Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse – „Aukuro“ koncertas

Kultūra

„Ant kranto“ – tai šventinė Klaipėdos choro „Aukuras“ programa, vasario 15 dieną, šeštadienį, 18.30 valandą skambėsianti Klaipėdos koncertų salės I aukšto fojė. Ji sudaryta iš rinktinių lietuvių autorių kompozicijų.

Dėmesys savo tautos, o ypač praeities ir dabarties Klaipėdos krašto autorių kūrybai yra skiriamasis šio choro repertuaro formavimo bruožas, kurį nuo pat kolektyvo įsikūrimo puoselėja „Aukuro“ meno vadovas ir dirigentas Alfonsas Vildžiūnas.

Programoje taip pat dalyvaus Sandra Mamina (smuikas), Kornelija Kupšytė (violončelė), Saulius Šiaučiulis (fortepijonas), Laimonas Urbikas (saksofonas). Koncertą ves muzikologas Viktoras Gerulaitis.

Profesionalioji lietuviška chorinė muzika atsiremia į didžiojo mūsų tautos menininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio partitūras. Koncerto programą pradės jo išplėtota lietuvių liaudies daina „Anoj pusėj Nemuno“. Ji, kaip ir žymaus lietuvių išeivijos kompozitoriaus Jeronimo Kačinsko originali chorinė daina „Beržas“, skambėsianti koncerte, jau tapo lietuvių chorinės muzikos klasika.

Pirmoji kompozitorė moteris moderniosios lietuvių muzikos istorijoje Konstancija Brundzaitė, mirusi labai jauna, 29 metų, metus laiko gyveno Klaipėdoje ir dirbo dabartinėje Stasio Šimkaus konservatorijoje. Vienas reikšmingiausių jos kūrybos barų – chorinė muzika. Koncerte skambės dvi K. Brundzaitės kompozicijas –  „7 mįslės iš lietuvių tautosakos“ ir „Paukštis“.

Su uostamiesčiu susijusi ir vilnietė autorė Nijolė Sinkevičiūtė. Plačiausiai pažįstama jos kūrybos sritis – chorinė muzika. Šios autorės kūriniui „Miškas“  pritars violončelė.

Šiauliuose gimęs ir Klaipėdoje šaknis įleidęs kompozitorius Remigijus Šileika, kaip ir jo vilnietis kolega Algirdas Martinaitis, šiemet švęs 70 metų jubiliejų. R. Šileikos kūrinyje „ Po gimtadienio“ chorui pritars saksofonas ir fortepijonas. Koncerte skambėsiančios A. Martinaičio „Paserbenčio dainos“ parašytos jo brolio, poeto Marcelijaus Martinaičio tekstu.

Koncerto programa pavadinta pagal joje skambėsiantį Jono Tamulionio chorinį kūrinį „Ant kranto“, sukurtą avangardinio kino kūrėjo ir poeto Jono Meko tekstais. „Ant kranto“ tekstu dainą sukūrė ir K. Brundzaitė.

Vytauto Klovos, žinomiausios lietuviškos operos „Pilėnai“ autorius, daina „Rūta žalioji“ taip pat bus atlikta Koncertų salėje. e.

Nacionaline premija įvertinti Vaclovas Augustinas, Zita Bružaitė yra vieni ryškiausių dabarties lietuvių chorinės muzikos kūrėjų. Trys  V. Augustino chorinės kompozicijos „Dob, dob“, „Tykus, tykus“, „Anoj pusėj Dunojėlio“ pamalonins šio kūrėjo muzikos gerbėjus, o poetiška Z. Bružaitės „Baltoji impresija“ mišriam chorui susilies su smuiko garsais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Edmundas Federavičius: „Muzika - mano pašaukimas"

Džiazo gerbėjams gerai ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, bet ir užsienyje žinomas  būgnininkas Edmundas Federavičius mini gražų jubiliejų ir ta proga ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Kultūra

„Pasaka be pavadinimo“ ieško pirštinių

Klaipėdos muzikinis teatras kreipiasi į klaipėdiečius, prašydamas pagalbos. Kompozitorės Nijolės Sinkevičiūtės, režisierės Eglės Miškinytės ir libreto autoriaus Virginijaus Pupšio sukurtos ...
2022-10-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This