„Klaipėdos nafta” tapo Brazilijos SGD terminalo operatore

Uostas ir jūra

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta” (KN) pranešė tapusi suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo operatore Brazilijos Açu uoste. Tai įtvirtinantis susitarimas pasirašytas tarp KN, jos įsteigtos bendrovės Brazilijoje „KN Açu Serviços de Terminal de GNL Ltda.” ir projektą įgyvendinančios bendros „Prumo Logistica“, BP ir „Siemens“ įmonės „Gas Natural Açu“ (GNA).

Sudaryta sutartis įsigalios, kai bus priimti likusieji GNA korporatyviniai sprendimai ir finansuotojų pritarimai.

Pagal sudarytą sutartį KN kaip SGD terminalo operatorė bus atsakinga už sklandžią SGD terminalo veiklą, apimančią krantinės bei ant jos esančių įrenginių, dujotiekio bei dujų apskaitos stočių techninę bei logistinę eksploataciją. Sutartis sudaroma 13 metų laikotarpiui, su galimybe ją pratęsti abipusiu susitarimu.

Planuojama, kad SGD terminalas Açu uoste pradės veikti šiemet, pradedant pirmosios elektrinės jėgainės eksploataciją.

„KN tai yra istorinis momentas – ką tik simboliškai paminėjome mūsų bendrovės 60-metį, 5-tus SGD terminalo veiklos metus Klaipėdoje, o nuo šiol verčiame ir dar vieną mūsų – kaip tarptautinės bendrovės – veiklos puslapį, – pranešime spaudai cituojamas KN generalinis direktorius Darius Šilenskis. – Įgyvendintas SGD terminalo projektas Lietuvoje, neabejotina šio projekto kokybė bei saugumas leido KN pasiekti didelį tarptautinį žinomumą ir įsitvirtinti SGD pasaulio žemėlapyje kaip efektyviai, saugiai, patikimai ir ekonomiškai dirbančiai SGD rinkos veikėjai. Per šį laiką esame sukaupę kompetencijų, kurias siekiame panaudoti globaliai ir taip uždirbti grąžą savo akcininkams Lietuvoje“.

GNA naujai pastatytame Brazilijos Açu uoste įgyvendina didžiausią Lotynų Amerikoje gamtinių dujų jėgainių parko ir SGD terminalo projektą. Projektas apima dvi gamtinėmis dujomis kūrenamas jėgaines, kurių bendra galia sieks 3GW, bei SGD importo terminalą, kurio išdujinimo pajėgumai siekia 21 milijoną kub. m. per dieną. Elektrines stato ir už jų eksploataciją bus atsakinga bendrovė „Siemens“. Gamtines dujas jėgainėms tieks BW laivybos bendrovės naujai pastatytas 170 tūkst. kub. m talpos SGD laivas-saugykla „BW Magna“. Suskystintomis gamtinėmis dujomis projektą aprūpins viena didžiausių pasaulyje naftos ir dujų bendrovių BP, viena iš GNA akcininkių.

„Ši sutartis yra svarbus mūsų projekto etapas. KN pritaikys savo patirtį mūsų terminale ir esame tikri, kad užtikrins itin saugią terminalo veiklą“, – cituojamas ir Bernardo Perseke, GNA generalinis direktorius.

KN Brazilijoje įsteigė už šio projekto vykdymą atsakingą bendrovę ir 2020 m. suformuos iki 30-ties vietinių profesionalų komandą veiklai vykdyti, tuo metu eksploatacinės patirties perdavimą, apmokymus ir veiklos priežiūrą užtikrins SGD kompetencijų centras – KN komanda Lietuvoje.

„Numatytas veiklos modelis leis pasitelkti stipriąsias KN kompetencijas, įgytas Klaipėdoje ir konsultuojant tarptautinius klientus, ir profesionalių bei patyrusių Brazilijos energetikos srities specialistų žinias. Tikime, kad ši sinergija padės pateisinti aukščiausius mums keliamus kliento lūkesčius bei užtikrinti tokią pat sklandžią terminalo Brazilijoje veiklą, kaip tai darome jau šeštus metus Lietuvoje“, – sako D. Šilenskis.

KN jau yra bendradarbiavusi su įmonėmis, vystančiomis SGD projektus Lotynų Amerikoje. 2015-2016 m. bendrovė padėjo pastatyti ir priimti į eksploataciją SGD terminalą Kartachenos uoste, Kolumbijoje. KN komanda teikė konsultacines paslaugas, susijusias su uosto ir terminalo operacijų techninėmis sąlygomis, rizikos ir saugos valdymu, taip pat pagrindinių specialistų mokymais ir kita pagalba, teikiama atiduodant SGD terminalą eksploatuoti.

INFORMACIJA

„Gas Natural Açu“ (GNA) yra bendra „Prumo Logistica“, BP ir „Siemens“ įmonė, skirta vystyti ir įgyvendinti tvarius bei struktūrizuotus energetikos ir dujų projektus. Bendrovė naujai pastatytame Brazilijos Açu uoste įgyvendina didžiausią Lotynų Amerikoje gamtinių dujų jėgainių parko ir SGD terminalo projektą. Šiuo metu projektas apima dvi gamtinėmis dujomis kūrenamas jėgaines, kurių bendra galia sieks 3GW, bei SGD importo terminalą. 

3 Comments

  1. qwe

    Saunuoliai respect !!!

    Reply
  2. DAR VIENA PINIGU PLAVYKLA KOMERCINIAI PATRIOTAI ATIDARE

    .

    Reply
    • cv

      Vatine galva netavo reikalas

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This