Klaipėdos licėjuje – profesionalių dailininkų parodos

Kultūra

Birutė Skaisgirienė
2020-02-03

Komentarų: 0

Klaipėdos miestas – neabejingas menui ir menininkams. Uostamiestyje veikia visas spektras puikių galerijų: P. Domšaičio, Baroti, Naujoji Klaipėdos, Klaipėdos m. savivaldybės I. Kanto ir apskrities I. Simonaitytės viešųjų bibliotekų parodinės erdvės bei KKKC parodų rūmai. Unikalios dailės galerijos yra privačios menininkų dirbtuvės. Įdomus, savitas reiškinys yra įmonėse, įstaigose atsirandančios netradicinės meno erdvės. Puikus naujos, originalios parodinės erdvės pavyzdys yra Klaipėdos licėjus (Kretingos g. 44, Mokyklos g. 3).

„Dailės darbų parodos Klaipėdos licėjuje pradėtos rengti nuo 2003 metų. Šią idėją visai netikėtai mokyklai pasiūlė šviesios atminties Klaipėdos dramos teatro aktorius ir tapytojas Bronius Gražys. Autorinio vakaro metu, pabendravęs su moksleiviais, B. Gražys buvo sužavėtas mokyklos atmosfera, moksleivių kultūriniu išprusimu ir tą patį vakarą pasiūlė Licėjuje surengti savo tapybos darbų parodą. Po šios parodos aktorius ėmėsi ir kitų menininkų dailės parodų licėjuje organizavimo. Net dvejus metus Bronius Gražys sąžiningai vykdė savo įsipareigojimą. Jo iniciatyva savo darbus mokykloje eksponavo dailininkai J. Vosylius, V. Pinkevičius, R.Lūšis, S.Kanaverskytė. E.Malinauskas ir kiti“, – pasakojo Klaipėdos licėjaus direktorė doc. dr. Regina Kontautienė.

Vėliau šią kultūrinę misiją perėmė ir iki šiol tęsia tapytojas monumentalistas Juozas Vosylius.

„Mokykloje eksponuojama tik profesionali tapyba, siekiant supažindinti mokinius su ryškiausiais uostamiesčio ir Lietuvos menininkais – įvairios stilistikos, kontrastingos tematikos ir kūrybinio braižo. Eksponuojamos parodos, jų pristatymai ir susitikimai su darbų autoriais padeda mokiniams ugdytis gebėjimą atpažinti skirtingų menininkų kūrybingą, skaityti vaizdines metaforas, ieškoti prasmės kūrinio siužete ir spalvų sąskambiuose, o taip pat moko dėmesio koncentracijos ir įsiklausymo į save“, – apie jau antrą dešimtmetį organizuojamas parodas licėjuje pasakojo mokyklos parodų kuratorius dailininkas Juozas Vosylius.

Klasikinę tapybą suprasti yra šiek tiek lengviau, bet šiuolaikinio meno suvokimui jauną žmogų reikia parengti. Neužtenka pamatyti, apžiūrėti šiuolaikinį meno kūrinį, jį reikia perskaityti, suprasti, interpretuoti. Suprantama, kad tuomet meno suvokimas pareikalauja daugiau intelektinių pastangų ir pasiruošimo – dailės istorijos, filosofijos, visuomeninių procesų išmanymo. Visas šias tiesas per dailės pamokas Klaipėdos licėjaus mokiniams atskleidžia dailės mokytoja Kristina Sipavičienė. Ji kartu su moksleiviais rengia menininkų dailės parodų pristatymus, skatina juos domėtis dailininkų kūryba.

Meno poreikio ugdymas augančiam bręstančiam jaunam žmogui – neabejotinas Klaipėdos licėjaus direktorės Reginos Kontautienės nuopelnas. Licėjuje veikianti meno galerija puošiasi vis naujais meno darbais, vis ryškesnėmis dailės kūrinių ekspozicijomis.

Licėjuje jau buvo eksponuoti šių profesionalių menininkų kūriniai: Liudviko Natalevičiaus, Dalios Kirkutienės, Broniaus Gražio, Edvardo Malinausko, Juozo Vosyliaus, Romualdo Vaitkaus, Danieliaus Rusio, Salomono Teitelbaumo, Dano Andriulionio, Virginijaus Viningo, Vido Pinkevičiaus, Raimondo Martinėno, Algirdo Taurinsko, Ryčio Martinionio, Irmos Leščinskaitės, Renatės Lūšis, Sofijos Kanaverskytės, Lino Julijono Jankaus, Romos Kačinskaitės, Algimanto Jusionio, Simo Žaltausko, Romo Radzevičiaus, Andriaus Giedrimo, Andriaus Miežio, Angelinos Banytės. Daivos Dašenkovienės ir kt.

Šiuo metu Klaipėdos licėjaus galeriją užtvindė maestro Edvardo Malinausko jūros. Vasario 4 d. licėjuje vyks menininko pagerbimas – susitikimas su moksleiviais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jau kitą savaitę - Klaipėdos knygos nugalėtojų apdovanojimai

Balandžio 30 d., antradienį, 17.30 val., Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49) vyks ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Mums rašo

Šarūnas Šarkauskas: kelyje ir judėjime 

Noriu pakviesti jus į Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galeriją, kur tapytojas Šarūnas Šarkauskas eksponuoja paveikslų ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kultūra

Įnauguruoti pirmieji Japonų kalbos centro nariai

Klaipėdoje įvyko vienintelio Vakarų Lietuvoje Japonų kalbos centro pirmųjų narių inauguracijos ceremonija. Renginio dalyviai stebėjo išskirtinius meninius pasirodymus ir unikalią ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This