KUL vadovas tebeieško anoniminio pranešėjo

Svarbu, Sveikata

Praėjus trims mėnesiams po to, kai viešojoje erdvėje pasirodė pranešimai apie galimai darbe patiriamą psichologinį ir kitokį spaudimą Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL), jos vadovas nenuleidžia rankų, siekdamas išsiaiškinti ir nubausti anonimą, Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pranešusį apie problemas šioje uostamiesčio gydymo įstaigoje.

Ligoninėje dėl šio fakto surengto darbuotojų susirinkimo, kuriame anoniminis laiško autorius (ar autoriai) buvo viešai pasmerkti, nepakako – vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis pagalbos kreipėsi į teisėsaugą.

Dėl to sausio pabaigoje SAM buvo surengta speciali spaudos konferencijoje, kurioje ministras Aurelijus Veryga KUL vadovą apkaltino neadekvačiu elgesiu ir teigė neketinąs išduoti žmonių, pranešančių apie negeroves gydymo įstaigose, pasitikėjimo. Mat pagal V. Janušonio pareiškimą tyrimą dėl šmeižimo pradėję pareigūnai pareikalavo ministerijos pateikti visus anoniminio pranešėjo duomenis: el. paštą, telefono numerį, IP adresą ir kt.

Kaip ketvirtadienį „Atvirą Klaipėdą” informavo ministro patarėja Vilma Srogė, ministerija ikiteisminio tyrimo institucijai prašomų duomenų apie informaciją suteikusį asmenį iki šiol nepateikė.

„Aš tikiu, kad sveikas protas nugalės ir tokie tyrimai bus nutraukti “, – sausio 29 d. specialiai dėl KUL surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo A. Veryga.

„Kalbant apie Klaipėdos universitetinės ligoninės atvejį, pirmiausia svarbu pabrėžti, kad toks duomenų pateikimas diskredituotų ministerijoje įsteigtą pasitikėjimo liniją ir panaikintų galimybes spręsti mobingo problemas Lietuvoje. Todėl SAM kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir kitas kompetentingas institucijas dėl išaiškinimo, kaip elgtis, siekiant užtikrinti KUL anoniminių pranešėjų interesus su teisėsaugos reikalavimais. Negavusi aiškaus atsakymo, ministerija ikiteisminio tyrimo institucijai neatskleidė duomenų, galinčių identifikuoti pranešėjus”, – komentavo V. Srogė.

Jos teigimu, yra sutarta, jog policijos pareigūnai artimiausiu metu atvyks į SAM susipažinti su duomenimis apie anoniminį skundą, tad ministerijos darbuotojai turės sudaryti galimybę teisėsaugos pareigūnams susipažinti su informacija apie šio laiško gavimo faktą.

„Visgi, kokius konkrečius veiksmus atliks tyrėjai, kokios informacijos apimties reikės, sužinosime, kai gausime prokuroro nutarimą, patvirtintą teismo”, – sakė ji.

Dėl KUL –  9 pranešimai

Paklausta, kiek ministerija iš viso yra gavusi pranešimų dėl KUL, ministro patarėja teigė, jog iš viso ministerijos pasitikėjimo linija yra sulaukusi 71 skambučio, iš kurių 9 – dėl minimos uostamiesčio ligoninės.

„Po ministerijos atstovų vizito uostamiestyje sulaukta vieno skambučio, kuriuo pranešta, kad po apsilankymo situacija pagerėjo, bet neilgam”, – sakė ministro patarėja. Pasak jos, dėl kitų Klaipėdos gydymo įstaigų iš viso gauta vos pora skambučių.

Ministro patarėja pažymėjo, jog pastaruoju metu vis daugiau medikų garsiai prabyla apie gydymo įstaigose kylančias problemas, su kuriomis susiduriama ne vienerius metus ar net dešimtmečius.

„Sveikatos apsaugos ministerija palaiko ir skatina garsiai įvardinti ir nesitaikstyti su esamomis kritinėmis situacijomis, tik tada padėtis ims keistis: stiprės sveikatos sistema, gerės medikų darbo sąlygos”, – teigė SAM atstovė.

