Išleido išskirtinę knygą

Kultūra

Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas išleido unikalų mokslo darbų rinkinį „Klaipėdos pilis: tyrimai ir šaltiniai“ – tai pirmas Klaipėdos istoriografijoje tokios apimties darbas, skirtas vienam istoriniam objektui, ir pirmas Lietuvos istoriografijoje darbas, skirtas vienai piliai.

Tad ir vasario 7-ąją, 16.30 val., ši knyga visuomenei bus pristatyta Klaipėdos pilies muziejuje.

Martyno Vainoriaus nuotr.

300 puslapio apimties rinkinio sudarytojas, instituto doc. dr. Gintautas Zabiela sako, jog per ilgą tyrimų laikotarpį apie vietą, kurioje prasidėjo Klaipėda, buvo sukaupta labai daug ir įvairios medžiagos. Stimulas parengti tokį leidinį atsirado po 2014 m. piliavietės kasinėjimų, kurių metu buvo surinkta apie 30 tūkst. pačių įvairiausių radinių iš kultūrinio sluoksnio, esančio 1110 kv. m ploto iki 6 m storio tyrinėtame piliavietės plote, rytinės kurtinos vietoje.

„Žinant, kad archeologiniai radiniai į mokslo apyvartą neretai patenka tik prabėgus dešimtmečiams nuo jų suradimo (tiek trunka jų tyrimai, konservavimas, pateikimas), ryžtasi bent nedidelę jų dalį paskelbti greičiau. 19 autorių, tarp kurių daugumą sudaro tyrėjai iš Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto bei Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus, knygoje pateikia 17 darbų”, – sako G. Zabiela.

„Nors viduramžių pilių Lietuvoje turime vos aštuonias ir visos jos gana plačiai tyrinėtos, tyrimų rezultatus geriausiu atveju galime surasti tik atskiruose straipsniuose. Tad tai yra pirmas Lietuvoje pasirodęs specialiai vienos pilies tyrimams skirtas leidinys.Į Klaipėdos pilį knygoje stengtasi pasižiūrėti įvairiais aspektais. Be tokiems atvejams įprastų archeologinių tyrimų čia talpinami istorikų darbai, skelbiama pirmoji Klaipėdos pilies archeologinių tyrimų ataskaita, o norintiems daugiau sužinoti apie pilį pateikiama jos bibliografija. Visa tai yra gausiai iliustruota. Knygoje yra tyrimų iš sričių, kuriomis iki tol nesidomėta – pavyzdžiui, piliavietės likimas jos nykimo ir ardymo laikotarpiu ar kurioms iki tol trūko (žvejybiniai kabliukai) arba, priešingai, buvo per daug (vinys) medžiagos. Ją skaitydamas kiekvienas, besidomintis Klaipėdos praeitimi, turėtų patirti atradimo džiaugsmą”, – sako knygos sudarytojas.

INFORMACIJA

Archeologai į Klaipėdos pilį įžengė 1968 m. Nuo 1974 m. tyrimus beveik kasmet vykdė Paminklų konservavimo instituto Klaipėdos skyrius (tyrimų vadovas Vladas Žulkus).

1993 m. šiuos tyrimus perėmė ir jau beveik 30 metų su pertraukomis vykdo Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto archeologai. Klaipėdos pilyje jie dirbo 1993–2000, 2002, 2007–2010, 2012, 2014–2016 m.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This