Naujas socialinis būstas: pabrangimą bandys išsireikalauti

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Pirmadienį pagaliau buvo įmūryta kapsulė ateities kartoms naujo socialinio daugiabučio pamatuose – dar 2018 m. spalį sutartį pasirašę statybininkai tik visai neseniai ėmė darbuotis sklype Ramyno g. 14A.

Dėl netinkamo namo statybos techninio darbo projekto buvo ne tik nutolusi statybos darbų pradžia, bet ir pabrango jie patys – kol kas suma išaugo apie 300 tūks. eurų. Užbaigus statybas ir paaiškėjus galutinei pabrangimo sumai savivaldybė ją žada išsireikalauti ir iš projektuotojų, ir iš techninių prižiūrėtojų.

Kapsulę su laišku ateities kartoms į pastato pamatus įmūrijo UAB „Eikos statyba” vadovas Almantas Čebanauskas (kairėje), Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas ir Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, padėję ir parašus po šiuo laišku. Martyno Vainoriaus nuotr.

UAB „Eikos statyba” sutartį dėl 40 butų, 5 aukšto namo su liftu, kuriame bus ir 8 neįgaliesiems pritaikyti būstai, statybos pasirašė dar 2018 m. spalį. Tada buvo numatyta, kad 14 mėnesių truksiantys darbai atsieis 2,32 mln. eurų, iš kurių 85 proc. skirs Europos Sąjungos fondai.

Tačiau dabar greitai taip ir neprasidėjo. Šiemet spalį buvo pasirašyti su sutarties pakeitimai. Pagal pirmąjį buvo atsisakyta 250 tūkst. vertės darbų, bet sutarta atlikti papildomus, įvertintus 454 tūkst. eurų. Dėl to galutinė sutarties kaina padidėjo nuo 2,32 iki 2,528 mln. eurų. O pagal antrą sutarties pakeitimą, atsižvelgiant į tai, kad rangovas dėl namo statybos techninio darbo projekto trūkumų negalėjo pradėti darbų ir pritaikius statybos sąnaudų kainų indeksą – 5,39 proc. – buvo perskaičiuota sutarties kaina ją padidinant iki 2,64 mln. eurų.

„Projektas buvo netinkamas vykdymui. Peržiūrėjus sprendinius jie neatitiko jokių reikalavimų, tai patvirtino ir ekspertizė. Buvo blogai suprojektuotos sienos, pamatai. Projektą turėjo perdaryti užsakovas – savivaldybė”, – sakė UAB „Eikos statyba” vadovas Almantas Čebanauskas.

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio, visas pabrangimas gula ant savivaldybės pečių, nes europiniai fondai finansuoja tik konkrečią sumą. Dėl to, kai pasibaigs statybos ir paaiškės galutinė pabrangimo suma (ji gali keisti dėl naujų sprendinių įgyvendinimo), ją bus bandoma išsireikalauti iš projekto rengėjų, taip pat techninės priežiūros.

Techninį projektą rengė Visagine įsikūrusi UAB „Svertas”. Už šiuos darbus jai buvo sumokėta 170 000 Lt. Statybos darbų techninės priežiūros paslaugas atlieka UAB „Inžinerinė mintis“, šios sutarties kaina – 15 488 Eur.

Iš viso Klaipėdos miesto savivaldybė šiuo metu turi 552 socialinius būstus, tačiau paklausa išlieka didelė. Turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti sąraše yra įrašyti 645 asmenys ir šeimos, kuriems socialinis būstas yra nuomojamas eilės sąraše tvarka. Dar 30 asmenų ir šeimų yra įrašyti į sąrašą turinčių teisę į šią paramą išimties tvarka.

