Reali taršos chromu auka: įstrigo Vitės stadiono rekonstrukcija

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė siekia dar kartą išsamiai ištirti, ar šiaurinės miesto dalies dirvožemis tikrai yra užterštas pačiu nuodingiausiu chromu. Kol nebus aiškūs tyrimo rezultatai, įstrigo ir bendruomenės itin laukiama Vitės progimnazijos stadiono rekonstrukcija.

Klaipėdos savivaldybė šiuo metu ieško, kas galėtų ir norėtų Klaipėdos šiaurinėje miesto dalyje atlikti detalius ekogeologinius tyrimus – vyksta viešojo pirkimo procedūros.

„Iš Lietuvos geologijos tarnybos gavome reikalavimą tose teritorijose, kuriose per savo monitoringą nustatėme chromo viršijimus, atlikti ekogeologinius tyrimus. Šie tyrimai ir turi parodyti, kiek tarša konkrečiose teritorijose yra išplitusi į plotį ir į gylį. Be to, kiekvienoje užterštoje teritorijoje, kurias išaiškinome, paslaugos teikėjas turės ištirti, ar jose yra šešiavalenčio chromo. Tokie tyrimai iki šiol nėra atlikti, nes Geologijos tarnyba buvo žadėjusi juos padaryti, bet paaiškėjo, kad Lietuvoje nėra nė vienos akredituotos laboratorijos, galinčios ištirti chromo valentingumą. Tad mes pirkdami paslaugą – detalius ekogeologinius tyrimus, įrašėme ir reikalavimą ištirti kiekvienos užterštos teritorijos bendrą chromo kiekį ir atskirai šešiavalenčio chromo, kuris yra pats toksiškiausias, kiekius“, – dėstė Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė.

Ji teigė, jog nepaisant dvejonių, ar Vitės kvartalo dirvožemis tikrai yra užterštas chromu, jau dabar galima tvirtinti, kad tarša tikrai yra. Tai patvirtino gruodį Lietuvos geologijos tarnybos pateikta jos atliktų tyrimų išvada, kurioje konstatuojama, kad Vitės kvartale dirvožemis yra užterštas chromu. Tai anksčiau buvo paskelbusi ir Klaipėdos savivaldybė, kuri paviešino savo atliekamo monitoringo duomenis. Tačiau dvejonių sukėlė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Jo specialistai ėmė mėginius iš užterštoje teritorijoje esančių lopšelių-darželių smėlio dėžių, juos ištyrė ir jokios taršos chromu nerado.

„Geologijos tarnybos tyrimo išvados yra galutinės ir neginčijamos, jos patvirtina ir mūsų, Klaipėdos savivaldybės užsakymu atlikto tyrimo rezultatus. Tad galima konstatuoti, kad dirvožemyje yra tas chromas, o labiausiai užterštos teritorijos yra Vitės progimnazijos stadionas ir Švyturio gatvė, taršos rasta ir darželių, mokyklų teritorijose. Bendrai žiūrint, visa teritorija, kurioje rasta tarša, yra tarp S. Daukanto gatvės, uosto, geležinkelio ir Manto gatvės“, – teigė R. Jievaitienė.

Ji paaiškino, jog kai bus gautos ekogeologinių tyrimų išvados, tuomet turi būti parengtas tvarkymo planas kiekvienai užterštai teritorijai ir visos jos sutvarkytos. Ir tvarkymo planų rengėjų, ir jų vykdytojų vėl bus ieškoma viešuose konkursuose.

„Tų ekogeologinių tyrimų rezultatai ir parodys, kiek dirvožemis yra užterštas, preliminariai bus aišku, kokių priemonių reikės imtis – ar ką nors tik minimaliai padaryti, ar iš pagrindų nukasti ir išvežti visą dirvožemį“, – į ateitį žvelgė Aplinkos kokybės skyriaus vedėja.

Vokai su pasiūlymais atlikti ekogeologinius tyrimus Klaipėdos savivaldybėje bus atplėšti sausio pabaigoje.

Šių tyrimų labai laukia ir Vitės kvartalo bendruomenė, norinti sužinoti, kiek labai užterštoje aplinkoje gyvena. Bendruomenė tyrimų laukia ir todėl, kad nuo jų rezultatų priklausys, kaip greitai gali būti pradėta pažadėta Vitės progimnazijos stadiono rekonstrukcija.

