Pigus populizmas ir konservatorių dūdelė – kodėl Klaipėdoje jie eina kartu?

Politikų tribūna

Jelizaveta Daugininkienė, Visuomeninės organizacijos „Rusakalbė Klaipėda“ pirmininkė,
2019-12-26

Komentarų: 20

Valdantieji įteikė kalėdinę dovana visiems klaipėdiečiams – padidino kainas. Nuo sausio 1 d. brangs didelė dalis viešojo transporto bilietų.

Šis sprendimas privertė kreiptis į miesto gyventojus ir rinkėjus, kurie vengia eiti į rinkimus arba balsuoja nejausdami didelės atsakomybės dėl savo sprendimo. Tokiu būdu žmogus tampa lengva auka nesąžiningiems politikams – norint pasiekti savo tikslą, jie pasinaudoja skambiais šūkiais ir populistiniais pažadais.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Tokių politikų Klaipėdos miesto taryboje yra tikrai ne vienas. Priminsime, kad valdančiąją koaliciją uostamiestyje, be Vytauto Grubliausko deputatų grupės sudaro ir konservatoriai, kurių pagrindinis rinkimų pažadas buvo konkretus tikslas – nemokamas viešasis transportas visiems gyventojams. Bet ką mes matome šiandien? Valdantieji pasuko visiškai priešinga linkme. Todėl norėtumėme pakalbėti apie skaičius bei užduoti klausimą tiems, kurie daug žadėjo, bet kažkodėl nenori prisiimti atsakomybės.

Pabrėžiu, kad aš, kaip ekonomistė, transporto specialistė ir buvusi Klaipėdos autobusų parko generalinė direktorė, kol kas nenorėčiau vertinti pačios iniciatyvos dėl kainų didinimo ir kritikuoti „Klaipėdos keleivinio transporto“ atstovų siūlymų. Tam reikia įsigilinti į detales, todėl apie tai šiek tiek vėliau.

Šiandien noriu pakalbėti apie kitus dalykus – apie sąžinę, pigų politinį populizmą ir atsakomybę.

Konservatoriai ir TS-LKD atstovai miesto Taryboje – Aidas Kaveckis, mero pavaduotojas Arūnas Barbšys, Audrius Petrošius, kuris dėl vertybinių dalykų pabėgo nuo V. Grubliausko pas konservatorius – bei buvusi kandidatė į merus (Seimo narė) Agnė Bilotaitė labai gerai reprezentuoja, ką reiškia politinis išsisukinėjimas. Trys iš keturių minėtųjų veikėjų žadėjo savo rinkėjams – nemokamai važinėsime po miestą! Bet dabar visi mato, jog pažadai taip ir liko pažadais.

Panašu, kad rinkimų kampanijos metu konservatoriai atvaizdavo mums seną švedišką pasaką. Kaip Nilsas iš Hamiltono jie grojo savo „stebuklinga“ dūdele ir išviliojo žmones kaip žiurkes… Gaila, bet toli gražu ne visi prisimena, kuo baigėsi tas grojimas.

Maža to, naujai iškeptas konservatorius A. Petrošius net teigia, jog bilietai yra branginami per mažai, todėl neva reikėtų dar labiau padidinti kainas, o kiti TS-LKD atstovai tiesiog tyli ir daro vaizdą, kad nieko neįvyko, bet taip nebūna.

Kaip sako Rasa Juknevičienė, gerbiamieji, nebijokime matyti tai, ką matome.

Susiklosčius tokioms aplinkybėms konservatoriai turi pripažinti, kad jie kaip politinė jėga atsisako nuo savo rinkiminių pažadų ir šioje kadencijoje negali įgyvendinti savo programos, o A. Petrošiui reikėtų pareikalauti savo naujų kolegų, kad TS-LKD frakcija viešai pripažintų – tai buvo klaida ir sąmoningas populizmas, o dabar prioritetai pasikeitė. Tai būtų tikrai sąžiningas, atsakingas ir sveikintinas žingsnis.

Iš tiesų, yra daug argumentų „už“ ir „prieš“ kalbant apie kainų didinimą ir viešojo transporto sistemos vystymąsi, tačiau A. Kaveckis ir A. Barbšys, kaip Klaipėdos konservatorių vedliai, privalo priešintis ir stengtis užkirsti kelią bilietų brangimui mieste.

Šiandien teigiama, kad kainų kėlimas yra būtina ir neišvengiama priemonė, nes kitu atveju biudžete gali atsirasti 700 tūkst. eurų „skylė“. Be to, šios koncepcijos šalininkai sako, kad sprendimą dėl kainų didinimo lėmė tas faktas, jog brangsta kuras. Dar sakoma, kad padidėjo žmonių pajamos ir perkamoji galia, nors tai netiesa – pasak „Sodros“ specialistų, perkamoji galia iš dalies net sumažėjo, o skurdo lygis ir nelygybė tebėra viena aukščiausių Europos Sąjungoje, bet čia jau kita tema. Pagrindinis valdžios argumentas – 700 tūkst. „skylė“.

