„Grigeo Klaipėda” skandalas: įtarimai bus pareikšti artimiausiu metu

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Palmira Mart, Martynas Vainorius
2020-01-10

Komentarų: 5

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Paaiškėjus, kad į Kuršių marias nenustatytą laiką buvo leidžiamos tik mechaniniu būdu išvalytos „Grigeo Klaipėda” nuotekos, tuo susirūpino ne tik įvairių atsakingų institucijų atstovai, bet ir politikai.

Penktadienį nuo pat ankstyvo ryto Klaipėdoje lankėsi Seimo aplinkos apsaugos komiteto nariai, kurie kartu su tyrimą atliekančios prokuratūros bei atsakingais Aplinkos apsaugos departamento (AAD) ir kitų institucijų vadovais lankėsi Dumpiuose.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nupasakojo schemą

AAD vadovas Vaidas Laukys žurnalistams sakė pavedęs atlikti vidinį tyrimą, kuriuo bus bandoma aiškintis, kodėl ilgą laiką vietos aplinkosaugininkai nematė tikrosios padėties bendrovėje. Kartu jis tikino, jog tyrimo metu institucijos aiškinsis ne tik marių vandens, bet ir galimą oro taršą, ar bendrovės išmetimai neviršijo nustatytų normų.

„Spėju, kad ikteisminio tyrimo pareigūnai daugmaž žinojo, kas ir kaip čia vyksta pagal savo būdus. Jie pasirūpino, kad nebūtų padaroma taip, kad čia viskas gerai. Atvažiavo pareigūnai ir pradėjo dirbti tokio sąlygom, kad nespėjo nieko pakeisti. Sklendžių neužsukinėjimo ir panašiai. Tai yra esminis dalykas. O pareigūnai normalia tvarka, pagal Viešo administravimo įstatymą prisistatydami su pranešimais ir panašiai, prie vartų stovi ir čia jau gali užsukinėti kraniukus ir nieko nesustatyti, ar pilsi čia, ar ne. Pareigūnas tokiu atveju ir dvi paras gali čia sėdėti, nieko nenustatys”, – sakė V. Laukys.

Ikiteisminį tyrimą dėl gamtai padarytos žalos atliekanti Klaipėdos apylinkės prokurorė Gina Skersinskytė sakė, jog jau kitą savaitę bus pareikšti įtarimai. Jos teigimu, tarp įtariamųjų turėtų būti „ne vienas ir ne du asmenys „.

Prokurorė pakartojo, jog ši veikla buvo tyčinė, o sklendes atidarinėjęs asmuo turėjo turėti vadovybės leidimą.

„Buvo junginėjamos sklendės, ir buvo junginėjamos tyčia, kad būtų išleistos nuotekos. Manome, kad kiekvieną naktį. Ikiteisminio tyrimo uždavinys išsiaiškinti, bet mes manome, kad buvo junginėjamos kiekvieną naktį“, – kalbėjo G. Skersinskytė.

Pačios sklendės, kurios buvo junginėjamos, prokurorės teigimu, įrengtos įmonės siurblinėje.

Kartu ji pripažino nesitikėjusi tokio didelio visuomenės ažiotažo ir prašė žurnalistų leisti dirbti, nes esą dabar nuolat tenka tik atsakinėti į jų skambučius.

Aplinkos ministerijos Aplinkos apsaugos politikos įgyvendinimo koordinavimo grupės vadovas Raimondas Sakalauskas savo ruožtu pasidalino, kaip operacijos metu buvo nustatyta neišvalytų nuotekų pašalinimo schema. Apie vidurnaktį į atitekančias nuotekas buvo įpilti dažai ir tik apie 7 val. ryto buvo pastebėta, jog į įrenginius, kur nuotekos turėjo būti valomos biologiškai, nuspalvintas vanduo neatiteka. Miške taip pat buvo rastas ir slaptas šulinys. Nustatyti nusikalstamą veiklą padėjo ir temperatūros matavimas – nuotekų temperatūra buvo 19 laipsnių, o metatanke – tik 4.

