Savivaldybė perims rotušę ir Santuokų rūmus: kam bus naudojami pastatai?

Miestas, Svarbu

Miesto nuosavybėn perimti rotušę norinti Klaipėdos savivaldybė yra priversta pasižadėti, kad į gatvę neiškraustys keturių valdiškų institucijų. Sykiu su rotuše savivaldybei numatoma perduoti ir Santuokų rūmus bei Vytauto g. 13 esantį pastatą, kurių tolimesnis likimas yra diskusijų objektas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Danės gatvėje esanti miesto rotušė, S. Šimkaus gatvėje stovintis pastatas, kuriame veikia Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos ir registracijos skyrius, bei Vytauto g. 13 esantis pastatas, kuriame įsikūręs Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyrius, šiuo metu priklauso Finansų ministerijai, o juos valdo Turto bankas.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, pirmadienį susitikęs su Turto banko Klaipėdos regiono grupės vadovu Robertu Lukošiumi, po susitikimo tvirtino, jog šių trijų pastatų perdavimo uostamiesčio savivaldybei procesas yra finišo tiesiojoje. Neišspręsta problema tik ta, jog rotušėje vis dar yra įsikūrusios keturios institucijos: Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje tarnyba, Klaipėdos regioninės plėtros departamentas ir Nacionalinė žemės tarnyba.

„Turto banko atstovų vizitas ir buvo patvirtinti, kad Finansų ministerija neprieštarauja ir laikosi susitarimo Klaipėdos savivaldybei perduoti tris pastatus, tačiau jos sąlyga yra tokia, kad ji nori garantinio rašto, jog mes, gavę savo nuosavybėn rotušę, kitą dieną į gatvę neiškeldintume tų keturių institucijų. Mes turime pasižadėti, kad jos bus iškeldintos tik tada, kai Turto bankas ras jų veiklai tinkamas patalpas. Tikimės, kad toks procesas neužtruks, kad Turto bankas tikrai aktyviai ieškos naujų patalpų“, – teigė Klaipėdos meras V. Grubliauskas.

Jis tvirtino, kad ir Finansų ministerijos, ir Turto banko požiūris yra geranoriškas.

„Kita vertus, kol šių pastatų negauname savo žinion, net ir šiai dienai rotušėje esančių tuščių patalpų, kurios tokios liko, kai išsikraustė Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai, negalime naudoti savo reikmėm, o patalpų netrukus labai reikės. Juk nuo balandžio startuoja Klaipėdos savivaldybės administracijos pertvarka, atsiranda tam tikras funkcijų persiskirstymas tarp administracijos ir politinio lygmens, natūralu, jog kažkas iš Liepų gatvės turėtų atsikraustyti į rotušę. O dabar tik laikome tuščias patalpas ir negalime į jas įsikelti. Tad iš esmės spręsdami rotušės problemą, išsprendžiame ir klausimą dėl kitų dviejų pastatų. Mūsų garantinis raštas Finansų ministeriją turėtų pasiekti šiomis dienomis, tada ir prasidės turto perdavimo procesas“, – aiškino V. Grubliauskas.

Jis pabrėžė, jog kai rotušė bus perduota Klaipėdos savivaldybei, jis vėl atsidurs „istoriškai teisingai teisėto savininko žinioje“.

Kalbėdamas apie kitus du pastatus, kuriuos savivaldybė nori perimti, Klaipėdos meras teigė, jog mažiausiai diskusijų kyla dėl pastato, esančio Vytauto g. 13. Jame šiuo metu yra įsikūręs Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyrius.

„Šiam pastatui reikalingas remontas, bet ne į savo turtą negalėjome dėti. Panašu, kad pastatą ir toliau naudosime savivaldybės reikmėms, socialiniam tikslui. Tokia perspektyva labai aiški. Tik, matyt, reikia tam tikrų investicijų – didesnis ar mažesnis remontas“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Klaipėdos santuokų rūmų pastatas gali būti naudojamas ir kitoms reikmėms. Martyno Vainoriaus nuotr.

Santuokų rūmai esą kelia kur kas daugiau klausimų.