Kartu ji ragino medikus netoleruoti tokių situacijų ir kreiptis į SAM anonimine linija, kuria galima pranešti apie patiriamą psichologinį smurtą, mobingą ar kitokio pobūdžio spaudimą.

„Mes garantuojame pranešimų anonimiškumą, kad būtų išvengta galimų keršto atvejų. Juk tik garsiai kalbėdami apie problemas, galime siekti esminių sisteminių pokyčių”, – sakė ji, pridūrusi, jog artimiausiu metu planuojama patvirtinti tarpinstitucinės darbo grupės parengtą veiksmų planą psichoemocinei aplinkai sveikatos priežiūros įstaigose gerinti.

Prokuratūra tyrimo nekomentuoja

2019 m. pabaigoje pagal KUL vyriausiojo gydytojo V. Janušonio pareiškimą Klaipėdos apygardos prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl šmeižimo.

Prokuratūrai adresuotame pareiškime ligoninės vadovas nurodė, jog lapkričio mėnesį kelis kartus viešai esą buvo paskelbti melagingi, anoniminio šaltinio pateikti teiginiai, kuriais siekta tyčia pažeminti KUL garbę bei orumą, todėl jis prašo pradėti tyrimą, kurio metu turėtų būti išsiaiškinti ir atitinkamai nubausti neva melagingų duomenų skleidėjai.   

Prokuratūros teiravomės, ar dėl to kam nors jau yra pareikšti įtarimai, kokia šiuo metu yra minėto tyrimo stadija, kaip greitai byla, jei ji iki šiol nėra nutraukta, gali būti perduota teismui, ar sulaukta iš SAM prašytų duomenų apie pranešėją ir kt.

Į visus klausimus Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė spaudai Ignė Rotaitatė – Pukenė atsakė tradiciškai formaliai atsirašydama.

„Atsakydami į Jūsų paklausimą, informuojame, kad ikiteisminis tyrimas yra eigoje, atliekami tyrimo veiksmai, tad nėra galimybės nurodyti tyrimo baigties termino. Kiti Jūsų klausimai yra susiję su ikiteisminio tyrimo duomenimis, kurie yra neskelbtini, tad atsakymų pateikti negalime”, – teigiama „Atvirai Klaipėdai” atsiųstame atsakyme.

„Aš tikiu, kad sveikas protas nugalės ir tokie tyrimai bus nutraukti “, – sausio 29 d. specialiai dėl KUL ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje vylėsi A. Veryga.

Tada jis prisipažino pokyčių minėtoje gydymo įstaigoje imtis negalįs, kadangi KUL steigėja yra ne ministerija, o Klaipėdos miesto savivaldybė.