Socialinio būsto fondas pildomas ne tik statant naujus namus, bet ir perkant rinkoje esančius senesnės statybos butus. Šiuo metu vyksta procedūros dėl 7 butų pirkimo, tačiau tiek politikai, tiek ir Savivaldybės administracija konstatuoja, jog statyti naują būstą yra pigiau. Be to, jame jau galima kai kuriuos butus pritaikyti neįgaliesiems.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”114245,114247,114248,114249,114250,114251,114252,114253,114246,114254,114255,114256,114257,114258,114259,114262,114260,114261,114263,114264,114265″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

17 Comments

  1. Anonimas

    Reinaldui… tai gal jà pats ir išsiaiškinkite prieš eilinę sàmokslo teorijà skleisdamas, tik kaip korektiškai palyginti, jeigu bendroje infrastruktūroje skaičiuojami ir pandusai bei platesnės laiptinės ir durys neįgiesiems, liftai, o naujoje statyboje tik dalinė apdaila…na bet jeigu tikslas apkakoti, koks skirtumas…

    Reply
  2. Reinaldai, negražu

    Naujame name kuris bus A klasės (pigus išlaikymas), į kainą įskaičiuotas liftas su pilnai įrengtais san. mazgais ir virtuvėmis pradėti gyventi., spec. įranga ir butus pirmame aukšte su rampomis neįgaliems žmonėms, visa tai įskaičiuota į kainą kuri yra 938 eur. už kvadratą,pastato bendras plotas 2814,47 kv. m. Turint oficialias miesto atstovavimo pareigas prieš teigiant tokius skaičius paprasčiausias padorumas reikalauja teiginius patikrinti …ir kas liūdniausiai tai jau ne pirmą kartą…

    Reply
    • Renaldas

      Tai norite mus įtikinti, kad paėmęs projekto sumą ir padalinęs iš bendro, o ne naudingo pastato ploto, Jūs paneigsite, kad projektas per brangus?:) Naudingo ploto, t.y. to, kurį galima būtų parduoti butų pavidalu yra juk ne 2814,47 kv. m., daug mažiau. Gal pasakysite kiek? Juk žinote, jei jau žinote bendrą namo su visais sandėliukaiskoridoriaislaiptinėmis plotą.

      Kai statybų bendrovė parduoda butą, pilietis mato kainą už kv.m. realaus naudingo jį dominančio buto plotą, o ne bendrą namo plotą, padalintą iš butų skaičiaus. Jei kas nors Jums siūlys 70 kv. m. butą ir skelbs jo kainą, padalinęs sumą iš kvadratų žinosite realią 1 kv. m. kainą ir galėsite palyginti ją su mano minėta Registrų centro skelbiama visutine 1 kv. m. kaina. Jūs juk nepulsite dalinti bendro viso daugiabučio namo plotą iš butų skaičiaus ir vertinti jį ne kaip 70 kv. m. daiktą, o 100 kv. m., kas gautūsi, jei priskaičiuotumėte dalį koridoriaus, laiptinės, lifto šachtų ir sandėliukų plotą.

    • Reinaldui

      Šiaip tokio ploto kaip laiptinės nėra. O už rūsius ir garažus susimoka gyventojai.

  3. Robertas

    Čia kažkas ne taip, kad,, Svertas,, pjauną grybą aišku, teko statyti pgl jų projektą. Ką atliko ekspertizė? Irgi,, pjovė grybus,, Tech. Priežiūrą,, taip statyti,, irgi kažkur miškuose buvo? Kaip visada darbų vadovas ir brigadierius kaltas kurie vieninteliai skaito brėžinius,…..

    Reply
  4. Renaldas

    Ar žinote, kad butai socialiniame daugiabutyje kainuos 50 proc. brangiau, nei juos būtų galima nupirkti iš naujų namų statybą vystančių verslo įmonių? Bet šiame straipsnyje cituojami miesto strategai ir vykdytojai mano kitaip: „tiek politikai, tiek ir Savivaldybės administracija konstatuoja, jog statyti naują būstą yra pigiau.” Pigiau už ką? Šis namas statomas už miestiečių ir jų draugų iš ES pinigus. Gal miesto politikai ir valdininkai mano, kad jei leidi ES lėšas, jos nesiskaito ir gali tratinti kaip tik panorėjęs?

