Klaipėdoje nori statyti paminklą M. Jankui: neaiški nei vieta, nei pinigai

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje norima dar aiškiau įamžinti Mažosios Lietuvos patriarcho Martyno Jankaus atminimą – siekiama jam pastatyti paminklą. Tačiau dar neaišku, kurioje vietoje jis galėtų atsirasti, kas turėtų jį finansuoti. Be to, yra abejojančių M. Jankaus sąsajomis su Klaipėda, todėl esą yra labiau paminklų nusipelniusių žmonių.

Martynas Jankus.

Klaipėdos savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija antradienį pritarė idėjai uostamiestyje pastatyti paminklą M. Jankui, tačiau nurodė, kad tolimesnių žingsnių turi imtis idėjos iniciatoriai – Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyrius.

Jo pirmininko pavaduotojas Benas Volodzka idėją ir pristatė komisijai. „Vilnius turi paminklą Jonui Basanavičiui, o Klaipėda turi turėti paminklą Martynui Jankui, nes jie abu yra Didžiosios ir Mažosios Lietuvos patriarchai, lietuvybės puoselėtojai. Kaip buvo gražu, kai Prezidentas Gitanas Nausėda savo inauguracijos iškilmes pradėjo prie J. Basanavičiaus paminklo, nes jis yra lietuvybės simbolis. Manome, kad M. Jankaus paminklas Klaipėdoje taip pat taptų ta vieta, prie kurios galėtų vykti įvairūs istoriniai renginiai“, – kalbėjo B. Volodzka.

M. Jankaus atminimas Klaipėdoje jau yra įamžintas. Jo vardu pavadinta gatvė, o ant Šaulių gatvėje esančio namo atidengta atminimo lenta. „M. Jankus yra neeilinė asmenybė ir jam tokio įamžinimo nepakanka, todėl ir siekiame, kad atsirastų paminklas“, – teigė B. Volodzka.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška priminė gerą pavyzdį – Vydūno paminklą. Jam sukurti ir pastatyti reikalingas lėšas surinko iniciatoriai, o aplinką, kurioje paminklas atsirado, sutvarkė savivaldybė. Todėl jis teiravosi, kas finansuotų paminklą M. Jankui. „Neatmesčiau, kad savivaldybė viską galėtų padaryti savo pinigais. Juk daug čia ir nereikia, užtektų kokių 100 tūkst. eurų“, – skaičiavo B. Volodzka.

Tačiau komisijos nariai ragino paminklo M. Jankui iniciatorius ieškoti privačių rėmėjų, nes esą negalima visko finansuoti miesto biudžeto lėšomis. „Mes, Mažosios Lietuvos reikalų taryba, jau finansavome atminimo lentos M. Jankui atsiradimą, tai kainavo apie 4000 litų. Negalime taip švaistytis pinigais“, – B. Volodzka buvo įsitikinęs, jog paminklui pinigų turi būti skirta iš miesto biudžeto.

Komisijoje nesutarta ne tik dėl finansavimo, bet ir dėl vietos, kur paminklas galėtų atsirasti. Visuomenininkas Algimantas Švanys siūlė, jog geriausia vieta, reikalaujanti mažiausiai investicijų, yra skverelis prie J. Karoso muzikos mokyklos.

Tačiau komisijos nariai aiškino, kad šiaip sau išrinkti vietos negalima. Esą Klaipėdos savivaldybėje yra parengta senamiesčio ir istorinės miesto dalies schema, kurioje aiškiai nurodytos vietos, kur mieste gali atsirasti meniniai akcentai. Iš nurodytų vietų išsirinktąją dar turi patvirtinti ir Įvaizdžio komisija.

Todėl Komisijoje sutarta tik pritarti išsakytai idėjai dėl paminklo M. Jankui, o tolimesnių žingsnių rekomenduota imtis patiems iniciatoriams. Jie turi kreiptis į Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską, kad šis pavestų savivaldybės administracijai parengti miesto tarybos sprendimo projektą dėl pritarimo M. Jankaus paminklui.

„Aš labiau norėjau, kad iki Klaipėdos sukilimo šimtmečio 2023 metais būtų įamžintas Jono Budrio atminimas. Tie, kas yra tarnavę kariuomenėje, supranta, koks svarbus šio vyro vaidmuo buvo Klaipėdos sukilime. Bet Benas mane įkalbėjo, jog geriau reikia įamžinti M. Jankų“, – atvirai prisipažino Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyriaus pirmininkas Petras Šmitas.

