Pristatys įvertintąjį Juozo Šikšnelio romaną

Kultūra

Vasario 6-ąją, ketvirtadienį, 17 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) vyks Lietuvos rašytojų sąjungos nario Juozo Šikšnelio romano „Praeities dulkės – mirties šešėliai“ pristatymas ir susitikimas su autoriumi. Šis jo kūrinys buvo įvertintas literatūrine Ievos Simonaitytės premija. 

Knyga taip pat yra konkurso „Klaipėdos knyga 2019“ nominantė.

Renginyje dalyvaus literatūrologas dr. Marijus Šidlauskas ir rašytojas, psichologas, politikos bei visuomenės veikėjas dr. Vytautas Čepas.

J. Šikšnelio romanas skaitytojus panardina į misteriją, kurioje dalyvauja ir šiuolaikiniai žmonės, ir istorinės asmenybės. Tai satyrinis romanas, jungiantis skirtingus laiko momentus, įtemptą veiksmą bei detektyvo elementus.

Istorikas Andrius Večiorinis nesėkmingai bando apginti disertaciją apie 1831-ųjų sukilimą. Vėliau muziejuje sargu dirbantis vyras įsivelia į painų ir kone siurrealistinį istorinį nuotykį. Atgiję sukilimo vadai Gelgaudas, Chlapovskis, Dembinskis ir lietuviškąja Žana d’Ark tituluojama grafaitė Emilija Pliaterytė imasi neeilinės misijos.

„J. Šikšnelis romane parodo kitokius istorinius veikėjus, nei esame įpratę juos matyti istorijos vadovėliuose. Autorius ieško savito, unikalaus pasakojimo stiliaus. Jis nevengia šaržuoti ir šaipytis – galbūt tai atsakas į augantį istorinių romanų populiarumą? Autorius sako norėjęs, kad romano veiksmas vyktų dviejose laiko plotmėse, tačiau vėliau nusprendė atsisakyti 1831-ųjų ir apsiribojo šiandiena. Anot jo, rašant romaną jam nebuvo svarbūs tokie dalykai kaip laiko mašina ar kiti keliavimo laiku būdai. Kur kas svarbiau tai, ką „prisikėlę iš mirusiųjų“ herojai turi papasakoti, kaip jie reaguoja į šiandienos problemas, kokius klausimus sprendžia? Kurdamas romaną „Praeities dulkės – mirties šešėliai“ J. Šikšnelis naudojosi istoriniais šaltiniais, nors prisipažįsta kruopščiai archyvų nenaršęs. Anot jo, visa medžiaga jau žinoma plačiam skaitytojų ratui, tereikia mokėti ja pasinaudoti. Autorius, pasitelkęs juodąjį humorą ir paradoksalias situacijas, sukuria kone fantastinį istorinį romaną”, – rašoma bibliotekos pranešime.

J. Šikšnelis (slapyvardis – Raidas Dubrė) – prozininkas, dramaturgas. Gimė 1950 m. kovo 1 d. Švendubrėje, Varėnos rajone (dabar Druskininkų savivaldybė). 1973 m. Vilniaus universitete baigė bibliotekininkystę ir bibliografiją. Nuo 1973 m. Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje ėjo įvairias pareigas. Lietuvos rašytojų sąjungos narys – nuo 1994 m. Rašytojo kūrinių yra išversta į rusų, lenkų, anglų kalbas. J. Šikšnelis taip pat yra skulptorius – drožia iš medžio, kala akmens skulptūras, yra surengęs daugiau nei 50 parodų Lietuvoje ir užsienyje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Pristatys knygą, atgaivinančią tarpukario Klaipėdos kasdienybę 

Trečiadienį, balandžio 17-ąją, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) klaipėdietis žurnalistas Martynas Vainorius pristatys ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kultūra

300-ąjį Imanuelio Kanto gimtadienį paminės įvairiais renginiais

Balandžio 22-ąją Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka švęs išskirtinę progą – lygiai prieš 300 metų, 1724 metų balandžio ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Mums rašo

Šarūnas Šarkauskas: kelyje ir judėjime 

Noriu pakviesti jus į Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galeriją, kur tapytojas Šarūnas Šarkauskas eksponuoja paveikslų ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This