Prokuratūra: kovoti su smarve turi už tai atsakingos institucijos

Miestas, Svarbu

Klaipėdos apygardos prokuratūra penktadienį išplatino pranešimą dėl jos atlikto tyrimo, susijusio su pietinės uostamiesčio dalies gyventojus šiltuoju metų laiku kamuojančia smarve, ir teigia, jog šitas problemas turi spęsti už tai atsakingos institucijos.

Į prokuratūrą su pareiškiamais dėl smarvės, prašant ginti viešąjį interesą, dar 2018 metų rudenį kreipėsi ir Klaipėdos miesto meras, ir uostamiesčio bendruomenės atstovai. Jų pareiškimai buvo sujungti į vieną tyrimą.

Neapsikentę smarvės, klaipėdiečiai 2019 metų rugsėjį surengė tūkstantinę protesto akciją. Palmiros Mart nuotr.

„Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus vyriausioji prokurorė Kornelija Rušinaitė, detaliai ištyrusi gautus duomenis, šiandien priėmė nutarimą, kuriuo pareiškėjų prašymai tenkinti iš dalies. Nutarimu pareiškėjai informuoti apie prokuratūros bei kitų atsakingų institucijų pritaikytas viešojo intereso gynimo priemones”, – rašoma prokuratūros pranešime.

Jame teigiama, jog gilinantis į šią esą painią situaciją dėl intensyvių miestiečius dirginančių kvapų, galimo poveikio visuomenės sveikatai ir emocinei žmonių būklei, buvo patikrinta 11 įmonių, kurių veikloje vyksta gamybos procesai, susiję su nemalonių kvapų atsiradimu. Visos šios įmonės veikia Klaipėdos rajone Dumpių kaime, Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos teritorijoje bei Klaipėdos mieste.

Įspėjo departamento direktorių

Atlikdama tyrimą, prokuratūra kreipėsi ir į Klaipėdos miesto bei rajono savivaldybių administracijos, ir į kitas institucijas – Aplinkos ir Sveikatos apsaugos ministerijas, Aplinkos apsaugos departamentą, Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą.

Pranešama, jog tyrimo metu buvo nustatyta, kad vienoje iš tirtų įmonių buvo užfiksuoti taršos leidimo sąlygų pažeidimai, tačiau apie tai Aplinkos apsaugos agentūrai nebuvo pranešta. Dėl to atskiru prokuroro nutarimu Aplinkos apsaugos departamento direktorius buvo įspėtas nedaryti teisės pažeidimų ir įpareigotas užtikrinti tikrinamų bendrovių leidimo sąlygų laikymosi kontrolę.

„Įvertinus duomenis apie kitų 9 įmonių planinius ir neplaninius patikrinimus, prokuratūra konstatuoja, jog jie vykdyti tinkamai, į nustatytus pažeidimus institucijos reagavo vadovaudamosi teisės aktais, įmonėms buvo taikytos numatytos poveikio priemonės”, – rašoma pranešime.

Jame taip pat primenama, kad renkant duomenis dėl viešojo intereso gynimo priemonių taikymo, Klaipėdos apylinkės prokuratūroje buvo pradėtas rezonansinis ikiteisminis tyrimas dėl „Grigeo Klaipėda“ galimai padarytos didelės žalos gamtai tvarkant nuotekas uostamiestyje. Prokuratūra teigia, jog lygiagrečiai šiam tyrimui bus ginamas ir viešasis interesas, siekiant situaciją išsiaiškinti visapusiškai.

Prokurorai žada ir toliau nuolat domėtis, kaip tiesiogiai už aplinkos apsaugą, taršos kontrolę, visuomenės sveikatą atsakingos institucijos gina viešąjį interesą ir vykdo kitus savo įsipareigojimus, kuriais siekiama per aiškiai nustatytus terminus ženkliai sumažinti taršą nemaloniais kvapais.

Pranešama, jog šių metų gegužės–birželio mėnesį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras yra suplanavęs atlikti tam tikrus kvapo tyrimus, po kurių paaiškės, ar institucijų bei įmonių įgyvendintomis priemonėmis pavyko iš esmės pagerinti situaciją.

„Paaiškėjus, jog pasirinktos kvapų mažinimo priemonės nepakankamos ir atsakingos institucijos nesiėmė veiksmų situacijai koreguoti, prokuratūra imsis jos kompetencijai priskirtų veiksmų”, – sakoma prokuratūros pranešime.

INFORMACIJA

Aplinkos apsaugos departamentas tikrina, kaip ūkinės veiklos objektai laikosi aplinkos apsaugą reglamentuojančių teisės aktų. Aplinkos apsaugos agentūra atsakinga už aplinkosauginių leidimų išdavimą/ keitimą. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras vykdo kvapų kontrolę. Vietos savivaldos institucijos organizuoja aplinkos apsaugos įstatymų, Vyriausybės bei Aplinkos ministerijos priimtų norminių aktų aplinkos apsaugos klausimais įgyvendinimą, rengia, tvirtina ir įgyvendina aplinkos apsaugos priemones.

4 Comments

  1. Virgilijus

    ŽEMAS PROKURORĖS QI!

    Reply
  2. zemaite

    rinksme ne rinksime, kunigaikščia valdė i valdys Klaipėda, i ne plauks no jo galvs nenukris, nes veizek stogus turi

    Reply
  3. smarvė

    kas už tai atsakys, tik vadovai? o kaip politikai arjie nepadėjo šiai smarvei atsirasti

    Reply
    • ,,,,,

      politikus atsakyti galime priversti tik mes rinkėjai 🙂 Artėja rinkimai – nerenkame tų , kuriems nerūpime mes : uostę smarvę , kentę taršą . 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This