Jūreivystės mokyklos studentams „cementovkės” nereikia

Svarbu, Švietimas

Nors Klaipėdoje įsikūrusi Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM), kaip ir dauguma specializuotų šalies kolegijų bei aukštųjų mokyklų, pastaruoju metu negali pasigirti didėjančiu studentų skaičiumi, jos vadovybė didžiuojasi tuo, kad mokyklos absolventai kone 100 proc. įsidarbina pagal įgytą specialybę ir per pirmus 6 mėnesius nuo darbo pradžios jų atlyginamai Lietuvoje yra didžiausi.

„Lietuvos jaunimui nebūtina skubėti į Londono restoranus plauti indų, jie gali gerą specialybę įsigyti ir vietoje bei darbą rasti tarptautinėje rinkoje”, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje žurnalistams kalbėjo devintą mėnesį šiai mokymo įstaigai vadovaujantis Vaclav Stankevič, pats buvęs šios mokyklos absolventas.

Jau šį penktadienį Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje dar 89-iems jos absolventams bus įteikti aukštojo mokslo baigimo diplomai. Palmiros Mart nuotr.

Direktorius džiaugėsi jo mokymo įstaigos tampriu bendradarbiavimu su Klaipėdos universitetu, kurio mokomajame burlaivyje „Brabander” būsimi laivavedžiai ir mechanikai atlieka praktiką.

„Kaip jūreivystės mokykla mes stengiamės, kad mūsų studentai būtų kuo arčiau jūros ir jau rugsėjo pirmomis dienomis po trumpo instruktažo studentus neilgam, kelioms paroms siunčiame į jūrą”, – sakė V. Stankevič, prisiminęs, kad jo laikais studentai į jūrą išplaudavo tik po dviejų metų, prieš tai išklausę teorijos kursą.

Navigacijos katedros vedėjas Vytautas Dubra teigė, jog jūrinė praktika šios mokymo įstaigos studentams atstoja tradicinę vadinamąją „cementovkę”, jie susibičiuliauja per praktiką jūroje. Pasak V. Dubros, kai kurių iki tol ne itin pažangių buvusių studentų, grįžusių iš praktikos, būna neįmanoma pažinti gerąja to žodžio prasme – esą taip jie būna pasikeitę.

„Jie pagauna tą bangą, pagauna motyvaciją ir sėkmingai užbaigę studijas pradeda savo profesinį kelią, kuria šeimas, lieka  gyventi Lietuvoje”, – sakė V. Dubra.

Šiuo metu LAJM yra akredituotas 7 studijų programos: 3 iš jų yra jūrinės ir 3 – kranto, o nauja programa – laivybos ir logistikos informacijos sistemos – bus pradėta vykdyti naujais mokslo metais. Pasak direktoriaus pavaduotojos akademinei veiklai Rimos Mickienės, šia programa siekiama ir mokymo įstaigos veiklą praplėsti, ir prisitaikyti prie išmaniosios laivybos.

Šiuo metu LAJM studijuoja apie 700 studentų, o 70 proc. iš jų – būsimi jūrininkai. Tai esąs labai geras rodiklis Lietuvos mastu, ypač žinant, jog mokyklos absolventai beveik visi įsidarbina pagal įgytą specialybę. Mokyklos vadovybės teigimu, jų studentai yra paklausūs ne tik Lietuvos, bet ir užsienio kompanijose.

Mokymosi metu sudarius sutartis su kompanijomis, praktikos metu studentai dar ir užsidirba, gauna nuo 500 iki 700 eurų stipendijos. Dauguma studijuojančiųjų jūrines specialybes yra finansuojami valstybės.

Studentams paskaitas skaito 67 dėstytojai, iš jų du profesoriai, 14 mokslo daktarų, kiti – patyrę jūrininkai, iš kurių 7 turi aukščiausią jūrinį laipsnį – kapitono arba vyr. mechaniko. Nemažai dėstytojų puikiai moka anglų kalbą, jie paskaitas veda pagal „Erasmus” programą čia studijuojantiems studentams. Praėjusiais mokslo metais tokių studentų buvo 54 iš tokių šalių kaip Ispanija, Rumunija, Juodkalnija, Turkija, o daugiausia – iš Latvijos.

R. Mickienė džiaugėsi ir bendradarbiavimu su Liepojos koledžo studentais, kurie aukštojo mokslo diplomo siekia Klaipėdoje.

Uosto ekonomikos ir vadybos katedros vedėja Vilma Locaitienė teigė, jog tris šios katedros programas baigę studentai yra itin paklausūs uosto krovos, ekspedijavimo ir kitose kompanijose, tarp jų ir Uosto direkcijoje, Klaipėdos muitinėje ir kt. Pernai šią katedrą sėkmingai baigė 105 absolventai.

Mokyklos vadovybė neslėpė pasididžiavimo ir tuo, kad pusė iš 10-ties Klaipėdos savivaldybės įsteigtų piniginių premijų už geriausius mokslo darbus kasmet atitenka jų studentams.

V. Dubra taip pat priminė LAJM studijuojantiems galimybę įgyti ir dar vieną papildomą – jaunesniųjų karo vadų – kvalifikaciją. Ši programa vykdoma laisvu nuo paskaitų metu, o ją baigusieji ne tik įgyja atsargos karininko laipsnį, bet ir papildo Karinių jūrų pajėgų gretas. Šiuo metu tokių jau parengtų karininkų yra 80, o naujų klausytojų, tarp kurių yra ir merginų, kasmet priimama po 30.

Jau šį penktadienį Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje dar 89-iems jos absolventams bus įteikti aukštojo mokslo baigimo diplomai.

1 Comment

  1. LT

    taip ir neišmoko lietuviškai morechodkej -Cementovke?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Pradeda Jūreivystės mokyklos reorganizaciją

Praėjus porai mėnesių po Vyriausybės sprendimo Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą (LAJM) padaryti Vilnius TECH padaliniu Klaipėdoje – Lietuvos jūreivystės akademija, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūreivystės mokykloje - tarptautinė mokslinė-praktinė konferencija

Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje (LAJM) vyko tarptautinė mokslinė praktinė konferencija „MARITIME, OFFSHORE ENERGY and PORT LOGISTICS (MOEPL 2024)”. Joje savo ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This