„Schema buvo daugmaž tokia – nuotekos atiteka į pirminio paėmimo kamerą ir patenka į pirminį sėsdintuvą, uždengtą. Tai vienintelis įrenginys, kuris veikė normaliai. Iš čia dumblas buvo pumpuojamas į aikšteles. Iš pirminio nusėsdintuvo nuotekos savitekiu patekdavo į kitą rezervuarą. Po to į šulinį, iš kurio vienas siurbliukas turėtų pastoviu debetu pumpuoti ten, kur yra biologinis valymas, į antrinį nusėsdintuvą per apskaitos prietaisą. Bet prie šito siurblio buvo padarytas dar vienas vamzdelis. Tai buvo daroma vienos sklendės pagalba – ją užsukus vietoje metatanko nuotekos nuvestos vėl į tą pačią priėmimo kamerą, iš jo kanalais teka per apskaitos prietaisą, išleistuvą tik po pirminio valymo apeinant laboratorinės kontrolės vietą. Kad nuotekos šiek tiek apvalytos, kai BDS 2000 vietoje 17 000, sunku ar galima pasakyti. Per apskaitą eidavo visas nuotekų srautas – grubiai, apie 140 kubinių metrų per valandą, o per laboratorinės kontrolės vietą –  vos vos. Užsukus tą sklendę prieš laboratorinį patikrinimą atrodydavo, kad viskas yra švaru. Schemos kompiuteriuose jokių šių vamzdžių nėra, pasinaudota sena infrastruktūra. Seni avariniai išleistuvai turi būti užplombuoti. Oficialiai tokio išleistuvo šis objektas neturi. Padaryta labai technikai, pastebėti įmanoma, bet mes visą naktį su dažais žaidėme, kol supratome tą schemą“, – aiškino R. Sakalauskas.

Aplinkos ministerijos atstovas taip pat sakė, jog reido metu buvo pastebėta, kad neseniai pristatyta ozonavimo įranga buvo butaforinė – viskas buvo išjungta.

Iš Dumpių visa delegacija vyko į Klaipėdos savivaldybę, kur surengtas išvažiuojamasis Seimo Aplinkos apsaugos komiteto posėdis.

Prokurorė: vietiniai aplinkosaugininkai dirbo formaliai

Jo metu Klaipėdos apygardos prokuratūros vadovė Dalia Pocienė pareiškė, kad įrodymų turima daugiau nei pakankamai jau dabar.

„Reikėtų atvirai pasakyti, kad labai apgailestaujame, kad negalėjome pasitelkti vietinių aplinkosaugininkų. <…> Klaipėdoje aplinkos apsaugos funkcijos nebuvo, arba jos buvo vykdomos formaliai. <…> Yra slaptas vamzdis, kuris apėjo cheminio valymo įrenginius, jis nėra apskaitytas įmonėje, jungiasi prieš skaitiklį, nes reikia parodyti nuotekų kiekius”, – taip pat sakė ji.

Anot prokurorės, informacija apie galimus pažeidimus buvo atėjusi ne iš aplinkosaugos. Šaltinių esą buvo ne vienas. Teisėsaugininkė teigė, kad gal ir būtų buvę racionaliau ilgiau laukti, tačiau atsižvelgiant į žalos gamtai mastą, buvo pasinaudota kuo mažiausiu pasirengimo laiku.

Dalia Pocienė taip pat informavo, kad šiuo metu tiriama apie dešimt objektų, kurie galimai skleidžia įvairią taršą.

„Ten situacija irgi neblizga. Kol kas pavyko identifikuoti šaltinius, tyrimas eina į pabaigą. Kriminalinių požymių neįžvelgėme, bet turime priekaištų įvairioms institucijoms, juos išsakėme įvairiomis formomis”, – sakė apygardos prokuratūros vadovė.

Ji kartu pasidžiaugė, jog viešojoje erdvėje girdėti, kad Seimas yra pasiruošęs taisyti tam tikrus įstatymus, nes prokurorai esą neretai susiduria su įstatyminės bazės spragomis.

Juozas Sykas, Klaipėdos apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojas, teigė, jog ruošiantis operacijai lyg iš vadovėlio buvo žinoma, kad „Grigeo Klaipėda” kaip versijas galia naudoti avariją arba gali norėti viską suversti eiliniams darbuotojams.

„Neapsiribosime vien eilinių darbuotojų atsakomybe”, – patikino jis.

Kartu J. Sykas pabrėžė, kad niekada nėra sakęs, jog nepasitiki vietiniais aplinkosaugininkais – esą kreiptasi kitur, nes reikėjo aplinkosaugininkų-inžinierių.

Visuomenininkė Raimonda Zaborė savo ruožtu prašė atkreipti dėmesį ir į Ketvergiuose veikiančios bendrovės „Hidrostatyba” karjerą, dėl kurio veiklos esą kovojama metų metus.

