Koronavirusas: vėžliška savivaldybės reakcija (atnaujinta pranešimu)

Koronavirusas, Svarbu

Savaitė, kad parengtų abstraktų raštą į tarpinstitucinį prašymą suteikti pagalbą organizuojant prevencines priemones dėl koronoviruso Klaipėdos uoste ir Palangos oro uoste, o realūs žingsniai – nežinia dar kada.

Tokiais tempais dirba Klaipėdos savivaldybė, kurios atstovai dar vasario pradžioje tikino, kad koronaviruso atvejams yra pasiruošę.

pixbay.com iliustracija

Dirba trijose vietose

„Atvira Klaipėda” sulaukė informacijos, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamentas dar vasario 17 d. oficialiu raštu paprašė savivaldybės skirti 2-3 angliškai sugebančius bendrauti specialistus, pavyzdžiui, iš jai pavaldaus Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro (KMVSB), kad jie padėtų dviejuose Klaipėdos uosto terminaluose, į kuriuos reguliariais maršrutais plaukia keltai, ir Palangos oro uoste, kur atvykstantieji konsultuojami koronaviruso plitimo, prevencijos ir kitais aktualiais klausimais. Kai kuriomis dienomis lėktuvai ir keleiviniai keltai į skirtingus oro uosto atvykimo terminalus bei skirtingas uosto krantines atvyksta labai panašiu laiku, tad NVSC kyla sunkumų organizuojant tokius darbus. NVSC pažadėjo tokius specialistus apmokyti ir aprūpinti asmeninėmis apsaugos priemonėmis (vienkartiniais chalatais, pirštinėmis, respiratoriais).

Savivaldybė į tokį prašymą sureagavo „labai operatyviai” – vasario 24 d. administracijos direktorius Gintaras Neniškis pasirašė raštą KMVSB, kuriame yra viso labo prašymas „išsamiai įvertinti” institucijos galimybes bei rizikas ir bendradarbiauti su NVSC bei „ieškoti galimybių tenkinti jų prašymą dėl tarpžinybinės pagalbos”.

NVSC Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas „Atvirai Klaipėdai” antradienį popiet patvirtino, kad atsakymo kol kas nėra gavęs, tik informaciją, kad savivaldybė kreipėsi į KMVSB ir prašo įsivertinti situaciją.

„Dėl viruso budėjimai vyksta priklausomai nuo lėktuvų reisų ir laivų reisų. Per tris taškus tenka darbuotis, stengiamės suspėti, tačiau dabar yra ir Italijos židinys, kai prašėme tos pagalbos dar nežinojome apie jį. Norime pasiruošti į priekį, pagalba būtų gerai, nes mūsų žmonėms irgi įstatymai galioja dėl darbo valandų, ir dėl krūvio jų sveikata svarbi. Pagal situaciją terminaluose, oro uoste būna vienas-du žmonės, kartais ir trys. Įtraukiame žmones ir iš kitų skyrių – Palangos, Kretingos, Gargždų, kiek tik leidžia mūsų galimybės, nes kiti klausimai irgi nelaukia – ir skundai, ir statybos projektai, ir bendrasis planas”, – sakė R. Grigaliūnas.

96 darbuotojus praėjusių metų pabaigoje „Sodros” pateikiamais duomenimis turėjusio KMVSB direktorė Jūratė Grubliauskienė antradienį popiet tikino, kad įstaiga jau yra susiplanavusi skirti tris-keturis žmones.

„Apsimokysime ir artimiausiu laiku skirsime. Oro uoste gal Palangos biuras skirs, o mes prie keltų vakarais prisijungsime”, – sakė ji.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius G. Neniškis, paklaustas, ar toks reagavimo laikas į minėtąjį prašymą yra tinkamas, neslėpdamas atsakė, jog situacija yra netoleruotina ir esą bus imtasi atitinkamų priemonių.

