Laikas iš antrų rankų

Mums rašo

Salomėja Burneikaitė
2020-02-22

Komentarų: 0

Klaipėdos socialinės paramos centro Dienos socialinės globos skyrius surengė apsilankymą teatre. Graži pažintis su jaunu Klaipėdos miesto teatru, pasivadinusiu „Taško” teatru, užsimezgė apsilankius trupės spektaklyje „Laikas iš antrų rankų“, sukurtą pagal Svetlanos Aleksijevič knygą „Laikas iš antrų rankų: gyvenimas ant socializmo griuvėsių“.

Šia proga mūsų klientams organizavome pavėžėjimo, lydėjimo paslaugas, ne paslaptis, kad kai kam teko ir padėti susiruošti kelionei į teatrą, padėti išsklaidyti jaudulį, po to kartu išgyventi emocijas spektaklio metu. Su kapu atsipirko rūpesčiai ir lūkesčiai. Jaunasis teatro direktorius ir aktorius Paulius Kavoliūnas maloniai sutiko mūsų kolektyvą, palydėjo iki lifto.

Organizatorių nuotr.

Spektaklis „Laikas iš antrų rankų“ mintimis nukėlė į praėjusį laiką, kviesdamas susimąstyti, atbudus prisiminimams apie laikmetį, kuris praėjo negrįžtamai.

Jauni buvome arba laikome save tokiais visi, tačiau ką reiškia gyventi sovietmetyje, sunku bepaaiškinti. Tik širdyse jaunystė nesensta. Spektaklis sukėlė emocijų ir senjorams, ir vyresniesiems, ir jaunesniems kolegoms. Sovietmetis Lietuvoje baigėsi prieš beveik 30 metų, o iš scenos kalbėjo jauni žmonės keldami klausimus: ar pasikeitusi politinė santvarka valstybėje reiškia ir ideologijos pasikeitimą joje gyvenusių žmonių sąmonėje? Ar valstybės subyrėjimas sunaikina prieš tai puoselėtas idėjas? Kuo mes patys, gyvenusieji Tarybų Sąjungoje ir gyvenantieji dabartinėje demokratinėje respublikoje, skiriamės vieni nuo kitų požiūriu į gyvenimą, patirtimis, išgyvenimais? Aktoriai spektaklyje kalbėjo paprastų žmonių vardu, anksčiau retai turėjusių progą kalbėti viešai. Visi tarsi klausėmės pasakojimo apie bauginantį ir kartu tragiškai gražų pasaulį, kuris seniai nugrimzdo laike.

Dėkingų to vakaro žiūrovų emocijas ilgai bylos išsakyti keli taupūs žodžiai, sakiniai.

„Spektaklis paliko gilų įspūdį, mintimis nunešė į ankstesnius laikus…  Iš tiesų visą vakarą galvojau apie šių laikų ir Sovietų Sąjungos laikmečio skirtumus, apie žmones, jų svajones ir kurtus idealus, kasdienio gyvenimo džiaugsmus, kančias ir išgyvenimus. Sujaudino ir širdį palietė aktorių vaidyba, kurie nei minutei neleido suabejoti bent akimirkai sugrąžintu to laikmečio tikrumu, emocija, atrodo, pajutau net kvapą. Be galo jautrūs to meto žmonių pasakojimai paliks gilų pėdsaką šalies istorijoje ir jų gyvenimuose…“ (Renata)

„Labai džiaugiuosi, kad turėjome galimybę pamatyti šį spektaklį ir suprasti, kaip gyveno sovietmečio žmones. Tikiu, kad daugelį mūsų senjorų šis spektaklis palietė labai giliai…  Visi likome patenkinti ir asmeniškai aš giliai susimasčiau, kaip tais laikais gyveno mano tėvai, seneliai, ką jie jautė ir kaip jautėsi.“ (Greta)

„Laikas iš antrų rankų“ man patiko, nes sugrąžino į vaikystės ir jaunystės laikus, kai buvome laimingi ir nelabai supratome, kodėl tėvai taip siekia nepriklausomybės. Buvo įdomu stebėti, kaip profesionaliai, ironiškai jauni aktoriai parodo, išgyvena tą laikotarpį, kuriame net negyveno. Tai istorija, praeitis, nebegalime dairytis atgal. Gyvenkime ir džiaukimės laisva Lietuva.“ (Vida)

„Juk tai – mūsų gyvenimas…“, – su jauduliu pratarė pagyvenusi moteris. O jaunosios mūsų specialistės būrelyje sustojusios po spektaklio vyresniųjų vis klausė „Ar jūs tikrai taip gyvenote?“

„Labai smagiai praleistas vakaras su klientais ir kolegomis“.  „Po spektaklio dar ilgai kalbėjomės ir dalinomės prisiminimais, grįžome į savo jaunystės laikus, buvo labai gera pajausti bendrumą“. „Nemeluosiu, teko ir susigraudinti. Pasakyta labai daug tiesos ir apie skaudžią praeitį, ir apie tuštybės kupiną dabartį“. (iš pokalbių po spektaklio).

Tiesa ir tai, kad po spektaklio užsidegus šviesai kai kam iš jaunųjų aktorių sublizgo akys, kai senjorai apdovanojo kiekvieną iš jų naują pavasarį liudijančiu tulpės žiedu.

Centro darbuotojai ne tik organizavo šį renginį, bet ir savanoriavo lydėdami, pasitikdami ir būdami kartu su senjorais ir kitais mūsų Centro paslaugų gavėjais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Spyglys

Nori gyventi - mokėk vartytis*

Iš pareigų Klaipėdos valdžios išfutbolinta buvusi ilgametė Klaipėdos socialinės paramos centro direktorė Diana Stankaitienė naują savo gyvenimo etapą pradėjo džiugiai ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

Spyglys

Paaiškėjo tikroji direktorės atleidimo priežastis*

Spyglys išsiaiškino, jog meras Arvydas Vaitkus atleido iš pareigų Klaipėdos socialinės paramos centro direktorę Dianą Stankaitienę visai ne dėl to, ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This