nei klaiku! Džiaugiuosi, kad atsirado aktyvių žmonių ir drebia tiesą į akis. Jei tylėsime, virsime šiukšlynu. Į Klaipėdą vežė nugremžtą nuodingą asfalto dangą, pylė prie Liepų g. sankryžos su keliu į Palangą. Dalis to nuodo panaudota kaip danga prie pakelės restorano „3 Mylimos”. Kur visa kita gausa nugulė? Galiu tęsti nuodijimo sąrašą iki begalybės. Atsibuskime!

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Aš joje vaikystėje maudžiausi irgi 🙂

  2. analitikas

    kai vietoje užrašo „SMELTALĖ” dvi savaites kabejo „STRĖVA”,kas yra visiška netiesa,niekam nekliuvo. Kai atsirado užrašas”KLAIPĖDOS MIESTO NUOTĖKŲ GRIOVYS”,kas yra absoliuti tiesa, užrašas buvo likviduotas per kelias valandas.Ar tai reiškia,kad „teisybė akis bado”.

    Reply
    • aldona

      tikra tiesa! Bravo aktyvistai! Jei kitą akciją organizuosite, palaikysiu!

  3. pastabusis

    kodėl ponas Martinaitis cituoja seimo kultūros komiteto pirmininką? Tiesa žodį „konservatoriai” pakeitė į”visuomenės aktyvistai”

    Reply
  4. atsargus

    ženklas žinoma teisingas,bet jei atsiras mada visur rašyti teisingas iškabas,o jei dar ant valstybinių institucijų….Įsivaizduokit kaip atrodys; ” VAGYS ” , „KYŠININKAI”, „AFERISTAI” ir t.t. .Ar mum to reik.

    Reply
    • a

      tegu kiti pasirūpina, kad tamstai būtų gera ir patogu… O kai užvers šiukšlėmis, užnuodys visą vandenį? Šią vasarą ėjau Smiltynės paplūdimiu nuo Juodkrantės. Negalėjau patikėti pasikeitimu per pastaruosius 30metų – šiukšlių pilna jūra ir paplūdimys

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Garsusis Labrenciškės sklypas: kodėl pati savivalda nenutraukia sutarties?

Klaipėdos apylinkės teismas išnagrinėjo politikų pagimdytą bylą, kurios epicentre yra visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje.   Baigiamųjų kalbų metu Savivaldybės administracijos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This