Pripažįsta didesnę riziką

Praėjus keletai valandų po šios publikacijos pasirodymo, prieš vidurdienį, Klaipėdos savivaldybė išplatino pranešimą spaudai, kuriame „klaipėdiečiai raginami atsakingai vertinti galimą grėsmę ir aktyviai imtis prevencinių veiksmų, galinčių sumažinti užkrečiamų ligų pavojų”.

„Uostamiestis yra padidintos rizikos zona, nes tai – ir jūrų uostas, ir oro uostas šalia, čia kertasi daugelis logistikos kelių, vadinasi, rizikos laipsnis, kalbant apie situaciją visoje Lietuvoje, yra vienas iš didžiausių. Reikia suprasti, kad grėsmė artėja, todėl būtina atsakingai ruoštis“, – pranešime cituojamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Pranešama, kad reaguojant į antradieninį Sveikatos apsaugos ministerijos kreipimąsi švietimo įstaigų vadovams nurodyta imtis aukščiau nurodytų veiksmų. Informacija apie rekomendacijas buvo pagarsinta ir trečiadienį vykusiame uostamiesčio švietimo įstaigų vadovų pasitarime.

„Galimybę sudaryti mokiniams mokytis namuose turime, nes kiekviena įstaiga turi elektroninį dienyną, per kurį galima komunikuoti (užduoti namų darbus, pasitikrinti ir kt.)“, – cituojama Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Švietimo ir ugdymo įstaigos savarankiškai turės atlikti analizę, kiek šias įstaigas lankančių vaikų, mokinių ar mokytojų, pastaruoju metu grįžo iš Šiaurės Italijos ar Kinijos, bei priimti atitinkamus sprendimus.

„Klaipėdos miesto savivaldybės atsakingos institucijos – VšĮ Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stotis bei Klaipėdos miesto universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamentas –patikino, jog yra visiškai pasiruošusios situacijai, jei būtų įtariamas ar nustatytas koronaviruso atvejis (-ai): medicinos darbuotojai aprūpinti asmens apsaugos priemonėmis, instruktuoti apie veiksmus įtariant ir/ar įtarus atvejį, paruoštos specializuotos palatos ir t.t. Klaipėdos savivaldybė visas miesto įstaigas, įmones, organizacijas kviečia pasirūpinti priemonėmis, galinčiomis padėti užkirsti grėsmę plisti koronaviruso infekcijai ir atsakingai laikytis rekomendacijų kaip apsisaugoti nuo virusų: dažnai plauti rankas muilu ir vandeniu, vėdinti patalpas, laikytis kosėjimo/čiaudėjimo etiketo. Viešose naudojimo vietose pagal galimybes rekomenduojama kuo dažniau dezinfekuoti ir valyti liečiamus paviršius, naudoti prevencines priemones, padedančias apsisaugoti nuo gripo bei kitų užkrečiamųjų ligų”, – rašoma pranešime.

Tuo metu trečiadienį po pietų Vyriausybė pranešė paskelbusi valstybės lygio ekstremalią situaciją visoje šalyje dėl naujojo koronaviruso plitimo grėsmės.

INFORMACIJA

BNS informuoja, kad Kinija trečiadienį pranešė apie dar 52 mirusius naujuoju koronavirusu užsikrėtusius pacientus, bet šis skaičius žymi mažiausią aukų pagausėjimą per ilgesnį kaip trijų savaičių laikotarpį. Nuo protrūkio pradžios gruodį šalyje mirė iš viso 2 715 virusu užsikrėtusių žmonių. Kinijoje naujų užsikrėtimo atvejų sumažėjo. Daugelis provincijų pastarosiomis dienomis nenustatė jokių naujų pacientų, susirgusių koronaviruso infekcija. Tik penki nauji pacientai buvo užregistruoti už protrūkio epicentro ribų – šis skaičius yra mažiausias per daugiau kaip mėnesį. Per epidemiją, prasidėjusią Hubėjaus provincijos sostinėje Uhana, Kinijoje užsikrėtė daugiau kaip 78 tūkst. žmonių.