V. Juška replikavo, jog idėjų ši taryba turi 15 metų į priekį, o jos kainuoja ne vieną milijoną eurų.

Beje, komisijos posėdyje nedalyvavęs jos narys istorikas Vasilijus Safronovas savo nuomonę apie paminklą M. Jankui atsiuntė raštu. Jis stebėjosi, kodėl Mažosios Lietuvos reikalų taryba žūtbūt nori paminklo M. Jankui, nors jo sąsajos su Klaipėda yra tik fragmentiškos.

„Šio istoriko ambicijos užgožia objektyvų požiūrį“, – paprašytas pakomentuoti V. Safronovo nuomonę aiškino B. Volodzka.

Mažosios Lietuvos reikalų taryba sieks, jog paminklas M. Jankui Klaipėdoje būtų atidengtas 2023 metais.

Informacija

Martynas Jankus gimė 1858 m. rugpjūčio 7 d. Bitėnuose (Šilutės raj.). Iš gana vargingos, bet tvarkingos ir stropios šeimos kilęs jaunuolis pats sugebėjo išmokti daug kalbų ir įgyti literatūrinių žinių.

Vokiškai skaitydavęs mokslinius darbus, M. Jankus nusprendė, kad tokie tekstai turi būti prieinami ir lietuviškai kalbantiems žmonėms. Visą turtą ir ūkio pajamas skyrė spaudos leidybai ir platinimui. Aktyviai siekė prijungti Klaipėdos kraštą prie Didžiosios Lietuvos, todėl vadintas Mažosios Lietuvos patriarchu.

Kaip Lietuvai lojalus lietuvininkų veikėjas, 1920 m. įtrauktas į Lietuvos Tarybą ir dalyvavo propagandinėje veikloje Lietuvai rengiantis jėga prisijungti Klaipėdos kraštą.

1922 m. pabaigoje M. Jankus tapo vadinamojo Vyriausiojo Mažosios Lietuvos gelbėjimo komiteto, kuris savo veikla maskavo Lietuvos dalyvavimą Klaipėdos sukilime, pirmininku.

10 Comments

  1. Rimas

    Patriarchas Lietuvos vienintelis – dr. Jonas Basanavičius!

    Reply
  2. Nesvarbu

    Kai daugybė žmonių gyvena skurde, ne paminklai turėtų būti galvoje. Šiaurės Korėjoje jų taip pat sočiai. Na ir ką? Kam to reikia?

    Reply
    • Magyla

      O ta Jūsų „daugybė” varguolių ar bandė kada negerti, nerūkyti ir daugiau dirbti? Sako, taip galima išgyti nuo skurdo.

  3. Ur anas

    Martynas Jankus buvo mūsų krašto patriarchas ir paminklas privalo atsirasti jam!

    Reply
    • Anonimas

      panašiai bėdžiai rėkavo 1917m ir Rusijoj, tik patriarchas buvo kitas. Rezultatai iki šiol

    • Anonimas

      galvojau kad patriarchas mūsuose vienintelis -V.Landzbergis. Valodzkos ir Juškos smegenų žievėj proveržis – kiekvienam kaimui po Patriarchą ir …pašalpos taloną.

  4. Sveikatos ministrui

    Valodzka užpaminklins visą Klaipėdą. Geriau pastatom vieną jam, gal nurims jaunuolis. Ir pigiau ir greičiau. Negali žmogelis be pjedestalo – vsokių tų ligų būna. O skiepų nėr. VERYGAAAA.

    Reply
    • Stasys

      O jus dabar tenkina tokia baisi miesto tuštybė?

    • Stasiui

      paminklai negelbės, kai galvos tuščios

    • Stasys

      Ypač, kai kačiukai, šuniukai svarbesni už Jankų

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dingo Sąjūdžio laikus menantis simbolis

Klaipėdoje, Ąžuolyno giraitėje, pasigesta tautinio simbolio – priverpstės, lietuviškos trispalvės juosta pritvirtintos prie ąžuolo.  Apie šį įvykį pranešė „Atviros Klaipėdos” ...
2024-03-03
Skaityti daugiau

Kultūra

Pristatys Algirdo Taurinsko „Nutapytą gyvenimą“

Kovo 1 d., penktadienį, 18 val., Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galerijoje (J. Janonio g. 9) ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Prieš 50 metų išgelbėta rotušė kol kas stūkso nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus tuometinio kultūros ministro pavaduotojo surašytas raštas liudija, kad sovietmečio bujojusio vokiškojo miesto laikotarpio paveldo griovimo vajaus ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This