15 Comments

  1. aleksandras

    Tikra tiesa, kad KUL susiklostė tokia situacija, taip išbujojo V. Janušonis nesiskaitydamas su darbuotojais, visa atsakomybė tenka steigėjui, tai yra Klaipėdos m savivaldybės administracijai, kurio didžiausias užtarėjas dabartinis meras V. Grubliauskas. Didis užtarėjas buvęs meras R. Taraškevičius, kuris laikė vyr. gydytojo kėdę V. Janušoniui, kol jis pabuvo Sveikatos Apsaugos ministru vos 4 mėn, nes žurnalistai pradėjo domėtis jo turtų kilme. Taip Lietuvoje niekada nebuvo, bet Klaipėdoje buvo, tai R. Taraškevičiaus nuopelnas. STT reikėtu šiuo metu gerai pasidomėti jo turtų kilme.
    Kadangi ši ligoninė savivaldybės pavaldumo, ji ir privalėtu kontroliuoti savo pavaldumo ligonines, finansuoti pilnai, kaip finansuojamos RKL ir KJL kurios yra SAM pavaldumo, jos ir gerai kontroliuojamos. Labai gerai matosi skirtumai tarp Klaipėdos savivaldybės pavaldumo ir SAM pavaldumo gydymo įstaigų. KUL tebekvepia sovietiniais laikais, jokio pasikeitimo, jokio progreso. Šalia Jūrininkų ligoninės ji atrodo labai skurdžiai. ES valstybėse yra municipalinės ligoninės, jos skirtos neturtingiems pacientams, ten jos taip skurdžiai ir atrodo, darbuotojų atlyginimai žemame lygyje. Klaipėdos savivaldybė taip pat priveda savo pavaldumo ligonines prie municipalinių ligoninių lygio.
    Vaikų ligoninėje vyksta remontai, lėšos yra iš geradarių įmonių. Taip buvo prieš 20-25m, kai buvo finansinis sunkmetis. Savivaldybė prie to neprisideda. Bet lėšų galimybių studijoms 0,5 mln dėl reikalingumo Klaipėdoje metro, tramvajaus, yra, nors iš to gavosi šnipštas, pinigai išmesti į balą, šviesų festivaliams 300 000 eurų yra, 1mln. eurų Sakurų parkui yra. Todėl kyla klausimas- kokie Klaipėdos savivaldybei finansavimo prioritetai? Savivaldybei ligoninių finansavimas paskutinėje vietoje, tegu remontuojasi, perka medicinos aparatūrą už savo uždirbtas lėšas. SAM pavaldumo , RKL ir KJL , taip nėra- remontai, rekonstrukcijos, brangi medicinos iranga perkama iš SAM fondų, todėl šių ligoninių medicinos darbuotojų atlyginimai gerokai lenkia savivaldybės pavaldumo ligonines. Tuomet kam reikalingas toks steigėjas- kontrolės nėra, finansavimo nėra. Darbuotojų nuomone- šios ligoninės geriausia kad būtu SAM pavaldume, tuomet ir nebus tokių vadovų kaip V. Janušonis

    Reply
  2. Tomas

    Apgailėtinas senis, dreba dėl savo kėdės, bijantis bet kokios kritikos. Bjauriausia, kad miesto savivaldybė jį dangsto o ne sprendžia problemų!

    Reply
  3. Klaipeda

    Mano nuomone, jei Janusonis taip jau spaudzia medikus dirbti, tai neaisku kuria linkme juos spaudzia, gal vercia tualetus valyti, nes jie kaip medikai be kysio nejudina ne pirsto paciento labui. Pati sumustu keliu vaiksciojau nuo eimosiaus pas keiposiu nesuprasdama kur problema, tik viena d eme viskas labai paaiskejo, traumatologinio sk vedejas pas kuri takart buvau vietoje atsakymo man i kortele parasė laiska ,kuri pasinarsiusi po savo amb. Kortele radau,tipo kaip man asmeniskai, vaiksto cia skundziasi ir taip iseina, kad is baimes Janusoniui mano ambul. Kortele pavercia savo juodradciu Ir va kaip jie dreba is baimes Janusoniui, kad pamirsta uz ka gauna atlyginima

    Reply
    • Anonimas

      Kokias cia nesamones rasot.

  4. Nesvarbu

    Galėtų savo energiją nukreipti kitur, produktyvesne linkme

    Reply
  5. Feliksas

    KUL gydytojai ar kitas personalas šaunuoliai, kad atvirai, visiems atskleidė kokia padėtis šioje ligoninėje. Baisu pagalvoti, esant Lietuvos demokratijai jau 30 metų, dar dedasi tokie dalykai. Steigėjas, Klaipėdos m savivaldybė to nemato, nors taip tesiasi jau visus 38 metus. Turėtu tai pagaliau sutramdyti šį vadovą meras, savivaldybės administracija, bet deja, Grubliauskas guldamas kryžiumi gina šį žmogų. Manau, tikrai, kas šiuo metu vyksta KUL privalo prisiimti pilną atsakomybę Klaipėdos savivaldybė su meru V. Grubliausku priešakyje. Taigi, gerb. Klaipėdiečiai, padaryta didelė klaida, kad vėl buvo meru išrinktas V. Grubliauskas, o buvo labai gera galimybė pagaliau juo atsikratyti. Prie Vaitkaus tokių dalykų nebūtu. Taigi, nors sekančiuose rinkimuose nebedarykite klaidos, nebebalsuokite už Grubliauską. Nebebus Grubliausko, nebebus ir V. Janušonio.

