Gripas, DDoS, praleista galimybė

Nuomonės

Linas Poška
2020-02-04

Komentarų: 1

Verta susirūpinti dėl gripo plitimo. Nes gripo epidemija gali netiesiogiai, bet dramatiškai padidinti sergamumą naujuoju virusu.

torange.biz nuotr.

Koronavirusas apsimetėlis

Visa bėda, kad apsikrėtus naujuoju virusu simptomatika bent jau pradžioje yra vargiai atskiriama nuo įprasto ūmaus respiratorinio susirgimo. Uhano ligos negali diagnostuoti nei pats negaluojantysis, nei gydytojas telefonu.

Vasario 4 dieną dėl to dar nėra bėdos: Uhano rizikos grupė kol kas tėra atvykusieji iš/per Kiniją, tokių nėra daug; apžvelgus mūsų žiniasklaidą – pirštais skaičiuojami, kiekvienas toks atvejis gali sulaukti maksimalaus medikų reakcijos greičio. Galima sakyti, daktarai yra priklaupę žemame starte ir pasiruošę lėkti vos iššovus starteriui.

Ir labai gerai, kad jau buvo tokie nepasitvirtinę atvejai, tai leido ištestuoti medikų parengtį. Neabejoju, kad pagal rezultatus jie rado ką patobulinti savo protokoluose ir algoritmuose.

Reakcijos greitis – fundamentalus veiksnys

Viruso grėsmė priklauso nuo užkrečiamumo ir mirtingumo rodiklių. Mirtingumo rodiklis mūsų pastangomis nedaug paveikiamas: kam jau Alacho lemta, tam jokie daktarai nepadės. O užkrečiamumas yra valdomas tikslingomis žmonių pastangomis. Ir jeigu kokiame Uhano lūšnyne tas rodiklis gali siekti 4, Suomijoje, galbūt, jis bus mažiau 1.

Kuo greičiau ligonis bus išaiškinamas, tuo greičiau jis gaus tinkamą priežiūros režimą ir gydymą. Tuo lėčiau plis liga.

Tačiau tą reakcijos greitį gali reikšmingai pristabdyti foninis sergamumas gripu.

Liga gali ateiti iš Europos

Šiandien patvirtinta, kad susirgimo geografija dar prasiplėtė, į klubą įstojo Belgija. Mūsų žmogiškieji ryšiai su Europa yra aktyvesni nei su Kinija. Kinijoje galbūt, gyvena ir pirmyn-atgal retkarčiais juda kokie 300 lietuvių. Bet tai nėra pagrindinė mūsų emigracijos kryptis.

Jeigu liga ateis iš Vakarų šalių, rizikos grupė bus tūkstantį kartų didesnė. Tada, jeigu parskridęs iš ten sveikas lietuvis čia užsikrėtė gripu nesibaigus Uhano inkubaciniams laikotarpiui, daktarams jis privalės būti prioritetas. Nes medikai (žr. simptomų panašumą) be tyrimų ligos nustatyti negali, o rizikuoti mirtino viruso išplitimu – neturi teisės.

Pavyzdys iš kitos srities

Jeigu tokių atvejų skaičiai viršys sistemos pajėgumus, reakcijos greitis žymiai sulėtės. Pailiustruosiu reiškiniu iš visai kitos srities, DDoS, galbūt taip bus pavaizdžiau jaunesniam skaitytojui.

Kaip ta kompiuterių – zombių ataka trukdo vartotojams prisijungti prie serverio, taip ir paprastas sezoninis gripas populiacijoje gali blokuoti savalaikę Uhano ligonio prieigą prie medicinos paslaugų.

Ko nepadarė ministerijos ir štabai

Tai, kad Uhano simptomai panašūs į gripo, Lietuvoje buvo žinoma bent nuo praėjusio mėnesio vidurio.

Tai, kad grėsmė rimta, turėjo paaiškėti sausio 23-iąją, kai Kinijoje komunistai keliasdešimt milijonų žmonių uždarė į karantiną.

Tokiomis aplinkybėmis vėliausiai sausio 24 d. Sveikatos apsaugos ministerija privalėjo skelbti nepaprastąją GRIPO grėsmės padėtį ir per praėjusią savaitę organizuoti ypatingos skubos ir aprėpties vakcinaciją nuo gripo.

Pasirinko kitą „veiksmų algoritmą“ – sausio 27 d. tikino, kad yra Uhanui pasiruošę ir ragino nekelti panikos.

Du lašai optimizmo

Tas Uhanis nėra toks jau baisus. Iš esmės tiek gripas, tiek Uhanis yra „miesto sanitarai“, kurie išpjauna pirmiausia silpniausius tos populiacijos individus, kuriems ir taip galbūt nedaug jau likę.

Gripo atveju vieną iš tūkstančio, Uhano atveju vieną iš trisdešimties (šie rodikliai netikslūs, plaukiojantys). Jeigu nepatenkate į rizikos grupes, jūsų šansai žymiai išauga. Tegu anyta pergyvena.

Yra ir gera šiandienos žinia: epidemijos židinyje susirgusiųjų per dieną prieaugis nukrito iki vos mažiau 20 procentų nuo anksčiau fiksuotų; tai mažiausias procentas per paskutiniąją savaitę.

Jeigu tai ne komunistinės statistikos ypatumai, yra viltis, kad susirgimų eksponentė nebus tokia stati ir „ledo ritulio lazdos“ galas pradės linkti.

1 Comment

  1. Gertrūda

    Taigi daugeliui lietuvaičių skiepai nereikalingi, kenksmingi 🙂 Niekas nedraudė skiepintis. Visi, kas norėjo, pasiskiepino nuo gripo. Bet tai nereiškia, kad išvis nesirgs.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Pristatys knygą, atgaivinančią tarpukario Klaipėdos kasdienybę 

Trečiadienį, balandžio 17-ąją, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) klaipėdietis žurnalistas Martynas Vainorius pristatys ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This