„Šis pastatas, švelniai tariant, buvo labai menkai prižiūrimas, valstybė tikrai labai atsainiai žiūrėjo. Kai jis taps mūsų nuosavybe, turėsime spręsti, ką mes iš tiesų darome. Perimsime Santuokų rūmus, o kas bus perėmus, tikrai nenoriu užbėgti įvykiams už akių. Kai turi turtą, tada ir galvoji, ką su juo daryti. Tikrai nenorėčiau šiandien apie tai diskutuoti, ar ten ir liks Santuokų rūmai, ar bus dar kažkas. Tai ne šiandienos diskusija. Bet kai tapsime turto savininkais, ta diskusija taps neišvengiama. Dabar aišku, kad šie pastatai yra turtas, kuriam reikalingas ir parengiamasis darbas. Galvos skausmas niekur neprapuola. Bet kuriuo atveju, tai būtų mūsų turtas ir mūsų sprendimas, ką toliau darome, kiek iš kur investuojame“, – teigė Klaipėdos meras.

Bendrovės „Uostamiesčio projektas” architektai yra parengę ir visuomenei pristatę aikštės prie Santuokų rūmų rekonstrukcijos projektinius sprendinius. Anksčiau buvo skelbta, jog aikštės rekonstrukcija turėtų prasidėti 2020 metais.

INFORMACIJA

Klaipėdos rotušė iš pradžių buvo klasicistinio stiliaus namas, statytas XVIII a. pab. – XIX a. pr. Jis priklausė danų konsului Lorkui, o vėliau jo giminaičiui Consentiui. Per Napoleono karus jame 1807–1808 m. gyveno Prūsijos karalius Frydrichas Vilhelmas III su karaliene Luize.

1846 m. miesto magistras nupirko šį pastatą ir jis tapo Klaipėdos rotuše. 1875-1877 m. pastatas perstatytas neorenesanso stiliumi. Tarpukariu šiame pastate veikė Klaipėdos krašto seimelis (vok. Landtag). Pokariu čia iš pradžių buvo įrengtas bendrabutis, vėliau įsikūrė statybinė organizacija.

Po nepriklausomybės paskelbimo čia buvo įsikūrusi Klaipėdos apskrities viršininko administracija. Po apskričių administracijų likvidacijos čia 2011 m. įsikūrė meras su pavaduotojais ir jo bei Tarybos sekretoriatas, čia vyksta miesto Tarybos komitetų posėdžiai.

Klaipėdos santuokų rūmai statyti 1980 m. Pastato architektas – Ramūnas Kraniauskas.

Vytauto g. 13 esantis pastatas pastatytas XX a. pradžioje, namas rekonstruotas 1985 m. Pastatas turi istorizmo stiliaus bruožų.

6 Comments

  1. AAA

    Jus atsigaukite, pastas, kalejimas, tušti stovi, duju fabrikas, buna kol sugrius.. Vietoj ju bus daugiabučiai, arba uostas plesis.. Ir taip gyvasties nera centre,, kol rinko sitas diedukas meras bus,, eis viskas blogyn…

    Reply
  2. DM

    Griaukit tuos santuokus rumus, Zvejukus, Sila, buvusi Pasu poskiri, buvusi kinoteatra Jurate ir Kastytis,buvusius buities rumus, jie tikrai nei puosia nei pridetines vertes dadeda miestui. Santuokos rumus galite is buvusio pasto padaryti jeigu atrestauruosite….o tuos sovietines „architekturas” greiti ir kuo greiciau tuo geriau…..

    Reply
  3. DM

    Griaukit tuos santuokus rumus, Zvejukus, Sila, buvusi Pasu poskiri, buvusi kinoteatra Jurate ir Kastytis, jie tikrai nei puosia nei pridetines vertes dadeda miestui. Santuokos rumus galite is buvusio pasto padaryti jeigu atrestauruosite….o tuos sovietines „architekturas” greiti ir kuo greiciau tuo geriau…..

    Reply
  4. Gediminas

    Labai prašau, nugriaukite tuos santuokos rūmus, ten taip smirda sovietiniu palikimu, kad praeiti negalima.

    Reply
  5. :D

    procesas yra finišo tiesiojoje.
    ???
    Griūk negyvas, tas meras kaip bobutė jau… ??

    Reply
  6. Viskas kainuoja

    Tai dar paštą paimkit ir ten galėsit sudėti visą biudžetą. Kam pastatai? Valdininkams perėti!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Vėžaičiuose atsiras senelių namai

Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Abu pirkėjai ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This