Slengiai prie Klaipėdos juda lėtai

Regionas, Svarbu

Klaipėdos priemiestinės Slengių gyvenvietės žmonių noras tapti klaipėdiečiais, išsakytas dar 2018 metų lapkritį vykusioje specialioje gyventojų apklausoje, anksčiau ar vėliau įgyvendintas bus – tai aiškėja iš Vidaus reikalų ministerijos (VRM) „Atvirai Klaipėdai” ketvirtadienį atsiųsto atsakymo, nors apie konkrečias gyvenvietės prijungimo prie uostamiesčio datas jame neužsimenama.

Tuo metu Slengių iniciatyvinės grupės vadovas Rimantas Tamušauskas teigia esąs susirūpinęs dėl itin lėtai Vyriausybės koridoriuose judančių procedūrų, o paklausimą dėl to ministerijai sako išsiuntęs dar prieš dvi savaites, bet kol kas atsakymo nesulaukęs.

Griežtinama teritorijų keitimo tvarka

Trečiadienį VRM išplatino pranešimą spaudai apie tai, jog yra griežtinama savivaldybių teritorijų keitimo tvarka.

132 slengiškiai yra išreiškę norą tapti klaipėdiečiais. Martyno Vainoriaus nuotr.

Jame teigiama, kad pritarta VRM parengtam Vyriausybės nutarimo pakeitimo projektui, „kuriuo siūloma tobulinti savivaldybių teritorijų pertvarkos tikslingumą ir teisinį reguliavimą”.

Pagal naująjį nutarimo projektą keičiant savivaldybių ribas numatyta, jog ne mažiau kaip 20 procentų savivaldybės biudžeto turės sudaryti tos teritorijos gyventojų pajamų mokesčiai ir bendras savivaldybės gyventojų skaičius turės būti ne mažesnis kaip 10 tūkst.

Be to, savivaldybių ribas bus galima keisti tik tuo atveju, jei vietos gyventojų apklausoje bus dalyvavę daugiau kaip pusė gyventojų ir daugiau kaip pusė jų bus pasisakę už siūlomus pakeitimus. Teigiama, jog šios nuostatos nebus taikomos korekciniams ribų pakeitimams (kai ribos dalina kaimus ar sklypus arba priskiriami kaimai, kuriuose ne daugiau kaip 500 gyventojų).

Klaipėdos rajono savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus atstovė Gintarė Plungienė pranešė, jog apklausoje dėl Slengių prijungimo prie Klaipėdos dalyvavo 226 slengiškiai, t. y. 26,8 proc. visų šioje šalia uostamiesčio esančioje gyvenvietėje registruotų suaugusiųjų. Iš jų 132 pasisakė už gyvenvietės prijungimą prie miesto, o 94 slengiškiai bevelijo likti Klaipėdos rajono sudėtyje.

Visgi „Atvirai Klaipėdai” VRM atsiųstame atsakyme tikinama, jog naujoji tvarka nepalies tų savivaldybių, kurių gyventojų iniciatyvinė grupė į Vyriausybę dėl teritorijos ribų keitimo kreipėsi iki 2019 m. gruodžio 3 d., kai Seime buvo priimti Lietuvos Respublikos teritorijos administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo pakeitimai.

Kitaip tariant, slegiškiams sugriežtinta teritorijų keitimo tvarka taikoma nebus ir naujos gyventojų apklausos jiems rengti nereikės.

Procedūros juda vėžlio žingsniu

Tačiau kada visos būtinos procedūros gali būti užbaigtos, VRM konkrečiai neatsakė.

„Teritorijų ribų keitimo planas jau parengtas, tačiau Vidaus reikalų ministerijai dar nėra pateiktas. Gavus planą, parengtas įstatymo projektas dėl teritorijų ribų keitimo nedelsiant bus pateiktas derinti suinteresuotoms institucijoms”, – rašoma ministerijos Strateginės komunikacijos skyriaus „Atvirai Klaipėdai” atsiųstame atsakyme.

Lėtai vykstančios procedūros neramina ir Slengių iniciatyvinės grupės vadovą R. Tamušauską.

„Aš esu prieš dvi savaites pasiuntęs užklausimą, kas dėl to daroma. Kai tik gausiu atsakymą, pasidalinsiu feisbuke”, – sakė jis, neprarandantis vilties, jog anksčiau ar vėliau slengiškių noras tapti klaipėdiečiais bus realizuotas.

Tam, kad Slengiai būtų prijungti prie Klaipėdos, yra pritarę uostamiesčio politikai, tačiau griežtą „ne” prijungimui yra išsakiusi Klaipėdos rajono savivaldybės taryba.

