Pirmieji nemokami pietūs – priešmokyklinukams

Regionas

248 vaikai – tiek Klaipėdos rajono bendrojo ugdymo mokyklas lankančių priešmokyklininkų jau nuo sausio mėnesio pietus valgys nemokamai.

Rajono savivaldybės praneša, jog prie bandomojo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inicijuoto projekto etapo jungiasi 14 rajono mokyklų. O nuo kitų metų rugsėjo pirmosios nemokamus pietus gaus visi priešmokyklinukai ir pirmokai – tiek bendrojo lavinimo mokyklose, tiek ikimokyklinio ugdymo įstaigose.

Viena iš šiame projekte dalyvausiančių rajonų mokyklų – Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazija. Čia keturias priešmokyklines grupes lanko 82 vaikai.

Asociatyvi Martyno Vainoriaus nuotr.

Gimnazijos direktorius sako, kad toks sprendimas – sveikintinas, nes iki šiol nemokamą maitinimą gaudavo tik vargingiau gyvenančių šeimų vaikai. Pietūs priešmokyklinukams bus patiekiami švediško stalo principu, kurį gimnazija įgyvendins palaipsniui: iš pradžių vaikams bus leidžiama rinktis tik garnyrą, vėliau, kai įpras – ir pagrindinius patiekalus.

„Buvome išvykę į Kauno rajoną, kur kai kurios mokyklos jau taiko tokį maitinimo būdą. Pats pietų procesas užtrunka šiek tiek ilgiau, nes vaikai ilgiau svarsto, ką valgyti, tačiau gerokai sumažėja išmetamo maisto kiekis. Tėveliai neturėtų nerimauti, kad vaikai liks nevalgę. Mokytojai tikrai stebės, kad į valgyklą atėję jų ugdytiniai nesėstų prie stalo su pustuštėmis lėkštėmis“, – pranešime cituojamas gimnazijos direktorius Antanas Alčauskis.

Papildomų finansų pasiruošti tokiam maitinimo būdui, pasak ugdymo įstaigos vadovo, neprireiks. Valgykloje jau anksčiau įrengtos kelios maisto išdavimo linijos priešmokyklinukams. Tačiau švediško stalo principu maitinti visų gimnazijos mokinių, bent jau kol kas, nepavyks: tam reikėtų įrengti dar 2 ̶3 papildomas maisto išdavimo linijas.

INFORMACIJA

Rajone į šį projektą įsijungė 14 mokyklų, visoje Lietuvoje – 251 iš 49-ių savivaldybių. Skaičiuojama, kad nemokamą maitinimą iš viso gaus apie puspenkto tūkstančio priešmokyklinukų. Klaipėdos rajone pirmieji naujoves išbandys Plikių, Ketvergių, Vėžaičių, Dituvos, Endriejavo, Judrėnų, Lapių, Kretingalės pagrindinių mokyklų, Šiūparių, Slengių ir Paslūžmio mokyklų-daugiafunkcių centrų, Gargždų „Minijos“ progimnazijos Jakų ir Gobergiškės skyrių bei Veiviržėnų Jurgio Šaulio ir Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijų priešmokyklinukai.

Preliminariais skaičiavimais, 2020 metais Lietuvos priešmokyklinukų ir pirmokų nemokamiems pietums iš Valstybės biudžeto papildomai reikės apie 8,6 mln. eurų, vėliau kasmet – apie 17,4 mln. eurų.

Šiuo metu nemokamas maitinimas, nepaisant amžiaus, užtikrinamas tik vaikams iš nepasiturinčių šeimų, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį neviršija 183 eurų, neįskaičiuojant vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio. Kitąmet pajamų riba, nuo kurios priklausys nemokamas maitinimas, pakils iki 187,5 eurų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Konfliktas: pacientė ir gydytoja kaltina viena kitą

Penkiasdešimtmetė klaipėdietė Jolanta (pavardė redakcijai žinoma) šiuo metu gydosi Klaipėdos universitetinės ligoninės Nervų ligų skyriuje. Šį trečiadienį, lapkričio 15 d., ...
2017-11-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This