Kalba eina apie tai, jog šiandieninei politinei valdžiai tiesiog trūksta efektyvumo. Formaliai tie patys konservatoriai pripažino savo neveiklumą ir negebėjimą spręsti finansinius klausimus. Niekas nežino kaip generuoti pelną, niekas nežino arba nenori pasidomėti, ką reiškia tikras optimizavimas.

Galima konstatuoti, jog valdantieji parodė savo veidą, o šios Tarybos veikla, kaip teatre, ateina prie kulminacijos – pagaliau kaukės nusimestos.

Sprendžiant finansinius klausimus, eilinį kartą buvo nueita greičiausiu ir paprasčiausiu keliu – įkišau ranką į dirbančio žmogaus kišenę ir išsprendžiau visas problemas. Gaila, kad ponas A. Kaveckis, kaip geras verslininkas, atstovaujantis laisvai rinkai, negerbia mokesčių mokėtojų, o kaip politikas – negerbia savo rinkėjų.

Ir pabaigai – jeigu šiandien dabartinė Klaipėdos politinė valdžia nežino, kaip spręsti 700 tūkst. eurų trūkumą (nors tai ne tokia didelė suma), neįkišdami rankos į mokesčių mokėtojų kišenes, norisi paklausti: kaip ji planuoja kovoti su kitomis transporto sferos problemomis ir vykdyti savo pažadus? Juk visa viešojo transporto sistema kainuoja apie 10-15 mln. eurų per metus ir sunkių klausimų gali atsirasti daugiau.

O jeigu politikai iš miesto Tarybos tęs kišti rankas į mokesčių mokėtojų kišenes vien tik tam, kad įgyvendintų pažadus nemokamai važinėti po miestą, reikia rimtai pagalvoti ir užduoti atvirą klausimą, ar Klaipėdai tikrai reikalingas toks „nemokamas viešasis transportas“?

20 Comments

  1. Indre

    Bravo p. Elizaveta. Labai geras jūsų straipsnis.Aiškus ir argumentuotas. Neįtikėtinai drąsiai meluoja partijos rinkėjams. Įdomu ar negalima tokiems melagiams, apgavikams iškelti baudž. bylų? Juk tai įrodyti nesunku. Pažadėjo-parašė skleidžiamuose visokiuose lapeliuose, net laiškuose, o nepadaro ką žadėjo. Manau ateis toks laikas ,atsiras kas tai padarys…

    Reply
    • Audrius

      Tai kad kaip tik prastas ir paviršutiniškas skaitinys, selektyviai pasirenkant informaciją, kuri patogi ir ją hiperbolizuojant, bei nutylint informaciją, kuri yra nepatogi ir kuri tokio lygmens specialistei negali būti nežinoma. Apie pažadus reikia kalbėti ne po pusmečio, o po kadencijos:)

  2. Svajus

    Niekada viešasis transportas niekur planetoj nebuvo nemokamas, ir nereikėtų apie tai svajoti ir kurti sau tokias iliuzijas, kad jom neišsipildžius reikėtų kažką kaltinti

    Reply
    • Elena

      Aš supratau , kad čia ne svajonės , kas būtų visai dar nieko ) Konservatoriai su tokiais pažadais žengė į savivaldos rinkimus ? Taigi , manau tai akivaizdi veidmainystė arba dar prasčiau – rinkėjų kvailinimas ) Apie tai ir rašo ponia Jelizaveta …..

  3. Anonimas

    Kas ką nori, tas tą daro, miestas paskutinėje vietoje, dar to nėra buvę…

    Reply
    • Anonimas

      Niekada viešasis transportas niekut planetoj nebuvo nemokamas, ir nereikėtų apie tai svajoti ir kurti sau tokias iliuzijas, kad jom neišsipildžius reikėtų kažką kaltinti

    • Anonimas

      visi daro ne ką nori, o ko nori Grubliauskas

  4. Voola da Gamba

    Koks tipiškas jelizavetiškas straipsnis:))) tai ,gal, konservatoriai vieni valdo ir dar meras konservatorius??? Nu, bliamba, akių dūmimas….O tai ko pati Jeluzaveta nieko nedaro? Susidėtų su konservais, taptų jų patarėja ir visi karrtu, sutartinai išvilktų dyko visuomeninio transporto „problemą”. Jūs, ponia, savo energiją prieš miestą gaubiančią smarvę nukreipkit, ot, tai būtumėt …..:)))

    Reply
    • ....

      Sprendimai priimami balsuojant , todėl konservatorių balsai daugeliu atvejų yra lemiami , todėl ir rašoma – KARTU . Šiaip dalinant patarimus kitiems kur nukreipti energiją , manau reikėtų sekti kur keliauja tokios ,, protingos Gambos ,, energija , siūlyčiau nukreipti į domėjimąsi savivalda ir tik tada rašinėti komentarus .

