Vilties ir S. Nėries gatvių medžiai: galima ir nekirsti

Miestas, Svarbu

Vilties ir S. Nėries gatvėse medžių būklės tyrimą su kolegomis atlikęs Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Miškų instituto Miškininkystės skyriaus vedėjas dr. Gintautas Urbaitis viešo jo rezultatų pristatymo metu pripažino, kad galima ir nesivadovauti rekomendacijomis kirsti visus jose stovinčius medžius.

Tačiau, mokslininko teigimu, vis tiek reikėtų imtis gana drastiškų veiksmų – 7-8 metrų aukštyje pjauti sergančių medžių viršūnes ir kiekvienais metais du kartus individualiai formuoti lajas.

Į penktadienį per pietus vykusį tyrimo pristatymą susirinko tiek žmonių, kad buvo beveik pilna miesto Tarybos posėdžių salė.

Klaipėdietis Gintarius Petkus įteikė ne tik oficialų prašymą sustabdyti tokius projektus ir paliko merui juodu kaspinu perrištą medžio gabalą „už gražią medžių priežiūrą”. Martyno Vainoriaus nuotr.

G. Urbaitis akcentavo, kad instituto specialistai tik įvertino medžių būklę, o ką toliau daryti su jais, turi spręsti specialios komisijos, kurias sudaro keleto įvairių institucijų atstovai.

Pasak mokslininko, 120 metų liepų, kiek yra sulaukusios augančios minėtosiose gatvėse, gamtoje nėra daug, tačiau mieste yra daug veiksnių, trumpinančių medžio amžių. Tai ir žiemą barstoma druska, transportas, bet šiems medžiams didžiausias peilis buvo apipjaustymai. Tai buvo daroma du-tris kartus ir dėl to nuo pat viršūnės į medžius įsimetė puvinys.

„Tik laiko klausimas, kada šakos pradės skilinėti, lūžinėti. O žmogui sužaloti ar net užmušti nereikia storos šakos, jei ji krenta iš aukštai. Tie, kurie pavojingi, reikia šalinti kuo greičiau”, – sakė tyrimo vadovas.

Jis akcentavo, kad nors yra Aplinkos ministerijos rekomendacija tais atvejais, kai gatvėje auga daugiau nei pusė prastos būklės medžių, šalinti visus, taip elgtis nėra būtina. Esą didžiąją dalį medžių galima bandyti gydyti.

„Pirmiausia dar kartą reikia septynių-aštuonių metrų aukštyje pjauti viršūnes, nes jų neišlaikys, per didelė laja. Maitinimas pakankamas, gal tik keletas yra silpstančių. Dvejus metus po tokio apipjaustymo medžiai žiauriai atrodys, kol ataugs lajos. Vėliau kiekvienais metais du kartus reikės genėti, formuoti lajas, bus reikalinga individuali priežiūra”, – sakė mokslininkas.

Pristatyme dalyvavusi asociacijos „Klaipėdos žalieji” pirmininkė Liudvika Kuzminčiūtė teigė, jog tyrimas atliktas labai kruopščiai ir tiksliai atskleidė blogos medžių būklės priežastį – prastą genėjimą. Jos nuomone, nereikia vadovautis minėtąja rekomendacija kirsti visus medžius.

Klaipėdietė Rūta Jurkuvienė savo ruožtu dėstė, kad kiekvienas medis su laja yra milžiniškos vertės. Ji ragino Savivaldybės administracijos darbuotojus siekti išsaugoti viską, ką įmanoma.

„Nebūkite pamotės savo miestui. Mums tiesiog skauda”, – sakė moteris.

Tuo metu Gintarius Petkus įteikė ne tik oficialų prašymą sustabdyti tokius projektus, bet ir paliko merui juodu kaspinu perrištą medžio gabalą „už gražią medžių priežiūrą”.

O į susirinkimą atėjusi Nadežda Sitalo siūlė Savivaldybės administracijoje įkurti arboristo etatą.

Savivaldybės administracijos darbuotojai – Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda ir Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė akcentavo, kad niekas medžių dabar nesiruošia kirsti – nerengiami net projektai, nėra tam skirta ir pinigų. Sprendimai, kaip elgtis, esą bus priimami vėliau pasitarus su atsakingomis institucijomis, o projektai būtų pristatomi visuomenei.

