Renginiai – be vienkartinio plastiko

Politikų tribūna

Audrius Petrošius, Klaipėdos miesto tarybos narys
2020-01-23

Komentarų: 0

Ekologija ir aplinkosauga tai ne vien tik transportas ir išmetamosios dujos. Klaipėdiečiai daro didelį žingsnį į priekį transporto srityje, ne tik įsigydami, bet ir kurdami nauju prekės ženklu paženklintus elektrinius autobusus, tuo metu Vilnius taip pat žengė milžinišką žingsnį į priekį.

Vilniaus miesto savivaldybės taryboje buvo patvirtintas Luko Savicko siūlymas ir pakeistos prekybą viešose vietose reglamentuojančios taisyklės, nustatant, kad draudžiama renginių metu vykdant prekybą naudoti vienkartinius plastikinius gaminius, taip pat įpareigojant prekybininkus prekybos vietoje įrengti šiukšlėms rūšiuoti skirtus konteinerius.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nepaisant to, kad dar prieš naujuosius metus Smulkiojo ir vidutinio verslo taryboje diskutavome apie galimybes mieste įprastas šiukšliadėžes keisti tokiomis, kuriose būtų galima rūšiuoti atliekas, šiuo klausimu likome už nugaros Vilniaus miestui.

Nieko nelaukdamas išsiunčiau prašymą peržiūrėti ir inicijuoti Klaipėdos mieste prekybai viešose vietose taikomo tvarkos aprašo pakeitimus, įtraukiant aspektus, kurie vakar buvo patvirtinti Vilniuje.

Ar ne gėda kopijuoti svetimus darbus? Tikrai ne! Geras pavyzdys yra užkrečiamas. Tikiu, kad mūsų visuomenė jau subrendusi tokiems pokyčiams ir neretai girdžiu tokių pageidavimų. Noriu tikėti, kad pasirengę tokiems pokyčiams yra ir mano kolegos politikoje, ir renginių bei švenčių organizatoriai, ir verslo atstovai.

KREIPIMOSI TEKSTAS

Vilniaus miesto savivaldybės taryba 2020-01-22 dieną priemė sprendimą pakeisti šiuo metu prekybą viešose sostinės vietose reglamentuojančias taisykles, nustatydami naują standartą ekologijos ir aplinkosaugos srityje. Taisyklės buvo papildytos dviem punktais, nurodant, jog „Prekybos vietoje privalo būti šiukšlėms rūšiuoti skirti konteineriai (plastikui, stiklui, popieriui, mišrioms komunalinėms atliekoms). Kai prekiaujama iš kiosko, paviljono, lauko kavinėje – turi būti sudaroma sutartis dėl atliekų išvežimo.“, taip pat numatant draudimą „renginių metu vykdant prekybą (paslaugų teikimą) naudoti vienkartinius plastikinius gaminius.“

Šis sprendimas ne tik darys pastebimą įtaką renginių metu, bet ir skatins miesto gyventojus iš naujo pagalvoti apie savo rūšiavimo įpročius bei perkelti juos į namų aplinką. Klaipėdos atveju sprendimas papildomai būtų aktualus ir paplūdimio kavinėms, kur taip pat naudojamas didelis kiekis vienkartinių plastikinių gaminių. Pastarieji gali būti keičiami daugkartinio naudojimo gaminiais, pasitelkiant depozito sistemą. Tokia praktika Klaipėdoje jau buvo sėkmingai įgyvendinta 2019 m. vienos dienos miesto festivalio „Aludarių diena 2019” metu.

Atsižvelgdamas į kolegų iš Vilniaus sveikintiną pavyzdį, taip pat į sparčiai besikeičiančius visuomenės lūkesčius ekologijos ir aplinkosaugos srityje, prašau Klaipėdos m. savivaldybės tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ir Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetus apsvarstyti tapačių punktų įtraukimo į šiuo metu galiojantį Prekybos ir paslaugų Klaipėdos miesto viešosiose vietose tvarkos aprašą galimybes bei įpareigoti Klaipėdos m. savivaldybės administraciją parengti pakoreguoto aprašo projektą ir pateikti jį svarstymui Klaipėdos m. savivaldybės taryboje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

„Mobingo problema“ savivaldybėje: užteko mokymų?

Sausio viduryje kilęs ažiotažas dėl naujosios Klaipėdos valdančiosios daugumos esą vykdomo mobingo Savivaldybės administracijoje bent jau instituciniame lygyje užsibaigė. Per ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Politika

Irena Šiaulienė nori į Europos Parlamentą

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ pagarsino savo kandidatų į Europos Parlamentą sąrašą. Jo lyderiu yra eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. Tarp kandidatų yra ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Už degusias atliekas – beveik 20 tūkst. eurų sąskaita

Pirmos instancijos teismas patvirtino, kad aplinkosaugininkai pagrįstai paskyrė beveik poros dešimčių tūkstančių baudą atliekas Klaipėdos rajone, Aukštkiemių kaime, tvarkančiai bendrovei ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This