„Senajame turguje“ – sumani direktoriaus schema dėl naujo automobilio

Miestas, Svarbu

Kontrolieriai išnarpliojo schemą, kaip Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės „Senasis turgus“ direktorius už įmonės lėšas galimai savo naudai gerokai pigiau įsigijo naują automobilį.

Spėjama, kad būtent po tokių kontrolierių išvadų direktorius pasiprašė atleidžiamas iš darbo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Noras atsistatydinti nenustebino

Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir vidaus audito tarnyba dar sausio pradžioje pradėjo tyrimą, nes gavo anoniminį skundą. Pranešėjas pateikė informaciją, jog ,,Senojo turgaus“ direktorius Arvydas Gaudiešius, pasibaigus automobilio ,,Škoda Superb“ veiklos nuomos sutarčiai, ir toliau naudojasi tuo pačiu automobiliu, o tai leidžia manyti, kad šią mašiną už likutinę vertę įsigijo jis pats ar jo artimos aplinkos žmogus. Tokį pat skundą gavo ir „Atvira Klaipėda“.

Tąkart Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir vidaus audito tarnybos vedėja Daiva Čeporiūtė, operatyviai apsilankiusi „Senojo turgaus“ bendrovėje, vylėsi, jog tyrimas užtruks kelias dienas, tačiau jis tęsėsi daugiau nei pusantro mėnesio, nes vis paaiškėdavo naujų detalių, todėl reikėdavo prašyti papildomų dokumentų, o A. Gaudiešius, anot D. Čeporiūtės, ne itin skubėjo juos pateikti.

Šią savaitę tyrimo išvados jau pateiktos ir Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui, ir Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriui Gintarui Neniškiui, ir pačiam A. Gaudiešiui.

„Iš pradžių jis su tyrimo išvadomis nesutiko, o vėliau sužinojau, kad jis pasiprašė atleidžiamas iš darbo. Kitaip ir negalėjo būti“, – teigė D. Čeporiūtė.

A. Gaudiešiaus atleidimo klausimą „Senojo turgaus“ valdyba turėtų svarstyti ketvirtadienį arba penktadienį.

Nusipirko direktoriaus įmonė

Tyrimo metu nustatyta, kad 2013 metų spalio 25 dieną „Senojo turgaus“ valdyba bendrovės direktoriui (Klaipėdos savivaldybės nuotr.) leido nuomotis ir, esant galimybei, įsigyti automobilį lizingo būdu.

2014 m. kovo 24 dieną „Senojo turgaus“ direktorius su banku, kuriame dirba jo žmona, pasirašė automobilio veiklos nuomos sutartį. Ji nuo išperkamosios nuomos sutarties skiriasi tuo, kad jai pasibaigus, automobilį už likutinę vertę gali įsigyti bet kas.

Sutartyje buvo numatyta, jog bendrovei „Senasis turgus“ 60-iai mėnesių išnuomojamas automobilis ,,Škoda Superb“, pagamintas 2014 metais, o jo vertė yra 23 166 Eur. Sutartyje buvo ir neįprasta detalė – „Senasis turgus“ įsipareigojo sumokėti ir sumokėjo 3475,6 euro dydžio avansą, o vėliau kas mėnesį mokėjo po 297,67 Eur. Kontrolieriai nustatė, jog „Senasis turgus“ už automobilio nuomą faktiškai sumokėjo 21,4 tūkst. eurų.

Anot D. Čeporiūtės, įdomi detalė ta, jog sudarant automobilio veiklos nuomos sutartį, tą pačią dieną buvo pasirašyta ir atpirkimo sutartis, kurioje numatyta, kad pasibaigus nuomos sutarties terminui už nustatytą atpirkimo kainą – 5792,4 Eur – bankas pirmumo teise atpirkti automobilį siūlys kitai bendrovei, kurios duomenys viešai neskelbtini.

„Taip ir atsitiko. Kai veiklos nuomos sutartis pasibaigė, tą automobilį iš banko nusipirko neskelbtina bendrovė, o iš jos po kelių dienų minėtą automobilį nusipirko bendrovė „Alkas“, kurio direktoriumi taip pat dirba Arvydas Gaudiešius. Formaliai jis nepažeidė jokių teisės aktų, bet yra ir neformalumai“, – tvirtino D. Čeporiūtė.

Nustatyta jog bendrovė „Alkas“ iš minimos neskelbtinos bendrovės automobilį „Škoda Superb“ įsigijo už 6293 eurus, tai yra – už beveik likutinę vertę, kai automobilio su panašiais techniniais parametrais vertė rinkoje pernai balandį buvo maždaug 10 tūkst. eurų.

Išsinuomojo ir iškart pernuomojo

Be to, nustatyta ir tai, kad „Senojo turgaus“ direktorius 2014 metų gegužę, praėjus vos porai mėnesių nuo automobilio veiklos nuomos sutarties sudarymo, pasirašė šio automobilio ,,Škoda Superb“ subnuomos sutartį su UAB ,,Alkas”, kurios direktoriumi yra jis pats. Išaiškinta, kad nuo 2014 m. gegužės 23 dienos iki 2018 m. birželio 1-osios iš subnuomos gauta 2548,58 Eur pajamų.

