Už stovėjimą su įjungtu varikliu bausti galima, bet ar baudžiama?

Svarbu, Transportas

„Atvira Klaipėda” sulaukė skaitytojos Rasos, gyvenančios ir dirbančios Klaipėdos senamiestyje, laiško. Jame moteris teigia esą dėl dažnai čia paliekamų automobilių su įjungtais varikliais skleidžiamos taršos ji yra priversta kvėpuoti išmetamųjų dujų užterštu oru.

„Norėčiau informacijos, ar yra kokie draudimai ir baudos už stovėjimą įjungtu varikliu? Ypač daug taksi stovi įjungtu varikliu, dažnai ir rūko”, – laiške rašo moteris, atsiuntusi ir tai patvirtinančių nuotraukų.

Jos teigimu, taip dažniausiai elgiasi įvairių tarnybų, „pradedant policija, greitąja, kelių, saugos tarnybų ir t.t.” vairuotojai.

Asociatyvi nuotr.

Ji teigė pirmadienį, kovo 9 d., Turgaus g. prie „Ikiuko” parduotuvės užfiksavusi gatvės valymo mašiną su įjungtu varikliu, kurios vairuotojas gėrė kavą ir kalbėjosi su kolega.

Tuo metu kovo 6 d. prie Naftos terminalo netoli futbolo stadiono apie 14 val. vienos tarnybos vairuotojas esą buvo kietai įmigęs, tačiau automobilio variklį išjungti buvo pamiršęs.

„Pradėjau fotografuoti, nes paskambinus ir pranešus organizacijoms, abejoju, kad kas nors pasikeis”, – portalui atsiųstame laiške nusivylimo dėl esamos situacijos neslėpė klaipėdietė.

Numatyta administracinė atsakomybė

Besiaiškinant šią situaciją, sužinoti pavyko tik tiek, kad tam tikrais atvejais už tai yra numatyta administracinė atsakomybė ir bausti pažeidėjus baudomis už tai gali policijos pareigūnai. Kitų gi su tarša turinčių kovoti institucijų atstovai dievagojosi dėl to esą niekuo dėti.

Ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (VSC) bendruoju telefonu atsiliepusi atstovė, ir Aplinkos apsaugos agentūros atstovė spaudai tikino, jog oro tarša išmetamosiomis automobilių dujomis nėra jų institucijų kompetencija. Tą patį teigė ir laikinai Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Saugos kontrolės skyriaus vedėją pavaduojantis Darius Galdikas, patikinęs, jog panašaus pobūdžio skundų uostamiesčio VSC nėra sulaukęs.

Kad tai nėra jų kompetencijos klausimai, „Atviros Klaipėdos” žurnalistei tvirtino ir Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos skyriaus viršininkas Alfredas Šepštas.

„Mes už įjungtą variklį bausti negalime ir tokių skundų nesame gavę. Nėra niekur aplinkosauginiuose teisės aktuose nurodyta, kad tai mūsų kompetencija”, – sakė jis.

Pasak aplinkosaugininko, tam tikrose vietos, pvz., kelte, yra pastatyti ženklai, nurodantys, jog automobiliai negali stovėti įjungtais varikliais – esą kiekviena atskira įstaiga tai reglamentuoja savo pačios veiklos nuostatais.

Aplinkos apsaugos departamento spaudos tarnybos atsiųstame atsakyme teigiama, jog „AAD per akcijas keliuose kartu su policijos pareigūnais atlieka kontrolinius dujų dūmingumo ir anglies monoksido (CO) kiekio automobilių išmetamosiose dujose patikrinimus, o ne dėl stovinčio automobilio su įjungtu varikliu”.

Tuo metu darbo dienos pabaigoje Klaipėdos kelių policijos atstovas Aurelijus Jankauskas informavo, jog Kelių eismo taisyklės transporto priemonėms draudžia stovėti su įjungtais (dirbančiais) varikliais tik keletu atvejų:

  • kai tam tikroje transporto priemonių stovėjimo vietoje yra įrengti kelio ženklai, nurodantys stovėjimo vietą tik išjungus variklį – už tai numatyta administracinė atsakomybė, užtraukianti baudą nuo 30 iki 90 eurų;
  • gyvenamosios zonos teritorijoje, kuri paženklinta kelio ženklais, draudžiama stovėti įjungus transporto priemonės variklį ilgiau nei būtina paruošti transporto priemonę važiuoti (nuvalyti sniegą ir panašiai) – už šį pažeidimą numatyta bauda nuo 10 iki 12 eurų. Šis reikalavimas taip pat taikomas daugiabučių gyvenamųjų namų kiemuose.

Ar kada nors už šiuos pažeidimus Klaipėdoje yra bausti vairuotojai, Kelių policijos atstovas neatsakė.

7 Comments

  1. Rimas

    Reikia filmuoti ir siusti i policijos departamenta ,nesvarbu kokio dydzio bauda ,bet jeigu 3 kartus per metus darys ta pati nusizengima ,bus nubaustas pagal kita straipsni ,kuris uztraukia atsakomybe zymiai didesne.

    Reply
  2. Seba

    Pas mus daugiabucio namo kieme valanda ka tik „sildesi” automobili neaisku kas, tai manot net iskvietus policija, net jeigu jie pripazintu nusizengima, tie 10-12 euru zmogui rupetu? jei ka tik valanda tusciai degino kura…

    Reply
  3. as

    Panaikinat zalias rodykles, dabar galesit visus bausti

    Reply
  4. Nesvarbu

    O kodėl, skirtingai nuo normalių šalių, nebaudžiama už trankius ” bumčikus” iš budulių automobilių? Važiuoja dažnai tokiu garsu, kad nuo trenksmų ir vibracijos net asfaltas kilnojas. Ir nieko….O juk už tokią piktybinę triukšmo emisiją turėtų būti ir pas mus baudžiama. Tik neaišku kodėl to nedaroma?

    Reply
    • jonas

      100%palaikau

  5. Klp

    Loxai atvaziuokit prie Rimkų pervazos, bus ką nubausti kas valandą, trikoju nebereiks, bapkiu prisirinksit

    Reply
  6. Kl

    Įdomu už ką atsakingas visuomenės sveikatos centras? Ir kam jis apskritai reikalingas?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Po dar vienos žūties avaringiausioje sankryžoje - draudimai

Vasario pabaigoje žuvus vairuotojai, o praėjusią savaitę avarijoje sužeidus nepilnametę, Eismo saugumo komisija Sausio 15-osios ir Rumpiškių gatvių sankryžoje rekomenduoja ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This