Pietinė Klaipėda tampa getu

Mums rašo

Laura Šimkutė
2020-02-10

Komentarų: 29

Pradėsiu pasakojimą nuo to, kad Laukininkų gatvėje aš užaugau.

Kažkada, 1990-aisiais, kai tėvai pirko butą, čia atrodė perspektyvus rajonas. Buvo pastatytos naujos mokyklos, nauji darželiai. Viskas buvo nauja ir žmonės jauni, energingi, laimingi.

Deja, neįgalių žmonių Tarybų Sąjungoje „nebuvo”, nėra jų iki šiol. Nėra ir mano akiratyje. Nes niekas šiuose naujakurių rajonuose nebuvo jiems pastatyta ar pritaikyta. Bet jie visada buvo, gyveno ir gyvena čia, t.y pietinėje Klaipėdos dalyje, tiesiog mes jų nematome. O nematėme ir nematome jų iki šiol, nes jais rūpinasi tik jų artimieji ir gyvena jie savo butuose tik žemuose aukštuose.

Sakysite, socialinės įstaigos rūpinasi. Taip, rūpinasi paviršutiniškai, taip, kaip joms patogu. Nuveža, parveža ir t.t

Skaitytojos nuotr.

Niekas čia nepritaikyta gyventi nei mamoms su vežimėliais, nei neįgaliems žmonėms, nei  seneliams. Nėra čia nei nuolaidžių nuvažiavimų, suoliukų prie namų, į liftus iš viso turi spraustis.

Savivaldybė pasakytų – išlaužo suoliukus. Bet negi gyvename 19 amžiuje? Negi nėra inovatyvių sprendimų suolams – perdirbtas plastikas, stiklas, padangos perdirbtos – toks įspūdis, jog savivaldybės klerkai nežiūri „Pinterest”.

Miesto architektai ir Taryboje sėdintys nariai, planuodami rajono išdėstymą, niekuo nesiskiria nuo tarybinių žmonių.

Jie į mūsų, t.y. pietinę, miesto dalį žiūri iš viršaus. Jie, t.y valdininkai, čia negyvena, nežino, o gal nenori žinoti ir šiaip jau egzistuojančių problemų. Šiomis gatvėmis jie nevaikšto, o praskrieja mašina ir tai uždarytais langais, nes juk pietinė Klaipėda smirdi. O mums, čia gyvenantiems, reikia taikytis su jų kvailais sprendimais.

Vienas iš šių sprendimų skamba garbingai: čia planuojama statyti jaunuoliams, turintiems psichinę negalią, integracijos namus, tačiau jis paliestų kitus rajono gyventojus. Laukininkų gatvės 32A plotas yra žalia erdvė, gyventojų apsodinta medžiais. Mylima senolių, vaikų. Tai tapo tvarkingu skveru, kuriame trūksta suoliukų, trūksta meno.

Valstybės tarnautojai pamiršta, kad Laukininkai, Bandužiai ir kiti rajonai sensta. Kad gyvenant, pavyzdžiui, Vyturio gatvėje labai sunku nueiti iki Sąjūdžio parko .

Niekaip negaliu suprasti, kodėl reikia dar naujų pastatų, jei ir taip pilna „sopulių”. Pilna apleistų pastatų. Kodėl miesto šeimininkas, t.y. Savivaldybė, nesitvarko, o ieško lengviausio kelio. Savivaldybėje išgirdau atsakymą: Savivaldybė neperka! Nes juk užsiprašys pardavėjas milijoną eurų. Pirksite, mielieji, kai nebebus, ko pirkti. Po penkiasdešimt metų neliks žalių plotų, tada teks pirkti.

Aš tikrai nesu prieš socialinį būstą, tik manau, kad netinka jis Laukininkų g.32 A.

Čia siūlyčiau pastatyti suoliukus iš perdirbtos kokios įdomios medžiagos ir staliukus su šachmatų lentomis. Dar būtų gražu kokia meno instaliacija. Nuotraukos, paveikslai. Gėda, kad niekinate žalią erdvę, prisidengdami psichine negalią turinčiu jaunimu. Baisu tai, kad nesirūpinate esamais labiausiai pažeidžiamais žmonėmis, seneliais. Nes jie, nuėję iki „Iki” parduotuvės, nebenueina iki Sąjūdžio parko.

