Geologų tyrimai: tarša chromu yra

Miestas, Svarbu

Uostamiesčio savivaldybė pranešė, kad Lietuvos geologijos tarnyba pateikė pakartotinių tyrimų išvadą, kuri  patvirtino dirvožemio užterštumą chromu šiaurinėje Klaipėdos miesto dalyje.

Lapkričio 28 d. Geologijos tarnybos specialistai paėmė kontrolinius grunto mėginius šiaurinėje miesto dalyje, greta Vitės progimnazijos, gyvenamųjų namų Švyturio g. 14 ir 18 bei „Verdenės“ progimnazijos. Kontroliniai dirvožemio viršutinio sluoksnio mėginiai buvo paimti naudojant analogišką mėginių ėmimo bei tyrimo metodiką kaip ir vykdant Klaipėdos miesto savivaldybės dirvožemio monitoringą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos tyrimų departamento Cheminių tyrimų skyriaus laboratorija patvirtino ankstesniais tyrimais nustatytą viršytą chromo taršą (bendro chromo kiekis nuo 7,6 iki 16,9 kartų viršija ribinę vertę). Vienu adresu – prie „Verdenės“ progimnazijos – dirvožemio tarša chromu neviršijo nustatytos ribos.

Atsižvelgdama į šiuos rezultatus Geologijos tarnyba konstatavo, kad yra būtini papildomi tyrimai – reikalinga atlikti preliminarius ekogeologinius tyrimus Vitės progimnazijos bei gretimose Švyturio gatvės teritorijose. Pažymėta, kad reikia atlikti preliminarius ekogeologinius tyrimus gretimoje uosto teritorijoje veikiančiuose ūkio subjektuose – galimuose taršos šaltiniuose.

„Savivaldybė, atsižvelgdama į Geologijos tarnybos rekomendacijas dėl tyrimų uosto teritorijoje, tikisi, kad ir Klaipėdos valstybinis jūrų uostas aktyviai jungsis į procesą”, – rašoma pranešime.

Anot jo, Klaipėdos savivaldybė nedelsdama vykdys būtinus pirkimus, kad kuo greičiau būtų atliktas ekogeologinis tyrimas Vitės kvartale. Papildomai bus nustatomas ir chromo valentingumas, nes atlikus vien ekogeologinius tyrimus, jų turinys būtų nepakankamas įvertinti, kokios rūšies chromu yra užterštas gruntas. Nulinio valentingumo – tai gyvų organizmų neįsisavinamas „metalinis“ chromas. Trivalentis – menkai toksiškas ir gamtinėje aplinkoje nejudrus chromas. Šešiavalentis chromas – tirpus, judrus, koroduojantis, toksiškas chromas, kuris yra sudedamoji chemijos pramonės produktų dalis.

Pažymima, kad Lietuvos akredituotose laboratorijose nėra galimybės nustatyti toksiško šešiavalenčio chromo koncentracijos bendrame dirvožemyje aptikto chromo kiekyje, tai gali būti padaryta specialiose laboratorijose užsienyje.

Iki tol, kol bus nustatyta, kurios rūšies chromas dominuoja bendrame dirvožemyje aptikto chromo kiekyje, bendrosios apsaugos rekomendacijos gyventojams neatšaukiamos.

5 Comments

  1. kažkaip

    pranešime nei vienos pavardės neminima, kur drąsiausieji?

    Reply
  2. kažkas

    klastoja tyrimų rezultatus, tuo turi užsiimti prokuratūra, stt. Kas tokius dalykus užsako?

    Reply
  3. vites gyventojas

    as nepasitikiu klaipedos svekatos centro tyrimais ir ju vadovais…man atrodo cia ir taip visiems aisku.

    Reply
  4. ar dar ilgai nuodysit?

    baisu kas darosi klaipedoje. tuos sveikatos centro ir aplinkosaugos vadovus reikia sodinti ir kuo greiciau, uz nusikalstama veikla, uz savo pareigu neatlikima, ne paslaptis, kad ten dirba giminaiciai arba valdziazmogiu artimieji,kurie trina kedes 20-30 metu, kuriems pinigai svarbiau negu mokyklinuku ar darzelinuku sveikata. kas isdave leidimus krauti nuodingus krovinius salia gyvenamuju rajonu?visos vites kvartalo namu stogai, palanges,medziai,dirvozemis nuseti kietomis gelezies rudos dalelemis, tai dabar, rudeni tas kiekis sumazejes, nes lietus nuplauna, bet gi tas, visas brudas nuteka i kanalizacija ir toliau i kursiu marias…buvo meginiai nunesti istirti, tai atsisako priimti…niekas net netiria, tos gelezies rudos…kodel?

    Reply
  5. Tai ką

    Vėl išlindo yla iš maišo… Ar neturėtų prokuratūra pasidomėti kaip NVSC neranda taršos kai visi kiti randa?
    Ir ar neturėtų miesto valdžia ir institucijos pagaliau imtis kokių nors veiksmų?
    Vaikai kasdien eina į mokyklą chromu užterštoje teritorijoje. Ar čia normalu??
    Gal vėl Stop juostom aptversim mokyklą? Ar kaip?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Kariuomenė padeda šalinti naftos teršalus Baltijos jūroje

Trečiadienį Lietuvos kariuomenė gavo pranešimą iš akcinės bendrovės „Orlen Lietuva“, kad prie Būtingės naftos terminalo plūduro, baigiant tanklaivio krovą nutrūko ...
2024-02-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This