Minėtasis tyrimas savivaldybei kainavo 10 000 eurų. Jo metu buvo tirta ir kitose miesto vietose esančių medžių būklė.

6 Comments

  1. Medžius turi prižiureti spevialistai

    Turi buti atsakomybe imonems ir asmenims kurie atlieka genejima medžiams.Turi buti realios daugiatukstantines Baudos už Netinkama Medžiu priežiura!!!
    Kodel Medziu priežiuros darbus atlieka oficialios imones kurios darba atlieka neatsakingai?
    Cia tas pats kai moterys nueina pas manikiuro….ir viena naga vienaip kita kitaip patvarko dar kita apkramto dar kita nuplešia….ir pasako atsiprasau kita ranka duokit sugadinsiu….Tragedija!!!!

    Reply
  2. N.

    Kelmas dovanų gavo kelmą? Super!

    Reply
  3. Piliečiai atėjo

    Šimtametes liepas vadinti stagarai- tegali tik bukiai bukesni. Saulės ištroškę visai negalvoja apie klimato pokyčius, ir kokią medžiai turi reikšmę sveikatai. Beje, autorius Martynas negirdėjo labai įdomaus Liudvikos Kuzminčiūtės pastebėjimo, kad savivaldybė eina tik vienu keliu: pasamdo
    ne vietinį mokslų daktarą-ekspertą medžių „sergamumui, puviniams nustatyti. Tas linksmai kalbėjęs daktaras vadina save miškininku ir visą pranešimą krečia juokelius…Kaunietis pranešėjas kalba apie tuopas, nors Vilties ir Nėries gatvėse auga liepos. Kai seimo narys užklausia pranešėjo, kodėl prūsiškas kraštovaizdis nekliūva Lenkijai ir net Kaliningradui, o Lietuvoje, Klaipėdoje, Šilutėje jis naikinamas, mokslų daktaras Urbaitis krykštauja apie Raudondvaryje iškirstus medžius. Bet piliečių mieste daugėja, daugėja šviesių, išsilavinusių žmonių, kurie suvokia, kad Europoje į medį žiūrima kitaip. Ir jie rado noro ir galimybių ateiti į tokią` diskusiją. Kaip sakė Liudvika, savivaldybė, jos Aplinkos, Sveikatos skyriai neužsako ekspertų , kuri tirtų, koks žaliųjų plaučių poveikis miestiečiams, koks indėlis kovojant su tarša, Tokių ekspertų samdytis savivaldybėje nėra pinigų.

    Reply
  4. Vietinis

    Kirskite! S. Neries gatvė tiesiog nutriesta paukščių, kurie ant tų liepų tupi . Vasarą visi šaligatviai nuo amarų išmatų nes glitūs. Nesugebame prižiūrėti….

    Reply
  5. klaipėdis

    Bet tai kaip užjaučiu žmones, gyvenančius šių medžių pavėsyje- regėti šviesą, saulę galimybės menkos. O kaip šitie stagarai užstoja tokios gražios architektūros statinius. Tik kirsti, abejonių jokių, aišku, pasodinant kokybiškus, kokius, beje, ir klaipėdiečiai augina, medžius.

    Reply
    • Nesvarbu

      Kur Jūs matėte tuos, pasak Jūsų, naujai pasodintus kokybiškus? Kur bepažvelgsi , visur ap- arba nudžiūvę stagarai, rykštės. Neprižiūrimos, nepakankamai laisyomos etc. Vien tai jau puikiai parodo, kaip savivaldybei ” rūpi” medeliai Klaipėdoje

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Paaiškėjo Arūno Tumos išminties šaltinis*

Klaipėdos miesto tarybos narys, net merą gebantis pastatyti į jam priderančią tarnautojo vietą, Spyglio mylimas Arūnas Tuma pastaruoju metu demonstruoja ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Suprato, kad šimtai tūkstančių - vėjais, bet sprendimui pritarė

„Pinigai – vėjais”, – taip diskusiją dėl projekto „Klaipėdos miesto savivaldybės automatinių (stacionarių) aplinkos oro kokybės stebėjimo stotelių įrengimas“ teikimo ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This