Mažesnė šiukšlių rinkliava klaipėdiečiams – netikra dovana

Miestas, Svarbu

Klaipėdiečiai kitų metų pradžioje gaus mažesnes sąskaitas už atliekų išvežimą ir tvarkymą. Tačiau politikai išsakė ir nuomonę, kad jau reikia susitaikyti su tuo, kad tokią rinkliavą reikės ir didinti, o ne tik mažinti.

Klaipėdiečiai nuo 2014-ųjų kasmet moka 5 proc. mažesnę nei nustatyta rinkliavą už atliekų tvarkymą. Tokią nuolaidą kasmet patvirtindavo miesto taryba.

Šįkart miesto politikai, posėdžiavę ketvirtadienį, nuolaidą padidino iki 10 proc. Vyriausybė savo nutarimu yra nurodžiusi, jog vietinė rinkliava turi būti tokia, kad padengtų būtinąsias sąnaudas už atliekų surinkimą ir tvarkymą.

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras paskaičiavo, jog Klaipėdoje iš atliekų turėtojų yra surenkama 13 proc. daugiau rinkliavos nei yra sąnaudų. Tačiau įmonė prašė parengti tokį miesto tarybos sprendimo projektą, jog kitais metais klaipėdiečiams vis tiek būtų pritaikyta tik 5 proc. nuolaida.

O pinigai, kurių surenkama daugiau nei reikia, esą būtų panaudoti komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros atnaujinimui ar plėtrai. Numatoma įdiegti atskirto maisto ir virtuvės atliekų surinkimo sistemą. Šio projekto įgyvendinimo laikotarpis 3 m. 9 mėn., jam reikia 917,7 tūkst. eurų. Taip pat numatoma įrengti Klaipėdos regioninio nepavojingų atliekų sąvartyno III sekciją. Statybos darbų kaina siekia 4,3 mln. eurų.

Tačiau įvertinta, jog kitais metais tikrai neprasidės planuojamas maisto atliekų surinkimas. Be to, gal tik rudenį gali prasidėti sąvartyno III sekcijos statybos. Todėl politikams ir siūlyta rinkliavą kitais metais sumažinti ne 5, o 10 proc.

Planuojami kitų metų vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą priskaitymai klaipėdiečiams yra apie 5,285 mln. eurų, o prognozuojamos būtinosios sąnaudos – 4,65 mln. eurų. Miesto politikams pritarus atliekų rinkliavos sumažinimui 10 proc., per visus kitus metus klaipėdiečių kišenėse liks apie 528 tūkst. eurų.

Tačiau miesto tarybos narė Judita Simonavičiūtė teigė, kad kelią skinasi du įstatymai, kurie gali lemti atliekų rinkliavos didėjimą. Tad jau reikia ruošti ir metodiką, kaip bus nustatomas rinkliavos didėjimas.

Politikė Alina Velykienė svarstė, jog galbūt reikėtų kasmet iš naujo nustatyti rinkliavos dydį, o ne kiekvienais metais ją mažinti 5 ar 10 proc.

„Dabar esame geri prieš visuomenę, nes kasmet mažiname, bet juk pats rinkliavos dydis nesikeičia“, – teigė A. Velykienė.

Jai pritarė ir miesto tarybos narė Vaida Žvikienė, paraginusi Klaipėdos savivaldybės administraciją kasmet perskaičiuoti rinkliavos dydį, o ne ateiti prašyti dovanų gyventojams.

„Kaina visada turi atitikti metodiką ir būti pagrįsta skaičiais“, – pabrėžė V. Žvikienė.

Rinkliavos sumažinimui pritarė visi politikai, nebuvo nė vieno balsavusio prieš ar susilaikiusio.

1 Comment

  1. Klaipėdietė

    Taip, lengva mažinti ar didinti mokestį, kuris paskaičiuotas „iš lubų”. Šitiek metų nesugebame „išrasti” formulės mokesčiui už šiukšles. Man atrodo, kad tokia nemokšiška savivalda (pareigūnų rinkinys), negali ir vadovauti miestui. Skelbiami (įtariu ne visi) surinkti pinigai už šiukšles jau rodo, kad tai fantastika. Tačiau kai kam, įskaitant ir tuos, kurie mano, kad savivaldybės įmonėse dirbantiems pareigūnams išsilavinimas nebūtinas, yra normalu, kad Klaipėdoje buitines atliekas, šiukšles sukuria ne žmogus, o užimamo buto plotas. Ar domėjosi kas, kiek surinktų šiukšlių tenka vienam gyventojui, ar buvo pasiūlytas bent vienas ateičiai sprendimas surenkamų atliekų iš gyventojų apskaitai? Tur būt -ne. Klaipėdoje mokestis didžiausias, todėl ir maudosi kai kas surinktuose piniguose, atlyginimus pasiskyrė kaip rimtoj firmoj, surinkimų aikšteles žadėjo įrengti jau prieš kelis metus (p. Liubinavičiaus aistringa kalba), nieko netrūko, nei pinigų nei projektų. Šiandien vaizdas liūdnas. Dar daugiau, priimamas nutarimas, kad šiukšlių surinkimo aikšteles prižiūrės ir valys savo jėgomis ir lėšomis gyventojai tų namų, kuriuos nurodė savivaldybės klerkai „iš akies”, nes tai per sunku pelną gaunančiai, teršiančiai surenkant, nežinančiai, kur dėti pelną, KRAC įmonei. Tačiau kaip nevykdysi tokių „protingų” nurodymų, juk jie taip sunkiai sumąstyti, kad net max atlyginimų padidinimų pareikalavo. O tai, tur būt, „ūsuotų bebrų” patarimai įtakoja. Kaip man nuoširdžiai gaila gimtojo miesto, tie „bebrai” daug gero sunaikins.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pažymų dėl nenaudoto NT laukia iki kovo pabaigos

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) primena, kad uostamiesčio vietinės rinkliavos mokėtojas, praėjusiais metais nenaudojęs nekilnojamojo turto, gali nemokėti rinkliavos ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco” ir miesto valdžios mūšis grįžta į pradinę stadiją

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”), teismams skundusi praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos 2022-ųjų pavasarį priimtą sprendimą nepritarti jos planuojamai naujai ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This