    • Lukas

      Meras irgi turėtų prisiimti atsakomybę, bet V. Grubliauskas su savo komandos nariais niekur ir niekam nežadėjo, kad nemokamai važinėsime po miestą.

  5. Jelizavetai “ekonomistei”

    Ponia Jelizaveta, geriau papasakokite žmonėms, kodėl išėjote(pabėgote) iš ,, Klaipėdos keleivinio transporto”? Kaip ten buvo su Jūsų dukterimi ?
    Gerbiami skaitytojai yra koalicinė rinkimų programa, koncervatoriai nėra vieni valdantieji mieste. Kai praeis kadencija, tada galėsime vertinti nuveiktus jų darbus. “Ekonomistė” užmiršo paminėti, kad šie valdantieji patvirtino visą sąrašą miesto švenčių, kurių metu miestiečiai važinės nemokamai. Taip pat ekonomiką išmanantys žino, kad kylant produkto/paslaugos pagaminimo kaštams auga ir galutinė paslaugos/produkto kaina. Priminsiu, kad LR Seimo valdantieji su Tomašeskiu priešakyje( tas, kur su “koloradke” vaikšto) pritarė kuro akcizų kėlimui, taip pat patvirtino minimo kėlimui, įvedė transporto registracijos mokestį… paprastai kalbat tai yra vieni iš transporto paslaugų teikiančių įmonių paslaugų sudedamosios. Didės kuro kaina, didės kainos visur! Kas skaito ir geba kritiškai vertinti šį straipsnį, tai suprasite, kad “ekonomistė” be jokių argumentų pati imasi pigaus populizmo :)…

    Reply
    • ....

      Keistokas man tas konservatoriškas ,, gerumas ,, . Ar teisingai supratau : važiuojantys viešu transportu VISUS METUS mokės didesnę kainą , kad KELIOS dienos būtų ,, nemokamos ,, ? Čia rimtai ? )))) Na , manyčiau , veidmaniškumo ,, ekonomijos ,, turėčiau mokytis iš tokios libera
      lkonservatoriškos tarybos daugumos . Turėtų būti gėda , o ne bandyti girtis ,, kaip mylite miestiečius ,, . Kreivų veidrodžių karalystėje dėl tokių ,, geradarių ,, gyvename .

    • Grubliauskinių vergui

      Atvėskite, nepuldinėkite savo nuomonę pateikusių žmonių. Koks keleivinis transportas? Jūsų žinios neatitrinka tikrovės. Jei reikia užpulti, klauskite apie Autobusų parką. O dėl nemokamo vežiojimo, tamstai neatrodo, kad didžiausias populizmas – čia? Panašu, kad tikite į grubliauskinių teisingumą. Miesto šventės – tik mažutis figos lapelis visoms vagystėms iš žmonių kišenės pridengti. matyt, kad apetitai auga.

    • Jelizaveta

      Kokia drąsa! O kas tu toks, vaikeli? Išdrįsk pasakyti savo vardą, „eksperdas”. )

      P. S. KKT įmonėje niekada nedirbau.

  6. Turi atsistatydinti

    Konservatoriai privalo atsistatydinti dėl pažadu nevykdymo. Girskienė taip pat. Atseit kovotoja su smarvė….Girulius žada sunaikinti ir padtatyti uosta tai ka Girskienė uostas ne smirdes ?….net i protesto akcija prie molo nepasirodė…veidmainė…

    Reply
  7. Anonimas

    Kam tos tuscios kalbos-vaziuokite viesuoju transportu, o ne masina.Masina vaziuoti dabar pigiau…

    Reply
  8. Nesvarbu

    Tiek Kaveckas, tiek perbėgėlis Petrošius yra tiesiog gražūs vyrai. O daugumai klaipėdiečių ” budulių” to užtenka. O visiems kitiems, matyt, reikia чтоб войны только не было. Daugiau tokiems primityvams turbūt nieko ir nereikia. Todėl ir turime tokią niekam vertą valdžią

    Reply
    • klaipėdietė

      Patys ir išrinkote tą niekam vertą valdžią. Ko norėjote, tą ir turite. Jums reikalingi ne protai, geros žinios, o gražūs kostiumuoti vyrai ir tuščios damos, kaip tos bylotaitės. O ką gero yra nuveikę Klaipėdai, jos žmonėms seimo nariai Šiaulienė, Kepenis, Kirkutis, Vaičekauskas, abu Gentvilai?.. Paklauskite, paprašykite viešai atsiskaityti kiekvieną iš jų atskirai. Ar gausite atsakymą??? Gal tada ir pabusite?
      Tai tokia šiandieninė realybė!!!

  9. Anonimas

    Lyg neuztenka nuo algos sumoketu mokesciu, dar uz transporta iki darbo reiks daugiau moketi. Nesazininga taip manau

    Reply
  10. ......

    Suprantu , nes panašiai pamąstau ) Mano nuomonė apie konservatorius kaip ir nesikeičia – veidmainystė klesti ? Viena sako visai kitą daro ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This