    Toks įspūdis, kad kai kas turi prisukamas galvas. Ryte vieną gali paimti iš pirmos lentynėlės, kaip šiandien ar tada, kai pasirašai po tokiu projektu, o kitą dieną iš lentynėlės pavadintos “Racionalusis” – čia tada, kai reikia spręsti kokio dydžio kompensaciją išmokėti klaipėdiečių šeimai, kurią iškeldini iš būsto dėl visuomenės poreikių ar tada, kai gyvenimas tame būste nebegalimas pagal galiojančius ES ir LT teisės aktus dėl triukšmo ar vibracijos, keliamos šalia vykdančios ūkinę veiklą įmonės. Spėkite kas parašyta ant pirmosios lentynėlės:)

    Paskaičiavimai. Socialinio daugiabučio projekto kaina 2,64 mln. eurų. Projektas – 40 butų – 20 vieno kambario ir tiek pat dviejų kambarių. 8 butai pirmajame pastato aukšte bus pritaikyti asmenims su judėjimo negalia ir šeimoms, kuriose yra tokių asmenų. Tarkime, vieno kambario buto plotas 30 kv. m., dviejų – 50 kv. m. Vidutiniškai 40 kv. m. Paskaičiavus bendrą butų plotą, gauname, kad vieno kvadratinio metro kaina – 1650 eurų.

    2019-10-24 Atviros Klaipėdos skelbtame straipsnyje apie vidutines naujos statybos būsto kainas skelbiama, kad “Klaipėdoje – senos statybos butai trečiąjį ketvirtį vidutiniškai kainavo po 896 eurus už kv., naujos statybos butai – 1 104 eurus už kv. metrą.”

    Aišku gali būti manančių, kad socialinis būstas burėtų būti prabangesnis plotu ir sprendimais (inžineriniais, architektūriniais, medžiagiškumo ir k.t.), nei vidutinio piliečio perkamas naujas būstas už paimtą paskolą iš banko? Arba, kad 8-ių (iš 40) butų pritaikymo neįgaliesiems sprendimai papildomai kainuoja net 870 tūkstančių eurų.

    https://www.atviraklaipeda.lt/2019/10/24/senu-butu-kainos-augo-nauju-pigo/

    Reply
    • Ups

      Stengiesi žmogau, tačiau riebiai „grybauji”. Boring.

    • klaipedskas

      Ups, kur grybauja?

    • Panašu į grybą

      Paskutinis atvejis, kai soc. reikmėms buvo perkamas senas būstas nepritaikytas neįgaliesiems, mokėta apie 1100 Eur/kv m. https://www.atviraklaipeda.lt/2019/11/19/klaipedos-savivaldybe-praturtes-sesiais-butais/ Manau, kad tikrai geriau investuoti į naujas statybas. Nusipirkus seną būstą savivaldybei anksčiau ar vėliau dar reikės prisidėti ir prie namo renovacijos, kai tam pribręs dauguma kaimynų.

    • Zilvinas

      Šaunuolis! Teisingai pastebėta. Dar galiu pridėti – isperkamu būtų kaina, kai tai reikia savivaldai – apie 650 EUR/M2…. Jų nuomone…. ?
      Taigi čia ir pasato dviveidiskumas. Ir kažkieno nauda….

    • Mėgėjiškas paskaičiavimas

      Smarkiai praskaičiavote pro šalį, gerbiamas R 🙂

    • Žilvinui

      Reikia žiūrėti į patį pastatą. Ten tie Nemuno gatvės pastatai avarinės būklės, vieta tragiška. Tai labai įtakoja kainą. Beje, savivaldybė siūlo gerokai didesnę sumą ir riporte už siūlomą kainą tikrai yra įmanoma nusipirkti normalų butą.

  5. MArijus

    UŽ ką balsavom- tą ir turim! Smarvė, kamščiai, jokių kiemų tiek vaikams, tiek mašinoms. Auksinių šaukštų brangstantys projektai.
    Kaip norėjom- taip ir gavom.

    Reply
  6. St. Darbų vadovas

    O tai,, Eika,, prieš laimedama ne susipažino su TP?

    Reply
  7. Anonimas

    O tai kas vykdė techninę priežiūrą?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ačiū už pastebėjimą, patikslinsime sulaukus atsakymo iš Savivaldybės.

    • Anonimas

      Techninė priežiūra – Kauno įmonė, matyt ne taip paprasta prižiūrėti iš Kauno ir kasdien būti statybos aikštelėje.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dangės skvero granitas: teismas palaikė savivaldybę

Pasirodo, kad dar 2020-ųjų pavasarį kilusios peripetijos dėl tuo metu rekonstruojamame Dangės skvere numatyto kloti granito pasiekė ir teismą. Klaipėdos savivaldybė ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This