Dėl buvusio Kelių policijos pastato rekonstrukcijos – konsultacijos su Maskva

Miestas, Svarbu

Buvusį Kelių policijos pastatą rekonstruoti ir greta jo šešių aukštų priestatą statyti norintys verslininkai bus priversti pakoreguoti savo planus.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nemažai pastabų dėl tokių planų pareiškė kaimyniniame sklype įsikūrusio Rusijos Federacijos generalinio konsulato atstovai, tikinę, jog dėl būsimos kaimynystės net „konsultavosi su Maskva“.

Planuojami butai ir biurai

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, kad Šermukšnių gatvėje esantį trijų aukštų administracinės paskirties pastatą, kuriame daugelį metų buvo įsikūrusi uostamiesčio Kelių policija, ir 26,24 aro sklypą aukcione pardavė Turto bankas. Sklypo ir pastato pradinė kaina buvo 637 tūkst. eurų. Tačiau aukcionas įvyko ne iš pirmo karto, todėl kainą teko mažinti. Galiausiai sklypą ir pastatą už kiek daugiau nei 400 tūkst. eurų įsigijo bendrovė „Nova Energia“.

Jos užsakymu bendrovė „Sunprojektai“ parengė pastato rekonstrukcijos projektinius pasiūlymus, kurių viešas svarstymas įvyko šią savaitę.

Projektiniuose pasiūlymuose numatoma senąjį Kelių policijos pastatą rekonstruoti, nekeičiant jo tūrio, jame įrengti 29 butus, kurių net 22 bus vieno kambario. Ant šio pastato stogo norima įrengti vaikų žaidimų aikštelę ir nedidelę stiklinę terasą.

Greta senojo pastato, sklype į Minijos gatvės pusę, numatoma statyti 6 aukštų priestatą, kurio pirmuose dviejuose aukštuose būtų įrengtos medicininės paskirties patalpos, o 3-6 aukštuose – biurai. Be to, planuojama, jog 5-ajame aukšte būtų numatyta galimybė įrengti eksploatuojamą stogą – atviras terasas tiek darbuotojams, tiek pastato lankytojams. Po šiuo priestatu ketinama įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę.

Iš viso sklype planuojama įrengti 97 automobilių stovėjimo vietas – ir požeminiame, ir antžeminiame parkinge. Šiose vietose turėtų tilpti ir gyventojų, ir biuro darbuotojų automobiliai.

Tačiau planams statyti šešių aukštų priestatą paprieštaravo kaimyninių sklypų valdytojai, tarp kurių yra ir Rusijos konsulatas. Jo gausi delegacija dalyvavo ir rekonstrukcijos projektinių pasiūlymų viešame svarstyme.

Taip rekonstruotas buvęs Kelių policijos pastatas turėtų atrodyti iš Minijos gatvės pusės. Projektuotojų vizualizacija

Kaimynai nepritaria

Konsulato atstovai domėjosi, kodėl projektuotojams būtent tokio aukščio pastatas. Paaiškinta, jog toks aukštis pasirinktas todėl, kad buvo įvertintas ne tik sklypas, bet ir viso rajono užstatymas.

Rusijos konsulato atstovai aiškiai išsakė poziciją, jog pageidautų, kad projektuojamas pastatas būtų žemesnis. Be to, pageidauta, kad jis būtų statomas kuo toliau nuo sklypo su Rusijos konsulatu ribos.

„Mes dėl šio projekto konsultavomės ir su Maskva, ir su vietine valdžia“, – Rusijos konsulato atstovai pagrindė savo norus.

Raštu sulaukta ir dar vieno kaimyninio sklypo valdytojų pastabų. Jų esmė – pageidavimas, jog projektuojamas naujas priestatas būtų žemesnis.

„Visi kaimynai nori, kad laikytumėmės teisės aktų ir dar nepatvirtinto miesto bendrojo plano sprendinių. Iš gretimo kaimyno buvo viena iš pretenzijų, kad tame bendrajame plane, kuris dar nepatvirtintas, nurodomas 20 metrų aukštis. Pastabas iš kaimynų gavome atitinkančias techninio projekto pastabas, nors dabar yra tik projektinių pasiūlymų stadija. Mes jiems atsakysime ir techniniame projekte sureaguosime į visas pastabas. Aukštis mažės pagal teisės aktus, kad nebūtų pažeistas joks viešasis interesas. Projektiniai pasiūlymai yra idėja, tai yra parodyti, ką šitas sklypas gali, ką galima iš jo paimti. Rusijos konsulatas nesutinka su aukštesniu pastatu. Jei gautume kaimynų sutikimą, galėtume ir aukštesnį daryti. Jei nesutinka, sureaguojame, nusižeminame pastatą pagal teisės aktus, atsitraukiame nuo kaimynų, kad nepažeistume nė vieno viešojo intereso“, – aiškino bendrovės „Sunprojektai“ vadovė Alma Macijauskaitė.

Numatoma, jog buvęs Kelių policijos pastatas ir po rekonstrukcijos liks trijų aukštų. Jo aukštinti esą nėra tikslinga, nes Šermukšnių gatvėje vyrauja neaukšti individualūs namai. Administracinis pastatas taps butais, nes gyvenamoji paskirtis esą yra mažiau aktyvi, todėl Šermukšnių gatvėje eismas neturėtų labiau suintensyvėti. Į planuojamą priestatą, kuriame bus medicininės paskirties patalpos ir biurai, įvažiavimas planuojamas iš Minijos gatvės pusės.