14 Comments

  1. As

    net nelogiska kuo skiriasi slengiai ir kitos gyvenvietes aplink. tai dabar gabaliukas bus klaipeda o kitas namas salia rajonas? kur logika. zmones ir keliasi is miesto i rajona ir zino kur keliasi. o cia vienas atsikeles sukele toki triuksma…tai pasisake uz tik gal 15 proc max visu gyventoju. o like juk nenori… tai kaip cia iseina? o kas kompensuos rajonui kas sudeta i sias teritorijas? juk ir seniunija yra slengiuose ir baznycia stato is rajono lesu visiems aplinkiniams kaimams. o tas iniciatyvininkas gal turi savo interesu. nusipirko pigiau zeme nei mieste ir dabar nori brangiau gal parduot? gaus pinigeliu ir toliau kelsis uz miesto. ir vel kazka jungs? kazkokia nesamone… jei taip nori miesto ko ten nesikele???

    Reply
    • Kaimietis

      Nereikalinga ta baznycia

  2. Aras

    Turėtų būti miesto vystymo planas ir visi prijungimai ne gyventojų iniciatyva vykdomi o remiantis miesto plėtros planais. Atsiklausti reikia ne tik Slengių gyventojų, bet ir Klaipėdos gyventojų, ar jie pageidauja kad prie miesto būtų prijungta gyvenvietė ir dalis jų suneštų mokęsčių nukeliautų tos gyvenvietės reikmėms. NT vystytojai mokyklomis darželiais ne itin rūpinosi, sudalino bulvių laukus į sklypus ir pristatė namukų. Pelnas privatininkams o rūpesčius dėl komunikacijų bei infrastruktūros paliko rajono ar miesto biudžetams.

    Reply
  3. Salvinija

    Prisijungus prie miesto pasikeis žemės mokestis. Jis bus didesnis nei kiek sumokate būdami Klaipėdos rajono

    Reply
  4. Tauralaukis

    Tikrai Tauralaukis gyvas pavyzdys, ir isvis mokyklos ir darželiai sitoj miesto pusei perpildyti ir nesvajokit,kad kas pasikeis prijungus prie miesto.

    Reply
  5. Anonimas

    Blokuot magistralini Palangos kelia tai ir atkreips demesi

    Reply
  6. Žinovas

    Finansinė paskata jaunoms šeimoms įsigyjant būstą taip pat nebegalios, jei bus prijungta prie Klaipėdos miesto savivaldybės.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Klaipėdos r. ir dabar nėra finansinės paskatos jaunoms šeimoms – artimuose didmiesčiams rajonuose ji netaikoma.

  7. Darius

    Pavizdi turit Tauralauki, 20m.kaip buvo taip paliko. Pritariu ministerijos sprendimui.

    Reply
    • Ekspertas

      Dariau ar bent buvai tauralauki? Keliai naujai isasfaltuoti, led zibintai sviecia. Siemet pagrindini kelia rekonstruos i 4 juostas. Mokykla pradeda statyt. Ko dar truksta??!!!

  8. Patarlė

    Žinote patarlę apie kiaulę bažnyčioje. Tai va, įsileido rajonas…

    Reply
  9. Pritariu

    Pritariu,tikrai neatsiras kai prijungs nei darzeliu, nei mokyklu pasvajokit. Keista,kad yra tokiu naivuoliu…

    Reply
  10. Romas

    Tegul rajono politikai pirmiausia pastato Slengiuose nors vieną mokyklą, vieną darželį, nors vieną apšvietimo stulpą tegu įsmeigia į Ežero ar kokią kitą gatvę, ir tik tada jie gali bandyti pezėti apie Slengių ateitį

    Reply
    • Aš

      Taip taip, nei rajonas stato darželius, mokyklas, nei miestas statys, jei dabar negauna vietų miesto gyventojai, mums tik pasvajoti, tai prisijungus kas keisis? Staiga stebuklingai atsiras vietos rajonui? Nop. Čia niekas nepasikeis nuo to.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Klaipėdos kapinės sparčiai plečiasi tik popierių šūsnyje

Pasirašyta nauja sutartis dėl Klaipėdos miesto kapinių plėtros galimybių studijos papildymo naujomis galimomis teritorijomis. Už 10 tūkst. eurų bus koreguojama ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Karjerų tvenkinius apjuos pėsčiųjų takai

Klaipėdoje rajone, Slengių kaime, aplink du buvusių karjerų tvenkinius per trejetą metų norima nutiesti pėsčiųjų takus. Tvenkiniai, tarp kurių esama ...
2024-02-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Svarbu, Temos

Naujos vietos Klaipėdos kapinėms paieška: rengs dar vieną galimybių studiją (atnaujinta)

Panašu, jog buvęs Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas buvo teisus, prieš metus teigęs, jog klaipėdiečių palaikų laidojimui skirtos naujos vietos ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This