Ragino prisijungti prie miesto nuotekų tinklo

Tuo metu Klaipėdos miesto tarybos narė Ligita Girskienė „Grigeo Klaipėda” vadovui Tomui Eikinui įteikė dovaną – vandens skaitiklį ir spyną su raktais – kuriuos prašė perduoti AB „Grigeo” prezidentui Gintautui Pangoniui. Skaitiklis padovanotas todėl, kad bendrovė esą nesugeba įsirengti jo pati, o spyna – užrakinti savus valymo įrenginius ir niekada jais nebesinaudoti.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas išreiškė pageidavimą, kad įstatymu būtų numatyta prievolė tokioms įmonėms kaip „Grigeo Klaipėda” naudotis miestų nuotekų valyklomis.

Klaipėdos rajono vicemerė Audronė Balnionienė prašė užtikrinti „greito reagavimo schemą į taršą”, nes dabar kol aplinkosaugininkai sureaguoja į pranešimus esą ir problemos būna pasibaigusios.

Aplinkos apsaugos agentūros direktorius Rimgaudas Špokas savo ruožtu priminė, kad dar 2002 m. buvo bandoma „Grigeo Klaipėda” įtikinti prisijungti prie miesto nuotekų tinklų, buvo siūlyta net speciali kaina.

„Paimkit pažiūrėti mūsų įstatymus – išžiūrėta, išakėta, kiek išimčių ir čia jau yra pasekmė. Reikia pakeisti Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymą. <…> Aš garantuoju, kad mūsų agentūra, mes esame sąžiningi, garbingi, gal kartais pritrūksta tik instrumentų. <…> Nieko negalime daryti be pavedimų jei nėra akivaizdžios grėsmės žmonėms, gamtai”, – sakė jis.

„Grigeo Klaipėda” generalinis direktorius Tomas Eikinas teigė, jog dabar įmonė tikrinama, ar iš tiesų nuotekos nukreiptos į miesto tinklus. Kartu jis priminė, kad paraleliai vyksta vidinis tyrimas. Jis dar kartą patikino nieko nežinojęs apie aplinkvamzdį.

„Naujam atėjusiam darbuotojui taikomas adaptacijos laikotarpis, per kurį reikia susipažinti su įvairias procesais. Mano planuose nuotekų nebuvo. <…> Yra avarinis vamzdis. Ar dar yra kažkoks specialus vamzdis, dar nežinome, atliekame tyrimą”, – teigė jis.

Kurį laikotarpį „Grigeo Klaipėda” toliau valys nuotekas miesto valymo įrenginiuose, esą dabar yra derybų klausimas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”118793,118786,118787,118788,118789,118790,118794,118795,118796,118797,118798,118791,118792,118802,118803,118804,118805″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

5 Comments

  1. O kas kada, Klaipėdos naftą „pašogdins”, nes kiek tie savo bačkas vėdins ir nuodis mumis… Vėdina tik savaitgaliais, kai gamtosaugininkai nedirba, nors jie prisiskambinti neina tuo metu… Visi korumpuoti ir visiem dzin… Reikia kažkaip juos pažaboti… Žmonėms susivienyti ir eiti su šakėmis…

    Reply
  2. Kaltininkus ir informacijos slėpėjus reikėtų bausti realia laisvės atėmimo bausme.

    Reply
  3. 1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus ir jau žino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame dar nuvykti į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį.

    Reply
  4. Dabar jau kvapas  7 30 ryte ir Minijos g. ties Grigeo – ank62iau nebuvo tokio, k1 jie ten daro?

    Reply
  5. „AAD vadovas Vaidas Laukys žurnalistams sakė pavedęs atlikti vidinį tyrimą, kuriuo bus bandoma aiškintis, kodėl ilgą laiką vietos aplinkosaugininkai nematė tikrosios padėties bendrovėje.”

    Na jau, viršininke, leiskite atkreipti tamstos dėmesį – ne bendrovėje, o mieste. Grigeo tik viena (šiuo metu gavusi jūsų dėmesio) Klaipėdos realybės dalis.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Savivaldybės administracijos direktoriui padedantis mero bendražygis - kaltinamasis baudžiamojoje byloje

Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai yra pateikti uostamiesčio savivaldybės administracijos direktoriaus padėjėjui Vytautui Beitui. 40-metis V. Beitas, ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Į teismą keliauja finansinių nusikaltimų byla, kurioje - žinomų klaipėdiečių vardai

Europos prokuratūra kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) baigė ikiteisminį tyrimą dėl bandymo apgaule įgyti 200 tūkst. eurų Europos Sąjungos ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This