Buvusiame Kelių policijos pastate turėtų būti įrengti 29 butai. Projektuotojų vizualizacija

Sumažins 9 metrais

Šešių aukštų priestatas esą buvo projektuojamas todėl, kad tokie buvo užsakovo poreikiai.

Viešame svarstyme dalyvavęs bendrovės „Nova Energia“ bendraturtis Jaunius Skierus, paklaustas, ar ir mažesnis pastatas, nes jo aukštis turi būti ne 29, o 20 metrų, vis dar atitiks poreikius, tikino, kad ir žemesnis pastatas nesukliudys įgyvendinti viso projekto.

„Mes nenorime ginčytis, norime gražiai sutarti su kaimynais. Projektiniai pasiūlymai yra tik idėja, toks eksperimentinis variantas, o toliau viskas bus numatyta techniniame projekte. Tikiu, kad rasime visus tenkinančius sprendinius“, – viešame svarstyme kalbėjo J. Skierus.

Rusijos konsulato atstovai taip pat buvo patikinti, kad naujas priestatas iškils už mažiausiai 10 metrų nuo sklypo ribos.

„Mes su šiais kaimynais labai konstruktyviai bendraujame. Manau, kad taip ir toliau bendrausime“, – vylėsi J. Skierus.

„Rekonstruojamą kompleksą vizualiai sudarys du tūriai, kuriems taikomi nors ir vieningi, tačiau gana skirtingi vizualiniai reikalavimai. Gyvenamojo korpuso tūris sieks labiau atliepti Šermukšnių gatvės vyraujančią architektūrinę raišką. Tuo tarpu administracinio korpuso tūris – labiau architektūriškai kontaktuos su Minijos g. senąja ir naująja biurų architektūra. Pastato fasadams planuojama naudoti ilgaamžes fasadų apdailos medžiagas: projektiniuose pasiūlymuose preliminariai naudojamos firbocementinės fasadinės plokštės, stiklo fasadų sistemos. Numatoma įrengti plokščiuosius eksploatuojamus stogus. Planuojama siekti Klaipėdai būdingo kolorito interpretacijos, kuri veiktų kontekstualiai esamoje urbanistėje aplinkoje“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

„Pastatui taikomi išskirtinės architektūros sprendimai. Ir ne tik išorei, bet ir kitiems sprendiniams, pavyzdžiui, šildymui, apšvietimui. Šermukšnių gatvė yra gražiai sutvarkyta, norime ją papuošti ir kokybišku pastatu“, – jau anksčiau „Atvirai Klaipėdai“ teigė J. Skierus.

Paklaustas, kokios planuojamos investicijos, pašnekovas negalėjo įvardyti konkrečių skaičių.

„Kol nėra parengtas techninis projektas, apie investicijas kalbėti yra anksti. Tikimės, kad techninį projektą ir statybų leidimą turėsime šių metų antroje pusėje“, – vylėsi J. Skierus.

3 Comments

  1. Fotelis

    Aš tai galvoju, kad į tokių agresyvių kaimynų pretenzijas apskritai nereikėtų kreipti dėmesio, o architektai savo darbą išmano ir tegu dirba ką reikia. Visame pasaulyje miestai „auginami” į aukštį, o čia siūloma padaryti kaip kokiame carinės rusijos užgrobtame Kaune, ar sovietiniuose Šiauliuose, kad nebūtų aukštų pastatų, trukdančių kariškiams ir dar velniai žino kam.

    Reply
  2. DM

    Nu bet projektas tikrai baisus sikart net ant rusu ambasados negalim pykti del nepasitenkinimo. Kartais nesuvokiama protu tu pinigu vaikimasis patys gi gyvenam Klaipedoij kam tokias baisybes statyti nesuprantu. Statykit Gandraliskese ar ispirke netoli ju tuos bendrabuciusvietoij ju gal ten isipaisys sis baisus projektas. Kam statyti mazaauksciu aplinkoij kazkoki monstra pastata ??? Vienu zodziu idiotai….O miesto architekta i kaleima….

    Reply
  3. Sofa-lova

    Oho, projektas dar nepradėtas, o kaimynai jau sukruto nujausdami, kad būsią patogu stebėti, ką jie ten beslepią ar šiaip, nelabai leistina bedarą savo požemiuose. Nesijaudinkit, mieli kaimynai, kas reikia žinoti, jau seniai žinoma, o troba tokioje geroje vietoje vistiek bus pastatyta, ar tokia, ar anokia.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Nebelikus Rusijos konsulato, pasikeitė ir verslo planai

Po dvejų metų visuomenei vėl teikiami svarstyti buvusių Klaipėdos miesto Kelių policijos pastatų, Šermukšnių g. 10, rekonstrukcijos projektiniai pasiūlymai. Jie du ...
2022-11-08
Skaityti daugiau

Politika

Rusijos konsulatas užvėrė duris

Klaipėdoje veikęs Rusijos konsulatas jau skelbia, kad nebedirba. Apie sprendimą atšaukti leidimą Rusijos generalinio konsulato Klaipėdoje veiklai, Lietuvos užsienio reikalų ...
2022-04-20
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusijos konsulato darbuotojų Klaipėdoje nebeliks po Velykų

Pirmadienį Lietuvos užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui pranešus, jog Lietuvos vyriausybė nutarė pažeminti diplomatinį atstovavimą tarp Lietuvos ir Rusijos bei ...
2022-04-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This