Dėl daugiabučių nevalytų nuotekų kaltas sovietmetis?

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]„Klaipėdos vandens“ atstovams viešai prabilus apie tai,  jog iš kai kurių uostamiesčio daugiabučių nevalytos buitinės nuotekos per lietaus tinklus galėjo patekti į Smeltalės upelį ir jį užteršti, ketvirtadienį popiet jos atstovai kartu su Klaipėdos vicemeru Arūnu Barbšiu bei būriu aplinkosaugininkų domėjosi, kaip ši problema sprendžiama vietoje.

Statybininkų pr. 17 buitinių nuotekų vamzdis į vietą buvo atstatytas ketvirtadienį priešpiet. Palmiros Mart nuotr.

Dar prieš delegacijai apsilankant Statybininkų pr. 17 numeriu pažymėtame name, darbus atlikusios bendrovės „Hyperos grupė” atstovas tvirtino, jog buitinių nuotekų vamzdis čia dar nuo sovietmečio buvo tiesiai pajungtas į lietaus nuotekų vamzdį.

Jau ketvirtadienį priešpiet vamzdis buvo atstatytas į vietą, o po pietų buitinės nuotekos esą jau tekėjo į joms skirtą šulinį. Vyresnio amžiaus darbininkas samprotavo, jog tokių atvejų mieste gali būti „labai daug”.

Iš dalies tai patvirtino ir kur kas sudėtingesnių darbų pareikalavę du I. Simonaitytės g. 27 ir 29 numeriu pažymėti namai – čia bendrovės darbininkams norint pasiekti buitinių nuotekų vamzdį teko iškasti net 4 metrų gylio duobę.

Paaiškėjo, jog nors vadinamieji dvyniai priduoti jau pirmaisiais nepriklausomybės metais, situacija su buitinėmis nuotekomis ir čia analogiška: fekalijos ir kiti gyventojų sukaupti teršalai tiesiai iš butų visą tą laiką tekėjo į lietaus vandens šulinį.

„Hyperos grupės” atstovai tikino, jog jau ryt ir čia visi darbai bus baigti.

Abu objektus apžiūrėjęs vicemeras A. Barbšys teigė, jog atsakomybės dėl tokios situacijos esą jau nebėra iš ko reikalauti, nes taip neatsakingai buvo dirbama sovietmečiu, o „Klaipėdos vanduo“ per dvi dienas, kaip ir buvo žadėję, situaciją ištaisė.

„Dabar yra tikslas, kad toliau nebebūtų teršiama, svarbu panaikinti taršą, o kas buvo anksčiau, kažin ar yra toks tikslas, ir ką tai pakeis?” – samprotavo vicemeras, pridūręs, jog „ir senatis jau seniai suėjusi”.

Paklaustas, ar miesto savivaldybės atstovai savo ruožtu imsis kokios nors iniciatyvos, kad būtų išvengta panašių taršos atvejų, A. Barbšys sakė, jog daugiabučių administratoriai „bus paraginti pasitikrinti, kas išeina iš jų administruojamų namų”.

„Kažin, ar tam užteks tik administratorių kompetencijos, manau, kad prašysim ir „Klaipėdos vandens” specialistų, kad padėtų namų administratoriams pasitikrinti”, – sakė A. Barbšys.

Tuo metu Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos skyriaus viršininkas Alfredas Šepštas teigė, jog pagal 2018 metais vykdyto monitoringo duomenis Smeltalės vanduo atitikęs visas reikalaujamas normas.

„Šiuo metu mes paėmėme mėginius ir atliksime tyrimus. Tų nuotekų išleidimas yra sunormuotas „Klaipėdos vandenims” išduotame leidime, jie moka mokesčius ir jeigu bus nustatyti viršijimai, tada bendrausim su „Klaipėdos vandenim”, – sakė A. Šepštas.

Teigiama, jog Klaipėdoje yra apie 1 600 daugiabučių, iš kurių apie 300 – naujos statybos. Kiek dar panašių atvejų gali būti senuosiuose daugiabučiuose, niekas šiandien pasakyti negali.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”124247,124248,124240,124252,124253,124255,124256,124257,124258″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

13 Comments

  1. dfs

    30 metų jau praėjo ir dar vis kaltas sovietmetis? Ką per 30 metų padarė? O ką per 30 metų sovietmečio buvo padaryta? Taigi per 30 metų sovietmečio beveik visi vamzdynai ir nutiesti. Per 30 metų nesugebėjo nutiesti tik kelis procentus naujų ir rekonstruoti senus.