    Reply
  6. A

    savi valdybè STEIGÈJA-KAS TEN.. DIRBA ?

    Reply
  7. Kaip manot

    O gal čia supykusi nesantuokinė duktė, kad tėvas ne 3-jų, o tik 2 kambarių butą Vilniuje, Smetonos g., vietoj buvusios Gen. prokuratūros tenupirko? Kaip manot, galėtų ji būti?

    Reply
  8. Lina

    Dievai neteisiami- jie yra tiesiog teisūs.Vieną jau pakeitė jaunas iš Šilutės.Būtų įdomu kaip tie konkursai vyksta.Laimi visada tas pats- nepakeičiamas.Va,terpė tapti Dievu,Visagaliu,taip sakant.

    Reply
  9. Xxx

    A jo dar nenuėmė po tokio skandalo, turbut gera uznuguri turi, korumpuotas miestas su visom instancijom. Šlykstu kur mes gyvenam.

    Reply
  10. Petras

    Šlykštu, kad dar tebėra tokių vadovų, kurie dirba grynai KGB metodais. Lietuvos demokratijai jau 30 metų, o KUL dar gilus sovietmetis. Manau, kad pagrindiniai tokios situacijos kaltinikai-Klaipėdos savivaldybė, bei jos meras V. Grubliauskas. Kuris ne tik nenori pakeisti šio vadovo, kuris tebedirba 38 metus (matomai nori patekti į Gineso rekordų knygą), bet tiesiog yra šio žmogaus stogas. Kad Klaipėdoje pasikeistu situacijos demokratine linkme, būtina atsikratyti V. Grubliausko bei jo komandos. Jis taip pat palaiko sovietinį vadovavimą. Būtina naujų asmenų komanda, bei naujas, jaunas meras.

    Reply
    • Anonimas

      ?

  11. Juozas

    Ką parašė anonyminiai gydytojai-tai tikra tiesa, visu 100%. Niko melagingo, neatitinkančio tiesos ten nėra. Visi medicinos darbuotojai, kurie ten dirbo, šiuo metu dirba kitose Klaipėdos gydymo įstaigose, puikiai tai žino. Kad buvo toje ligoninėje darbuotojų susirinkimas dėl pasmerkimo- tai tipinis šio vadovo darbo stilius, yra dabuotojų, kurie proklauso V. Janušonio lojalumo ratui, kiti bijo kitaip kalbėti. Kurie nenori eiti prieš savo sąžinę, jie nedalyvauja, balsuoja kojomis.
    Šis vadovas šiose pareigose sėdi 38 metus, jį dangsto buvęs meras, bei KUL stebėtojų tarybos pirmininkas R. Taraškevičius, bei esamas meras V. Grubliauskas. Kad tokia situacija išsivystė KUL, pirmiausia reikia kaltinti šiuos asmenis, savivaldybės administraciją. Jeigų Klaipėdos savivaldybė dirbtu kaip priklauso, pagal įstatymus, girdėtu ne tik V. Janušonį bet ir medikų visuomenę, suprastu pacientų interesus, tokios situacijos nebūtu. Taigi visa atsakomybė priklauso R. Taraškevičiui, V. Grubliauskui. Jeigu šiuo metu meras būtu A. Vaitkus- tokios situacijos nebūtu.

    Reply
  12. Anzelmute

    Reikia negeroves šalinti, o jis blyn” kaltu „iesko.

    Reply
    • R.

      Kritiškai priimti pastabas ir keistis.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Politika

G. Kniukšta traukiasi iš prezidento rinkimų: reikiamo parašų skaičiaus nesurinko dar du kandidatai (atnaujinta)

Respublikos prezidento rinkimuose kandidatuojantis Gintautas Kniukšta ketvirtadienį pristatė rinkėjų parašų lapus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ir užbaigė parašų rinkimą. VRK  ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Alus gerti sveika, - ar ne taip, Leonai?*

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Leonas Makūnas vieno komiteto posėdžio metu, viešai girdint per YouTubą visam pasauliui, baisią istoriją apie ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This