Nustatyti trys nauji koronaviruso atvejai, vienas iš jų – Klaipėdoje

Koronavirusas, Svarbu

Penktadienį popiet surengtoje spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė apie dar tris naujus Lietuvoje užfiksuotus koronaviruso atvejus.

„Gera žinia yra ta, kad visi jie yra įvežtiniai”, – sakė jis, patikslinęs, jog užsikrėtę žmonės yra atvykę iš židinio šalių, su Lietuvos gyventojais jie esą nebendravo.

Viena moteris, grįžusi iš Tenerifės, gydoma vienoje iš Klaipėdos ligoninių. Kiti du, Ispanijos pilietė, atvykusi iš Madrido, izoliuota Vilniuje, o lietuvis, slidinėjęs Šiaurės Italijoje – Kaune. Skelbiama, jog visų užsikrėtusiųjų būklė nėra sunki, jie nepriklauso rizikos grupei.

Ministras teigė medikų prašymu nebeskelbiantis ligoninių, kuriose gydomi užsikrėtę žmonės, nes esą žurnalistai savo klausimais trukdo gydytojams efektyviai dirbti. Tačiau vėliau ministerijos išplatintame pranešime ligoninės visgi įvardintos. Klaipėdietė gydoma Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

Pranešta, jog moteris kartu su savo vyru iš Tenerifės šią savaitę grįžo į Palangos oro uostą, iš kur nuosavu automobiliu parvyko į Klaipėdą. Vyras šiuo metu yra save izoliavęs namuose, skelbiama, kad jis jaučiasi gerai.

Spaudos konferencijoje priminta apie jau anksčiau skelbtas apsaugos priemones – visoje šalyje atšauktus renginius, mokymo įstaigų darbą ir kt.

Konferencijoje kalbėjusios medikės akcentavo svarbiausią užsikrėtusiųjų apsaugos priemonę – saviizoliaciją, apeliavo į žmonių sąmoningumą.

Apie tai, kad COVID-19 pasiekė ir Klaipėdą, savo socialinio tinklo paskyroje netrukus paskelbė ir miesto meras Vytautas Grubliauskas.

„Koronavirusas – deja, bet jau ir Klaipėdoje. Tik ką gautas patvirtinimas, kad vidutinio amžiaus klaipėdietei, vakar GMP automobiliu pristatytai į KUL, diagnozuotas COVID-19 virusas. Tad Klaipėdoje taip pat jau pilna apimtimi aktyvuotas ir veikia šios grėsmės suvaldymo planas, identifikavus užsikrėtimo atvejus. Kadangi tokiai situacijai ruoštasi buvo rimtai ir iš anksto, todėl niekam panikuoti nereikia, kviečiu ir raginu visus elgtis ramiai, santūriai ir žinoma labai atsakingai, bet suvokti, kad šis grėsmingasis virusas jau ir uostamiestyje, – BŪTINA. Būkite dėmesingi, būkite atsargūs ir VISI rūpinkimės vieni kitų saugumu”, – rašo meras.

Kiek vėliau jis pasidalino, kad „Klaipėdos universitetinė ligoninė jau dabar itin sparčiai ir labai intensyviai užsipildo vienokių ar kitokių įtarimų turinčiais pacientais, norinčių kuo greičiau pasitikrinti dėl koronaviruso”.

„Tačiau tas rūpestis negali tapti paniška baime, tiesiog veržiantis į ligoninę – labai atsakingai vertinkime ką, kada ir kaip daryti”, – ragina meras.

Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė, jog dėl epidemijos kovo 16 – 27 d. interesantai į teismą galės kreiptis tik elektroninėmis ryšio priemonėmis arba siųsdami dokumentus paštu. Į teismo rūmus bus įleidžiami tik proceso (teismo posėdžių) dalyviai ir tik į teismo posėdžių salę. Interesantai kabinetuose nebus priimami.

Apie tai, kad paslaugas gyventojams artimiausias dvi savaites teiks tik elektroniniu būdu, pranešė ir dar kelios institucijos – policija, prokuratūra, Registrų centras, atsiskaitymo už komunalines paslaugas tarnybos.

Šiuo metu Lietuvoje iš viso yra patvirtinti 6 koronaviruso atvejai: po vieną Šiauliuose, Klaipėdoje ir Vilniuje bei trys – Kaune.

Rizikingomis šalimis šiuo metu laikomos Kinija, Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Vokietija, Prancūzija, Ispanija, Italija, Islandija, Norvegija, Švedija, Austrija, Danija, Nyderlandai, Šveicarija ir Egiptas.

INFORMACIJA

A. Verygos nurodymu nuo penktadienio trumpuoju numeriu 1808 pradeda veikti Koronos karštoji linija. Skambinti į liniją galima visoje Lietuvoje visą parą nemokamai iš visų tinklų.

Numeriu 1808 skambinti taip pat nuo šiol raginama ir pasireiškus į gripą būdingiems ligos simptomams – karščiavimui, kosuliui, gerklės skausmui ar apsunkintam kvėpavimui – po kelionės į užsienio šalis ar po kontakto su tikėtinu koronaviruso nešiotoju.

Paskambinę į Koronos karštąją liniją, gyventojai bus konsultuojami pagal specialų sudarytą, struktūrizuotą, skaitmeninį algoritmą, pritaikytą priimti ir apdoroti iškvietimus, nustatyti reikiamą pagalbos lygį ir rekomendacijas. Linijos specialistai patars saviizoliacijos, Covid-19 prevencijos ir kitais klausimais. Esant poreikiui skambinantysis bus sujungiamas su greitosios pagalbos dispečerine.

Anksčiau teiktos rekomendacijos panašiais atvejais kreiptis skubiosios pagalbos telefono numeriu 112 atšaukiamos, nes dėl pernelyg užimtų telefono linijų gali kilti sunkumų siekiant pranešti apie teisės pažeidimus, staiga iškilusią grėsmę gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai ar turtui ir išsikviesti ne tik greitąją medicinos pagalbą, bet ir kitas pagalbos tarnybas: policiją, priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą, aplinkosaugą.

Visą parą veikia ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro karštosios linijos (+370 618 79984 ir +370 616 94562). Taip pat dėl naujosios koronaviruso infekcijos galima kreiptis elektroninio pašto adresu koronavirusas@sam.lt, kuriuo į visuomenės užklausas dėl koronaviruso atsakinėja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai.

1 Comment

  1. Piliete

    O kodel paste dirnantys zmones turi dirbti pilnu pajegimu ir aptarnauti interesantus, kuriu i teismo kabinetus neileis? Ka jie ne zmones? Paste kasdien ateina simtai zmoniu, be to yra nemazai uzsienieciu. Ar jums neatrodo, kad pasto darba taip pat reiketu sustabdyti? Ar valdzia laukia pirmos viruso aukos? Darbuotojai viesosiose vietose ta virusa gali ir i namus parnesti savo vaikams ir seimai…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

G. Kniukšta traukiasi iš prezidento rinkimų: reikiamo parašų skaičiaus nesurinko dar du kandidatai (atnaujinta)

Respublikos Prezidento rinkimuose kandidatuojantis Gintautas Kniukšta ketvirtadienį pristatė rinkėjų parašų lapus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ir užbaigė parašų rinkimą. VRK  ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This