    Reply
  2. Opa

    Nieko neduprantu yra objekto valdytojas kuris is gyventuju ima pinigus o kai islenda „grybas” tai garantuotai kazkas anas bet ne tas kuris metu metus rinkdavo pinigus ir ir privalejo kontroliuoti objekta. Tai gal pagaliau tokius adminus prie tvarkos ir fin.atsakomybes patraukti?!

    Reply
    • Klp

      Visi dokumentai tvarkingi. Nuotekos išpastato išbėga tvarkingai. Visi vamzdžiai paslėpti taip, kad nieko nesuosi. Kaip suprasti, kad kažkas netaip?

  3. wtf

    kai liubinavius issisepes :)))

    Reply
  4. spyglys

    Klaipėdos vanduo ima mokesčius už nuotekų valymą. Klaipėdos vanduo ir atsakingas už priežiūrą nuotekų tinklų. Situacija paprasta- darbininkai pajungė ne į tą šulinį. Kontrolė dar paprastesnė – atidarai šulinio dangtį ir pažiūri kas jame teka. Per 30 metų nekarto nepatikrino ar tos nuotekos patenka ten, kur reikia. Trys metrai gylio kanalizacijai yra niekas. Būna septyni ir daugiau. Senaties čia irgi nėra, nes dar šią savaitę buvo teršiama mūsų Smeltelė. Tokie politikai, nesusitvarkantys mieste, seiman neturėtų patekti. Na o Klaipėdos vandens darbas turėtų būti patikrintas nepriklausomo audito – nes faktai kaip blynai, 30 metų vidinės kontrolės nėra. Aplinkosaugininkai ne tik dėl motyvacijos privalo uždėti baudą, o prokuratūra taip pat pradėti tyrimą. Kam priklauso Klaipėdos vanduo ???

    Reply
    • Anonimas

      Man idomu o kaip atsekti i lietaus kanalizacija patenkancias nuotekas? Tuo vamzdziu ilgis simtai kilometru. I vamzdziu patenka milziniski lietaus vandens kiekiai, o kur dar visos numeleruotos pelkes ir upeliai. Juk Klaipeda pastatyta ant buvusiu pelkiu. Tokius tersimo atvejus sunku susekti tokio ilgio vamzdynuose.

    • Spygliui

      Nepamiršk padėkoti Klaipėdos vanduo darbuotojams. Būtent jie atrado taršos šaltinį ir liepė namo administratoriams per 2 dienas susitvarkyti. Klaipėda tapo švaresnė. O aplinkosaugininkai gali nubausti nebent namo gyventojus už neleistiną taršą. Bet norėčiau tikėti, kad jiems užteks proto to nedaryti. Nebūtų teisinga, jei niekuo dėtiems žmonėms reiktų atsakyti už sovietinių statybininkų klaidas.
      Beje, Klaipėdos vanduo tik nuo 2016 metų perėmė miesto lietaus nuotekų tinklų priežiūrą ir pradėjo trumpinti nelegaliai prisijungusius. Pernai tokių rado 106.

    • Anonimas

      O kam anksciau priklause lietaus tinklai?

    • pasisekė

      Už ką dėkoti Klaipėdos vandenims? Už tai, kad slėpė šias savo „radybas” keletą metų? Gerai, kad žmonės popierius padavė Ligitai. Ji ir paviešino. Ačiū. Būtų niekas net nesužinojęs

  5. aš

    Kiekvienas daugiabutis namas yra sudarę sutartis su įmonėmis, kas prižiūri šilumos ūkį, karštą, šaltą vandentiekį bei kanalizaciją, administratoriai jas ir gali įpareogoti patikrinti tai kas patikėta jų priežiūrai

    Reply
    • Pirmininkas

      Ne visos bendrijos yra sudariusios tokias sutartis kad nuoteku vamzdyną prižiūrėtų. Tik yra sudariusios kad teiktų avarinės paslaugas. Kur neįeina vamzdynų priežiūra.

  6. Fotomodelis

    Barbšys kandidatuos į Seimą, kad pradėjo fotoreportažų modeliu prie duobių dirbt? Dėl sovietmečio: jo jau 30 metų nebėra, bet jam sėkmingai nurašomos visos bėdos ir problemos. 30 metų – per mažai viską padaryt gerai?

    Reply
    • ezys

      Jei ta vamzdi sovietmeciu ne ten pajunge, reiktu meluoti, kad ne? O atsakymas i jusu klausima – taip 30 metu per mazai, manau, kad ir 100 metu neuzteks 🙁

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje ir rajone atpigs vanduo?

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) kitą savaitę tvirtins AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens ir nuotekų bei paviršinių nuotekų bazines kainas ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This