Būtų gražu, kad susitvarkytumėte su jau egzistuojančiomis problemomis, o ne pultumėt įgyvendinti naujus projektus.

Grįžusi iš emigracijos, apsigyvenau Laukininkuose. Ir bijau, kad netektų gailėtis. Nes aš nenoriu gyventi gete!

29 Comments

  1. Giruliuose

    Giruliuose yra gausybe užgrobtu vaiku poilsio stovyklu ,pati geriausia vieta paugliu psichuskei statyti.

    Reply
    • Rim as

      Pritariu, psichucke giruliuose po mero langais.

  2. Popas

    Gerbiami ponai,
    Baikit jus ta nesamone apie pietiniu kvartalu getus. Normalus cia rajonai. Ziurint skeptiskai tai visa Klaipeda atrodo kaip is filmo Cernobilis. Melnrageje mazuto smarve, senamiestyje – pilna bomzu, bei griuvanciu pastatu, siaurine dalis – kaimas su nuoteku tinklais vedanciais I danges upe, bei kaimynais deginanciais siuksles savo kieme

    Reply
  3. DM

    Del tu baisiu sovietiniu rajonu dauguma ir kelias i uzmiesti. Nereikia ju renovuoti reikia juos pradet griauti pradedant esancias chrusciovkes arciau senamiescio ir statant padorius naujus rajonus ir judant link pietines taip. Tose daugiabuciuose ateiti emigrantai tik ir gyvens is UKrainos Belarusijos ir tt… uzsigivene kazka kelsis i uzmiesti kazkas i senamiesti centra ar girulius.

    Reply
  4. Koma

    Užaugau tame gete, net kai viskas buvo nauja jauku nebuvo, tad dabar išvis baisu, viskam savas gyvavimo ciklas. Jei rajone gyvena žemiau nei vidutines pajamas gaunantys nera ko noreti kad rajonas blizgetu, artėjant prie riporto lygio brangieji, tad pats laikas susimąstyti ką gyvenime darote ne taip kad neturite galimybės išsikelti iš tos skylės. Kai privažiuos babaju, turės kur gyventi:)

    Reply
  5. DM

    Tie sovietiniu laiku daugiabuciai ir rajonai tikras siaubas ir rakstis subinei. Nei nugriauti nei kazkaip padoriai perstatyti.

    Reply
  6. Vaida

    Tikra tiesa,nejaukus rajonas,kas galėjo visi pabėgo.
    Gyventojų veidai intelektu nespindi.
    Toks kaip giliam sovietmety…
    Sunku žmonėms gyvent,bet yra kaip yra…
    Nepakeis jo veido nauji statiniai.
    Ne kažką prigalvosi ten…
    Tuoj ukrainiečiai įsikurs…

    Reply
  7. Lina

    Kazkada atvaziavo uzsienieciai.ir netycia nuvaziavo i pietini. Tai klause, ar ten tusti namai stovi? Kai pasakiau, kas zmones gyvena, buvo nustebe, nes negalejo patiketi, kad ten galima gyventi

    Reply
  8. Jaunius

    O ką meras dudorius liberastas? Vysto Melnragę?

    Reply
  9. Laima

    Manyciau labai protingai patare statyti tuos namus netoli ligoniniu komplekso. Ir prasau na pastatykit kuo gaugiau suoliuku. Pagyvenes zmogus jau bijo is namu iseiti. Gal po truputi ir miestas ims grazeti.

    Reply
  10. Mindaugas (husky)

    Na,ko gi pykstate,tautiečiai ir ne tik…
    Kiekviename išsivysčiusio pasaulio mieste yra tamsiaodžių,siauraakių,neturtingųjų kvartalai.
    Jaučiatės prakute,kraustykitės į solidesnį rajoną,ypač jei norite gėlytės,medelio,savo šuniuko kakučio nuosavame kiemelyje,beje tai konstatuoju remiantis savo praktika.

    Reply
    • Respiratorius

      Ar ne suZvaigzdejai, praktike? Linkiu daug kakuciu tavo kieme

    • Anonimas

      Labas, tam rajone dirbau, lankiau vienišus senukus. Didziuliai plotai be suoliukų, tik autobusu stotelėje galima pailsėti sėdint.
      Suliukai turi būti sugrąžinti ir kiemuose ir prie įėjimu.

