Festivalis „Salve musica“ džiugins visą gruodį

Kultūra

Pasitinkanti 15-uosius veiklos metus Klaipėdos koncertų salė kviečia jį praturtinti 15-ojo šventinės klasikos festivalio „Salve musica“ akordais. Šiemet gruodį  vyksiančio festivalio programoje muzikos gurmanai turės galimybę pasimėgauti net 12 skirtingų klasikinės muzikos desertų.

Penktadienį, gruodžio 6 d., 18.30 val. Mūza Rubackytė kartu su Mindaugo Bačkaus vadovaujamu Klaipėdos kameriniu orkestru atliks programą „Mūza ir orkestras“. Koncerte taip pat dalyvaus klarnetininkas Rimvydas Savickas, o prie dirigento pulto stovės elegancija ir subtiliu muzikiniu skoniu pasižymintis latvių dirigentas Normundas Šnē.

Keturi muzikai, suformavę „blogų berniukų“ įvaizdį – tai saksofonų kvartetas „Signum“ iš Vokietijos. Grodamas nepaprastai lengvai ir dažniausiai be natų, kolektyvas kūrybiškai papildo savo pasirodymus sceniniu judesiu ir instrumentinio teatro elementais.

Energingieji „Signum“ gruodžio 12 d. 18.30 val. dalyvaus programoje „Pasakos saksofonams“. Ją su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru rengia jo meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas, Lietuvos nacionalinės ir Baltijos ansamblėjos meno premijų laureatas Modestas Pitrėnas. Koncerte skambės ir 75–ąsias gimimo metines atšventusio kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus kūrinys.

„Boléro–Extended“ – šiuolaikinio šokio ir gyvos violončelių muzikos spektaklis, kurį žiūrovai išvys gruodžio 13 d. 18.30 val. Deja, bet bilietai į renginį buvo iššluoti akimirksniu.

Gruodžio 15 d. 16 val. klausytojai laukiami šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje pasiklausyti programos „Viešpaties gimimas“, kuri pavadinta pagal žymaus prancūzų kompozitoriaus, pianisto, vargonininko, pedagogo Oliviero Messiaeno kūrinį „Viešpaties gimimas“ („La Nativité du Seigneur“). Šioje programoje skambės ir trimitininko Sigito Petrulio bei jo vadovaujamo Klaipėdos brass kvinteto atliekami kūriniai, vargonais skambins Dainius Sverdiolas.

Gruodžio 17–osios vakaras dedikuotas vien tik argentiniečių kompozitoriui Ástorui  Piazzollai. Jis laikomas tradicinės tango muzikos revoliucionieriumi, su tango sujungęs džiazo, klasikinės muzikos elementus ir sukūręs taip vadinamą „naująjį tango“. „Vien tik Piazzolla“ yra trijų jaunų talentingų muzikų – smuikininkės Dalios Dėdinskaitės, violončelininko Glebo Pyšniako ir akordeonininko Tado projektas. „Vien tik Piazzolla“ skambės gruodžio 17 d. 18.30 val.

„Kalėdų rytą Agava pražydo“ – teatrališkas muzikinis projektas, skirtas visai šeimai. Agava – tai poetės Violetos Palčinskaitės knygos „Eilėraščiai iš namų“ personažas, kurį įkūnys aktorė Indrė Liutkevičiūtė. Ką Agava veikė Kalėdų rytą?  Su kuo ji tada gėrė saldžią kakavą? Visą tai klausytojai sužinos gruodžio 19 d. 18.30 val. koncerte. Jame taip pat dalyvaus dainų autorius ir atlikėjas Vygantas Kazlauskas bei Čiurlionio kvarteto artistai.

Gruodžio 22 d. 16 val. į Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčią sakralinės muzikos mylėtojus sukvies programa „Kalėdų oratorija“. To paties pavadinimo kūrinio autorius – žymus prancūzų kompozitorius Camille Saint-Saëns.  „Kalėdų oratorija“ yra vienas dažniausiai pasaulyje atliekamų kūrinių prieš Kalėdas.  Koncerte pasirodys Alfonso Vildžiūno diriguojamas Klaipėdos choras „Aukuras“, M. Bačkaus vadovaujamas Klaipėdos kamerinis orkestras, solistai Rosana Štemanetian (sopranas), Vilija Mikštaitė (altas), Kęstutis Alčauskis (tenoras) ir Dainius Puišys (baritonas). Koncertui diriguos Tomas Ambrozaitis.

Per Kalėdas iš Klaipėdos centrinio pašto bokšto visus tradiciškai sveikins karilionininkas Kęstutis Kačinskas, o į Naujuosius klaipėdiečius palydės Stanislovo Žilevičiaus atliekami kūriniai. Kariliono varpai šventę skelbs gruodžio 25 d. 16 val. ir gruodžio 31 d. 23.30 val. Laikrodžių muziejaus kiemelyje.

Vindzoro pilyje Jungtinėje karalystėje gyvenantis, a cappella dainuojantis vokalinis šešių vyrų ansamblis „The Queen’s Six“ gruodžio 30 d. 18.30 val. Koncertų salėje atliks išskirtinę programą „Kalėdos su Karalienės šešetu“. Visi ansamblio nariai tarnauja Šv. Jurgio koplyčioje choristais-vikarais (giesmininkais pasauliečiais). Atlikėjų repertuare dera asketiškas viduramžių giedojimas, puošni renesanso polifonija, jausmingi madrigalai, ilgam įsimenančios liaudies dainos ir nuotaikingos džiazo bei populiariosios muzikos kūrinių aranžuotės.

Finalinis festivalio „Salve musica“ koncertas „Pažvelk į žvaigždes“ gruodžio 31 d. 18.30 val. iškilmingai palydės senuosius metus. Ji – ne žvaigždė, ji – prabangus, spinduliuojantis deimantas, kuriuo galima džiaugtis iš arti. Taip operos pasaulyje pristatomas sopranas Viktorija Miškūnaitė, kuri pasirodys šioje naujametinėje programoje. Auksinio scenos kryžiaus laureatė ne tik Lietuvos scenose spinduliuoja vaidmenų žiežirbomis, bet garsina savo šalies vardą ir kitose pasaulio šalyse. Solistė scenoje muzikuos kartu su Mindaugo Bačkaus vadovaujamu Klaipėdos kameriniu orkestru.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Kultūra

Pučiamųjų instrumentų grupė dovanos „Vėjo serenadas“

Kovo 17-ąją, 15 val., LMTA Klaipėdos fakulteto koncertų salėje rengiamas pažintinis koncertas „Vėjo serenados“, kurį publikai skiria Klaipėdos valstybinio muzikinio ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

Kultūra

Naujasis Muzikinis teatras pristato repertuarą

Balandžio 20 d. naujojo pastato duris atversiantis moderniausias šalyje Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras (KVMT) pristato 2024-ųjų repertuarą. Nors teatro atidarymo ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This