Pasikeis ir erdvė prie Santuokų rūmų

Miestas, Svarbu

Kol dalis miesto bendruomenės reiškia nepasitenkinimą, kaip Klaipėdoje atnaujinamos ir tvarkomos viešosios erdvės ir šia tema net rengia diskusiją, miesto Savivaldybės administracijos atstovai kartu su projektuotojais toliau visuomenei kantriai pristatinėja naujų teritorijų sutvarkymo projektus.

Šį kartą eilė atėjo ir erdvei prie Klaipėdos santuokų rūmų, dėl kurios nugriuvusios tvoros  sprendimo buvo žadėta ieškoti dar ankstyvą pavasarį, bet, regis, per visą vasarą jo taip ir nerasta.

Atnaujintos Santuokų rūmų aikštės vizualizacija

Situaciją imta spęsti, paskelbus šios vietos supaprastinto tvarkybos projekto konkursą, kurį laimėjusios bendrovės „Uostamiesčio projektas” architektai trečiadienio vakare ir pristatė parengtus aikštės rekonstrukcijos projektinius sprendinius. Tiesa, be suinteresuotų Savivaldybės administracijos atstovų šis viešai skelbtas pristatymas sudomino vos kelis miestelėnus.

Pagal parengtą projektą aikštė prie Santuokų rūmų turėtų pasikeisti neatpažįstamai.

Pagrindinis tikslas, pasak projekto rengėjų, yra šią erdvę paversti reprezentacine, kad ji atitiktų savo tikrąją funkciją, todėl joje neliks dabar čia statomų automobilių, kuriems speciali aikštelė suprojektuota nuošaliau, šiaurinėje sklypo dalyje, prie Puodžių g.

Visiškai atnaujinta aikštės danga bus išgrįsta klinkerio ir betono trinkelėmis, čia turėtų atsirasti nemažai gėlynų ir žaliųjų plotų, nauji mediniai suoliukai, naujos šiukšliadėžės, dviračių stovai. Keisis ir aikštės apšvietimas – bus atnaujinti šviestuvai, aikštę apšvies prožektoriai bei siūloma iš apačios apšviesti aikštėje esančias egles, kurios bus išsaugotos.

Tačiau pagrindinė naujovė, kuri turėtų atrodyti reprezentatyviai ir akcentuotų įėjimą į Santuokų rūmus – tai ne tik prieš įėjimą, bet ir prie išėjimo įrengtos vadinamosios pergolės – viršuje sujungtos arkos, kurias siūloma apželdinti vijokliniais augalais. Pačiose pergolėse bus įmontuotas apšvietimas, todėl jos ypač gražiai turėtų atrodyti vakare.

Pergoles siūloma apželdinti vijokliniais augalais. „Uostamiesčio projekto” vizualizacija.

Tvorą paliks, tik sutvarkys

Diskusijas trumpam sukėlė tik daug rūpesčio visiems pridariusi jau dalinai apgriauta pietinės dalies tvora. Pasirodo, pagal projektą ji irgi bus išsaugota, tik jos aukštis bus sulygintas su šiaurinėje pusėje sklypą įrėminančios tvoros aukščiu, t. y. sieks apie 2 metrus. Be to, tvora bus ištiesinta ir šiek tie patraukta aikštės link, mat dalis jos patenka į privataus sklypo valdas. Pristatyme dalyvavęs šio sklypo savininkas ir jo bičiulis stebėjosi, kodėl tvora apskritai išlieka.

„Dabar niekas tokių tvorų nebestato, ji atrodo baisiai, kaip koks bastionas”, – sakė sklypo savininko bičiulis, raginęs tvoros išvis atsisakyti, paliekant pietinėje aikštės pusėje atvirą erdvę.

Paaiškėjo, jog taip būtų pažeistos architekto Ramūno Kraniausko, projektavusio Santuokų rūmus, autorinės teisės, mat tvora ir rūmai sudaro vieningą stilistinį ansamblį.

Už tvoros išsaugojimą pasisakė ir pristatyme dalyvavusi Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė, pabrėžusi, jog ši tvora ne šiaip sau suprojektuota, ji turi ir kitą funkciją – joje įkomponuoti suoliukai skirti lankytojams, Santuokų rūmų svečiams, atėjusiems pasveikinti jaunųjų ar šiaip prisėsti pailsėti.

Tačiau atkakliojo klaipėdiečio šie argumentai neįtikino, jis laikėsi savo, stebėdamasis, kaip toks negražus statinys gali būti laikomas vertingu. Esą pats gyvenimas, t.y. išgriuvusi tvoros dalis įrodė, kad ji čia nereikalinga.

Į „Atviros Klaipėdos”  žurnalistės klausimą, ar bus atnaujintas ir Santuokų rūmų pastatas, Metrikacijos skyriaus vedėja atsakė, kad tokių planų esama, tik neaišku, kada tai bus padaryta.

„Būtų ilga kalba”, – sakė ji.

Tiesa, ir pati aikštė atsinaujins dar ne šiemet ir net ne kitais metais: Savivaldybės atstovės patikino, jog darbai joje numatyti tik 2020-aisiais.

Po aikštės atnaujinimo šioje vietoje automobilių statyti nebebus galima – stovėjimo aikštelė suprojektuota sklypo šiaurinėje dalyje. Martyno Vainoriaus nuotr.

4 Comments

  1. Dalia

    projektas visiškai nedera prie pastato ir visiškai netinka miestui. Ką veikia miesto architektas? Visa linija Mažvydo alėja -santakos rūmai tiesiog bjauri. Mažvydo alėja – alėja be medžių, trinkelių rinkinys su keliais krūmais medžio formos. Ir tos pergoles viso šito gale – ne į tvorą ne į metą

    Reply
  2. Vilija

    Man ši vizija atrodo, kaip iš kokio Meksikos serialo, net prasčiau. Nejaugi nebeliko kuriančių architektų ar pan.

    Reply
  3. Joris

    Atnaujinimas gerai, gal kiek ir kičiška, tik niekais tai paverčia šiuose rūmuose sutinkamos ponios, į kuodus susuktais plaukais, kurių chamiškumas čia puoselėjamas buvo kelis dešimtmečius, nuo gilaus sovietmečio. Tikėkim, su eksterjero ir juolab interjero pertvarkom jos bus palydėtos į seniai užtarnautą poilsį.

    Reply
    • Praeivis

      šitas meksikietiškai kaimiškas patvarkymas mums kainuos +-500 000eur. Aišku, jei bebaiginėjant mes dar kokio fontano su šviesom ar skulptūrų neužsimanysim. Dabar madinga, o ir šiaip prie masažo salono dera. Gal tas ponias su kuodais galima kažkaip pigiau palydėti

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Rekonstruos tik Santuokų rūmų aplinką, pačio pastato nelies

Klaipėdos savivaldybė siekia dar šiais metais rekonstruoti teritoriją prie  Santuokų rūmų, Stasio Šimkaus gatvėje. Tam jau ieško rangovų. O patys ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senojo bravoro atgimimas: prasidėjo paskutinis etapas

Prieš septynerius metus ilgai apleistą senojo bravoro kompleksą, esantį tarp Herkaus Manto ir Šaulių gatvių, įsigiję klaipėdiečiai medikai Agnė ir ...
2023-05-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo neįvykdanti Irena Šakalienė - aplinkybių įkaitė ar nesąžininga skolininkė?

Didesnės baudos už tai, kad vis dar neįvykdė teismo sprendimo ir nenugriovė uostamiesčio K. Donelaičio gatvėje pastatyto priestato buvusiai Klaipėdos ...
2022-11-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This