Naujasis koronavirusas taip pat išplito dešimtyse kitų šalių. Pietų Korėjoje nuo šios ligos iki trečiadienio mirė 11 žmonių, už užsikrėtusiųjų bendras skaičius išaugo iki 1 146. Šiuo metu jis yra didžiausias už Kinijos ribų.

Italija, pranešusi apie 10 mirčių ir daugiau kaip 300 užsikrėtimo atvejų, paskelbė judėjimo suvaržymus 11 miestų. 

9 Comments

  1. Slapukas

    Senai kyla klausimas ką ir už kiek organizuoja visuomenės sveikatos centras. Kiek projektų ir už kiek per metus finansuojama iš savivaldybės lėšų? o kur dar numatytas išlaikymas. Kaip pavyzdys, jei esi stipriai storas, nepateksi ten į grupę, matyt tos su 5 kg ekstra draugiškai vietas užsiima programose padalyvaut. Mėnesio veiklose skelbiamose visuomenei,dauguma sporto, šokių organizacijų veiklos. 95 darbuotojai…rimtas fabrikas, kuris turįtų pagaminti labai daug produktų, šiuo atveju veiklų, kuriomis naudotųsi visuomenė

    Reply
  2. PILIETIS

    O kaip apsisaugoti medikams , kurie neaprūpinti pagrindinėmis apsaugos priemonėmis nuo koronaviruso?

    Reply
  3. Pirties mėgėjas

    Reikia visais būdais raginti žmones eiti į garines pirtis ir kaitintis – taip išnaikinami virusai inkubacinėje stadijoje! Tai paprasta ir veiksminga priemonė! Saunos netinka – per aukšta temperatūra, kuri išdegina kvėpavimo takus.

    Reply
    • Viola

      Neįsivaizduoju kaip sauna gali ką išdeginti. Jūs nei kartą nebuvote tikroje saunoje, o aš jau 17 metų gyvenu Suomijoje. Sauna yra tokia pirtis, kur sausas oras nuolat drėkinamas vandeniu, pilant jį ant įkaitintų akmenų. Temperatūra prasideda nuo +40 iki norimos, bet nedaugiau nei 65- 70. Saunoje suomiai kaitinasi 10- 15 min. Paskui atsigauna 20 – 30 ar ilgiau ir vėl tęsia…kartais visą dieną:))) sauna yra nuostabus dalykas ir viskam tinka.

  4. Laikinoji positive

    Kaunas jau turi pirmąjį atvejį šalyje, tik vis dar tvirtinasi ir tempia gumą.

    Reply
  5. Martynui

    Labai Jumis, Martynai, nusivyliau… laikiau objektyviu zurnalistu, bet deja… varyti tik ant klp savivaldybes… o kodėl nepaanalizavot, kur pagalbos dar prasė VSC? Ir kodėl ir tie kiti, net maltieciai ir Raudonasis kryzius atsisakė jiems padėti??? Neįdomu??? Gal vertėtų būt objektyviam, o ne tik Grigaliūno nepamatuotas ambicijas ir varymą ant kitų paviešinti???

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Tai pasidalinkite raštais maltiečiams, Raudonajam kryžiui, paanalizuosiu, nes ne ekstrasensas esu. Apie ką sužinau, tuom ir domiuosi. Linkiu sveikatos, nepasigauti nei to, nei kito viruso.

  6. Fui

    O kitos savivaldybės ką padarė? Ar atsakė jiems ar išvis neatsakė???? Nepaklausėtt??? Neįdomu? Ar cia vienos Klaipėdos reikalas gelbėti visą Lietuvą? Ir siaip ekstremalios situacijos nėra, kas per panikos kėlimas….

    Reply
    • Anonimas

      Kaip pirštu į akį.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This