„Stadiono rekonstrukcijos techninis projektas jau baigiamas rengti, tačiau situacija tokia, kad gavome Lietuvos geologijos tarnybos reikalavimą būtent šioje teritorijoje atlikti išsamius ekogeologinius tyrimus. Ši teritorija, matyt, jau įtraukta į kažkokį registrą. Tik po tyrimų paaiškės, kiek tas dirvožemis stadione yra užterštas ir kokių priemonių reikia imtis, kad problema būtų išspręsta. Jei reikės nukasti ir išvežti dirvožemį, vėl reikės pirkti paslaugą, todėl visas procesas labai išsitęs“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

Jo teigimu, tik tada, kai Lietuvos geologijos tarnyba patvirtins, kad stadiono teritorijoje tarša yra pašalinta, bus galima pradėti ieškoti rangovo, kuris atliktų rekonstrukciją.

Anksčiau ją planuota buvo ne tik pradėti, bet ir baigti šiemet, tačiau tuomet dar niekas nežinojo, kad kils vadinamasis chromo skandalas.

„Klaipėdos savivaldybė tikrai nesitraukia. Šis projektas, šitas stadionas bendruomenei yra labai svarbūs, tad ir jo rekonstrukcija mums yra prioritetinis projektas. Bet Geologijos tarnybos reikalavimai yra rimti ir juos reikia vykdyti. Dabar tikrai sudėtinga prognozuoti, kada gali prasidėti Vitės progimnazijos sporto aikštyno rekonstrukcija. Reikai sulaukti ekogeologinių tyrimų, kuriuos dabar ir perkame, rezultatų. Aišku, laiko praeis, viskas užsitęsia, nes atsiranda krūva procedūrų, bet mes turime užtikrinti, kad taršos nebūtų“, – konstatavo A. Dobranskis.

Vitės progimnazijos stadiono rekonstrukcijos projekte numatoma įrengti dirbtinės žolės futbolo aikštę su kamuolių gaudyklėmis, žaidimų (parkūro) ir treniruoklių aikšteles, naujus bėgimo takus, šuoliaduobę su smėlio gaudyklėmis, krepšiniui, tinkliniui, kvadratui tinkamą aikštelę, apšvietimo stulpus, tribūnas-suoliukus keturioms klasėms, suoliukus komandų atsarginiams žaidėjams.

Preliminari šio projekto vertė – apie 700 tūkst. eurų.

4 Comments

  1. Išvyti

    lauk iš miesto tokį miesto merą vien tik už šį skandalą. Teigiama -„…Geologijos tarnybos tyrimo išvados yra galutinės ir neginčijamos…”, o dabar dar Grigeo, o mūsų meras vis dar „labai susirūpines” renka duokles savo festivaliui. Ne džiazo , o korumpuotų teršėjų festivalis – „nemokamai” mums.

    Reply
  2. Aktualu, bet lieka daug klausimu

    teršėjas nutylimas . KODĖL? Vis dar nenustatytas? Kad savivaldybė uoliai pataikauja Klascui senai akivaizdu, bet kad jau ir Atvira Klaipėda, tai mažų mažiausia keistoka ir gaila. Kad šio stadiono įrengimą buvo pasišovusi finansuoti Klasco, buvo rašyta, bet kas apmokės visus tuos tyrimus ir galimas tyrimų pasekmes – grunto išvežimą ir pn. ? Miesto biudžetas – mes visi? Ir vėl mes išlaikysime savivaldybės klerkus kurie metų metais tik stebėjo? Ir vėl mes jiems mokėsime algas ir šildysime jų kabinetus? O kaip bus visam kitam verslui ir investicijoms kurie norės šioje teritorijoje investuoti ar renovuoti savo pastatus ir kiemus? Dabar kaip, visi privalės atlikti tą griežtą geologijos tarnybos reikalavimą ( gal kažkokiame registre įregistruotą?) ir kas mokės už tuos tyrimus ir padarinių šalinimą? Gal būtų galima paviešinti kokiai teritorijai konkrečiai bus vykdomas tas pirkimas išsamiems ekogeologiniams tyrimams atlikti. Ar visuomenės nariai, Vitės bendruomenės atstovai, Kide yra įtraukti į šio pirkimo ( Užsakovo) darbo grupę. Gal straipsnio autorė galėtų papildyti savo straipsnį? Dėkui.

    Reply
  3. "Vadinamasis chromo skandalas"

    Anei žodelio apie pastangas, veiksmus, terminus kada bus nustatytas chromo taršos šaltinis. Vyksta nusikaltimas, o ne „vadinamasis skandalas”.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Mano maišelis - gamtos draugelis

Klimato kaita – nebeišvengiama šių dienų tema. Apie tai, kas vyksta su mūsų planeta Žeme, jos gamtiniais ištekliais, užterštumu, nykstančiomis ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

„Vaidila“ pradėjo kelionę nebūtin

Šiomis dienomis pradėtas griauti buvusio kino teatro „Vaidila“ pastatas – vietoje jo iškils naujas statinys, kuriame įsikurs technikos muziejus. Martyno ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This