Jūrų muziejus planuoja dar vienas statybas

Miestas, Svarbu

Administracinio pastato rekonstrukciją planuojančio Lietuvos jūrų muziejaus užsakymu architektai ruošia ir dar vieno šiai įstaigai Smiltynėje priklausančio pastato rekonstrukcijos projektą – šiuo metu tik epizodiškai naudojamas ūkinės paskirties Smiltynės g. 7 namas 2024 m. gali virsti eksponatų saugykla.

Projektuotojai siūlo du galimus pastato konversijos variantus. UAB „Archko”  vizualizacija

Dabartinis L plano formos dviejų aukštų su pastoge ir rūsiu pastatas statytas sovietmečiu. Nors jo fizinė būklė yra gera, skylimų, sėdimų nepastebėta, tačiau jis seniai remontuotas ir yra nusidėvėjęs.

Projektinius pasiūlymus rengiančios UAB „Archko” architektė Kristina Jurkutė siūlo du galimus pastato konversijos variantus. Teigiama, kad abiem jais architektūrinė stilistika derinama prie Smiltynės vilų konteksto „stilizuojant arba atkartojant architektūrinę gretimų pastatų išraišką”.

Pastato tūris L formos plane su dviem dvišlaičiais stogais komponuojamas galu į marias. Pagrindinio tūrio stogas lėkštas, gretimo statesnis. Įėjimas akcentuojamas vertikaliu bokštu, kurio tūryje bus įkomponuotas liftas.

Abiem variantais pagrindinis dekoro elementas yra stilizuotas fachverkas. Fachverko naudojimas kaip pagrindinis elementas, nes didžiojoje dalyje istorinių Smiltynės vilų jis buvo naudojamas – tai būdingiausias Smiltynės vilų akcentas.

Pirmuoju variantu siūlomas lenktų, grakštesnių formų pastatas, antruoju variantu – griežtesnių formų.

„Pirmuoju variantu siūlomas lenkto stiklo prieangis aliuzija į istorinėse vilose dažnai naudojamas dengtas pavėsines. Fachverko elementai stilizuoti, atitraukti nuo pagrindinės sienos konstrukcijos. apdailai naudojamos medžiagos, medis – fachverkui, tinkas – sienoms, bei čerpės – stogui”, – rašoma tekstinėje projektinių pasiūlymų dalyje.

Patalpų išplanavimai abiem atvejais yra vienodi. Rūsyje numatomos rinkinių prevencinio restauravimo ir konservavimo patalpos, pirmame aukšte – eksponatų aptarnavimo ir lankytojų priėmimo patalpos, laivų technikos ir tekstilės rinkinių saugyklos. Antrajame aukšte įsikurtų jūrų gamtos (jūrų faunos preparatų ir mineralų) ir laivybos etnografijos rinkinių saugyklos, o pastogėje – archeologijos eksponatų rinkinio saugykla ir šildymo/vėdinimo įrangos patalpos.

Dabar prie pastato nuo Smiltynės gatvės privažiuojama žvyruotu, stačiu, siauru, prastos būklės keliuku. Jį siūloma praplatinant ir išgrįsti trinkelėmis. Prie pastato numatoma įrengti automobilių apsisukimo ir stovėjimo aikšteles, taip pat eksponatų iškrovimo aikštelę.

Lietuvos jūrų muziejaus Kultūros komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vedėjos Ninos Puteikienės teigimu, preliminari rekonstrukcijos sąmata – beveik 1,5 mln. eurų. Jei procedūros ir statybų darbai vyks be kliūčių, įkurtuvės planuojamos 2024 metais.

INFORMACIJA

Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima iki kovo 2 d. Turgaus a. 27, Klaipėdoje, darbo dienomis 8- 17 val. arba internetinėje svetainėje www.klaipeda.lt.

Pasiūlymus galima teikti iki kovo 2 d. raštu adresu UAB „Archko“, Turgaus a. 27, LT-91246 Klaipėda, arba el. p. stanislovas@archko.lt

Viešas susirinkimas vyks kovo 2 d. 17 val. Smiltynės g. 7, Klaipėda.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This