„Kitaip tariant, bendrovė „Senasis turgus“ gana brangiai mokėjo už automobilio nuomą, jį pernuomojo A. Gaudiešiaus bendrovei ir už tai gavo gerokai mažiau pajamų nei išleido nuomai. Tad darytina išvada, kad „Senajam turgui“ to automobilio net nereikėjo. Klausiau A. Gaudiečiaus, kodėl jis, kaip įmonės vadovas, nusprendė nuomotis automobilį, jei jį iškart pernuomojo. Tačiau atsakymo taip ir neišgirdau“, – teigė D. Čeporiūtė.

Nustatyta ir tai, kad automobilio veiklos nuomos laikotarpiu nuvažiuota 143 443 km, t.y. vidutiniškai po 2390,72 km per mėnesį.

„Kadangi UAB ,,Senasis turgus“, kurios reikmėms buvo nuomojamas automobilis, veiklos vietas turi tik dviejose vietose (Turgaus aikštėje 5, Klaipėdoje ir Toleikių kaime Klaipėdos rajone), kyla pagrįstų abejonių, ar automobiliu nebuvo naudojamasi ir reikmėms, nesusijusioms su bendrovės veikla“, – rašoma tyrimo išvadose.

Jose taip pat nurodoma, kad įvertinus nustatytus faktus, išanalizavus pasirašytos automobilio veiklos nuomos sutarties sąlygas bei pateiktus apskaitos dokumentus, tarnybos nuomone, pasirinktas automobilio įsigijimo būdas bendrovės reikmėms nebuvo palankus bendrovei, nes pagal pasirašytą automobilio veiklos nuomos sutartį sumokėtas avansas, nors paprastai sudarant veiklos nuomos sutartis avansas nėra mokamas. Be to, nebuvo sudaryta maksimaliai palanki automobilio nuomos sutartis, kadangi automobilio veiklos nuoma dažnai apima ir papildomas paslaugas (draudimą, techninę priežiūrą, padangas ir kt.), tai vertinama kaip veiklos nuomos pranašumas, tačiau pagal pasirašytą sutartį visos šios išlaidos teko UAB ,,Senasis turgus“.

„Galima sakyti, jog tas automobilis buvo auksinis. Aš, kaip įstaigos vadovė, tikrai neleisčiau tokios prabangos“, – konstatavo D. Čeporiūtė.

Praturtėjo turgaus sąskaita?

Beje, šiuo metu bendrovė „Senasis turgus“ jokio automobilio neturi. Direktorius kontrolieriams paaiškino, kad esant poreikiui, naudojasi trumpalaikes nuomos paslaugomis ir nuo 2019 metų rugpjūčio 22 dienos iki 2019 metų gruodžio 17 dienos šioms nuomos paslaugoms išleido 245,64 Eur (vidutiniškai 61,41 Eur per mėnesį), o tai reiškia, kad keturių mėnesių išlaidos automobiliui buvo mažesnės nei anksčiau vieno mėnesio išlaidos.

„Tad mes ir darome išvadą, kad bendrovės „Senasis turgus“ sudarytas sandoris dėl automobilio veiklos nuomos neatitiko racionalaus, ekonomiško bei efektyvaus turto valdymo principų. Mūsų nuomone, pasirašyta automobilio veiklos nuomos sutartimi buvo sudarytos sąlygos trečiajam asmeniui – A. Gaudiešiaus įmonei ,,Alkas“ – gauti turtinės naudos (įgyti automobilį) UAB ,,Senasis turgus“ sąskaita, nes didžioji dalis jo vertės buvo padengta šios įmonės lėšomis, kas mėnesį mokant nuomos mokestį“, – teigė D. Čeporiūtė.

Ji merui ir savivaldybės administracijos direktoriui siūlo vertinti galimybę atlikti auditą bendrovės ,,Senasis turgus“ veiklai įvertinti.

„Ir labai noriu pasidžiaugti tokiais anonimais, kad yra tokių žmonių, kurie neužsimerkia, o praneša savo įtarimus. Mes reaguojame į visus skundus“, – pabrėžė D. Čeporiūtė.

4 Comments

  1. Anonimas

    O tu Martynai Vainoriau pasidomėk kas darosi dabar UAB Gatvių apšvietimas, ar tau negalima?

    Reply
  2. Anonimas

    GRIGEO nutildė visus ! Dabar svarbiausia-Senojo turgaus direktoriaus nuomojama mašina

    Reply
  3. Anonimas

    ,,ATEINA,, EUROPINIAI PINIGAI !!! RENOVACIJA… KONKURENTAI,VON IŠ TAKO !!! PRAJUOKINOT DĖL AUTOMOBILIO NUOMOS…

    Reply
  4. Dalia

    Gal atsakomybę už p. Gaudiešiaus „veiklą” senajame turguje turėtų prisiimti ir tie, kurie pakvietė poną vadovauti turgui… bandelių kepėjas jautėsi saugomas ir saugus. Kas įvyko, kad nusilpo”imunitetas”?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pristatoma Senojo turgaus atnaujinimo vizija

„Pagrindinėje salėje formuojami prekybiniai stalai su stogeliais ir atitvarais imituojant senojo Klaipėdos miesto gatveles”, – tokią viziją dėl uostamiesčio Senojo ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Transportas

Senajame turguje - nemokamas parkavimas

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kasdien nuo 8 iki 15 val. Senojo turgaus automobilių stovėjimo aikštelėje automobilius vienai valandai galima palikti ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This