    • Anonimui

      Suoliukas prie įėjimų yra gyventojų reikalas o ne miesto valdžios, beje tam rajone yra didžiulis sajudzio parkas (kitose rajonose nėra parku) kur daug suoliukų

  11. Šiaurinis rajonas.

    Galiu pareikšt tik užuojautą laukininkų gt.
    Ten ir taip eismas komplikuotas, auto nèr kur pastatyt, IKI aikśtelè užgrùsta auto gyv. Nèr kaip prie parduotuvès privažiuot. Dabar dar psichuśkę kur pastoviai dar greitosios, tiekimas, soc darbuotojai pirmyn atgal važinèsis.
    Toks jausmas, kad Klaipèdoj daugiau vietos nèr kur statyti.PVZ. jei taip patinka pietinis rajonas tai už jùrininkų prospekto laukai didžiausi.O jei vadovautis logika tai tokius objektus ir statyti ten kur ir yra išvystyta miesto med. infrastruktùra.pvz prie miesto ligoninès.

    Reply
  12. klaipėdietė

    tam protingam,kur siūlo rajoną keisti-gal iš viso iš miesto siūlot išvažiuot sugalvosit pasiūlyti

    Reply
  13. Virginija

    Laukininkų g. gyvenu nuo 1984m. 32 name gyvenau 10 metų! Visus tuos metus akį džiugindavo po langais esanti žaluma ir augantys medeliai.
    Šitiek metų puoselėtas žalias plotelis !!!
    Norėčiau pažiūrėti į akis tam valdininkui, kuris priėmė tokį debilišką ir nusikalstamą sprendimą visą tai sunaikinti !!!!

    Reply
    • Haha

      Kaip jūs pažiūrėsit juk jie sėdi liepų gatvėje užsirakine. Kol mes visi žiūresime kas sau tol gyvensime getuose. Reikia viena kart imti susivieniti ir kovoti už savo teise mitingais piketais o ne kentėti korupcijos ir nepotizmo pasekmes.

    • KLP

      Aš norėčiau, kad pažiūrėtum į akis tiems vaikam ir pasakytum:
      Aš atimsiu iš taves naujus namus nes man svarbiau gabalėlis žolės.

  14. Puciu

    Kas jum trukdo parduoti ir kita buta nusipirkti zmones?

    Reply
    • Wella

      O čia tikras klaipėdietis…:(((

    • Tt

      Čia tikras kaimo gagris o ne klaipėdietis, bėda kad tokie kaimo nahalai susėdo liepų gatvėje

  15. klaipėdiškė

    Neįmanoma nematyti kas daroma su miestu. Pasižiūrėjus į Šiaurės prospektą.Du metrai nuo „Žemynos” gimnazijos stadiono tvoros, iškirto medžius, sunaikino žalią plotą ir „įtaisė” verslą- automatinę mašinų plovyklą, kur šampūnas su vėju pasiekia priešais esančius gyvenamuosius namus, mokyklos stadiono bėgimo taką „atskyrė” neaukšta tvora, o atvykstančių ir stovinčių užvestais varikliais mašinų leidžiamos taršios medžiagos kelia didelį užterštumą ir daug tokių atvejų. Juk tą plovyklą buvo galima pastatyti ir ne prie mokyklos teritorijos ir ne prieš gyvenamuosius namus., nekertant medžių, kurie trukdė plovyklai, bet saugojo mokyklos stadioną nuo taršios gatvės. O kiek tokių „perliukių” padaryta ir daroma. Gaila, kad dauguma miesto tarybos narių negyvena Klaipėdos teritorijoje, tas pats ir su dauguma savivaldybės darbuotojų „planuojančių” mūsų gyvenimą Klaipėdoje. Gaila mūsų mielo miesto, kuris dėl taršos, dėl nepagarbos jame gyvenantiems žmonėms tampa užribiu. Bet ką čia „postringauti”, juk įvykdžius savivaldybės administracijoje pertvarką- „pertvarkyta tik tiek, kad buvę atsakingi už „padarytus darbus”, liko neatsakingi, o toliau dirba ir „planuoja'” mieste gyvenimą .

    Reply
  16. Zosia

    Pasiūlymas gal ponas meras su šeima apsigyventi netoli.

    Reply
  17. Agnė

    Na, nelabai ir senamiestis yra tvarkomas, gal tik dabar pajudės reikalai, bet esmėje visas miestas prašosi dėmesio. Šiauriniai rajonai dar jauni visom prasmėm, žmonės, namai, infrastruktūra. Todėl visai kita dvasia ten. Pietiniai rajonai turi jau savo vaizdą, kurio taip paprastai nepakeisi. Ypač nieko nedarant, bet kiek matau projektų yra, atnaujinami skverai, pastatytas Sąjūdžio parkas. Bus sutvarkyta Naujoji perkėla. Jei galvojate , kad senamiestis blizga – klystate. Senamiestis yra apkabinėtas žaliais tinklais, nes pastatai byra, skveruose įsisukę statybų vystytojai, tik niekaip tų statybų nebaigia – žiojėja skylės ir tvoros. Ir pagaliau, daugybė žmonių poilsiui renkasi akropolių ir bigų koridorius.

    Reply
  18. Anonimas

    Anonimas daunai ir liks daunaiis ar jiems zmones rupi

    Reply
  19. Gediminas

    Nepykite, bet man baisūs tie rajonai. Prieš 15 metų atsikrausčiau į Klaipėdą. Tris metus gyvenau Mogiliovo g, pačiam gale, po to persikrausčiau į Šiaurinę miesto dalį. Viskas skiriasi kaip diena ir naktis. Pietiniame tiesiog „dūsdavau” nuo tų vienodų pastatų, vienodų gatvių, viskas man ten primena sovietmečio laikus. Ir patys gyventojai įdomūs: jaunimas forsai, daug rusakalbių, virš manęs čigonai gyveno. Stengiuosi vengti to galo, nes man ten slogu. Su teksto autore sutinku, kad savivaldybė neskiria dėmesio į geresnę infrastruktūra.

    Reply
    • Sandra

      „Nepykite, bet man baisūs tie rajonai.”
      Tame ir esmė, kodėl ir taip, kaip Jūs sakote „baisų rajoną” norima paversti dar „baisesniu”, dar plikesniu nei dabar???
      Tiems, kurie čia užaugo ir visas pastangas dėjo į jo gražinimą, jis pats saviausias nors ir vienodas.
      Naujakuriai iš pelkių savo jėgomis padarė gyvenamą kvartalą su skverais, medžiais, kuriuos dabar norima iškirsti, nupjauti, sunaikinti…
      Kyla pagrindinis klausimas savivaldybei, kodėl centre esančius savaime išaugusius laibus berželius norima (liepiama) išsaugoti, o štai šiame rajone pati savivaldybė visą mūsų tėvų ir senelių sodintą žalumą nori sunaikinti???
      Kodėl skirtingiems rajonams taikomi skirtingi – dvigubi standartai???
      Kas nusprendė, kad šio rajono gyventojai „prastesni” už kitos/ų miesto dalies/ių gyvenojus???

  20. Anonimas

    Ne tik pietinėje, bet ir šiaurinėje miesto dalyje visiškai negalvojama apie senyvo amžiaus arba neįgalius piliečius. Galėčiau daug pavyzdžių čia suminėti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Daugiabutyje kilus gaisrui evakuoti žmonės

Klaipėdoje naktį į trečiadienį kilus gaisrui viename Laukininkų gatvės daugiabutyje, iš jo buvo evakuoti aštuoni žmonės, informuoja Priešgaisrinės apsaugos ir ...
2023-12-27
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Tėvas pro langą išmetė penkių mėnesių kūdikį

Klaipėdoje 25-erių galimai apsvaigęs tėvas pro Laukininkų gatvės daugiabučio namo langą šeštadienį, apie 11 val., išmetė penkių mėnesių kūdikį. Kaip ...
2023-11-18
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Girtuoklis ryte taranavo tris automobilius

Klaipėdos policija pranešė, kad penktadienio rytą, apie 7.50 val., Laukininkų gatvėje 38-erių automobilio „Nissan Qashqai“ vairuotojas atsitrenkė į du stovėjusius ...
2023-10-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This