Planuojantis statybas senamiestyje neturi pinigų

Svarbu, Verslas

Už nemenką sumą beveik šešių arų ploto žemės sklypą Klaipėdos senamiestyje išsinuomojusi libaniečio valdoma bendrovė nuompinigių nemoka, tad uostamiesčio savivaldybė, dėl to jau bylinėjusis pernai, turėjo inicijuoti dar vieną teisminį procesą.

Pirminiai planuotų statybų projektiniai pasiūlymai. R. Staševičiūtės projektavimo firma „Pilis” vizualizacija

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad sklypus Sukilėlių g. 3 ir 5 nuo 2017 m. birželio 99 metų laikotarpiui po laimėto aukciono yra išsinuomojusios bendrovės „AAC groups” ir „Alingra”, kurias valdo tas pat savininkas – Alian Abou Chaaya. Jų užsakymu R. Staševičiūtės projektavimo firma „Pilis”, projektui vadovaujant Edmundui Andrijauskui, projektuoja du gyvenamuosius pastatus su komercinės paskirties patalpomis.

Pernai gegužę Klaipėdos apygardos teismas visiškai patenkino Savivaldybės administracijos ieškinį, pagal kurį iš „AAC groups“ priteista ne tik 56 612,93 Eur nesumokėto valstybinės žemės nuomos mokesčio už 2017–2018 metus, bet ir 1356 Eur delspinigių, 5 proc. metinių palūkanų ir 1459,38 Eur žyminio mokesčio valstybės naudai.

Į tą patį teismą savivaldybei teko kreiptis ir dėl 2019 m. žemės nuomos mokesčio, kuris sudaro 40 000 Eur.

„AAC groups” savo atsiliepime teismui prievolės sumokėti žemės nuomos mokestį neginčijo, tačiau prašė jo ir delspinigių mokėjimą atidėti vieneriems metams.

Sklypo nuomoninkė dėstė, kad pernai spalį pasirašė infrastruktūros sutartį, kurios iš jos pareikalavo savivaldybė, prieš tai nepritarusi parengtiems projektiniams pasiūlymams. Lapkričio pabaigoje jai jau buvo išduoti projektavimui reikalingi specialieji reikalavimai. Tačiau dabar ji neva negali sumokėti nuomos mokesčio, kadangi neturi jokių apyvartinių lėšų. Nuomos mokesčio sumokėjimas ją esą privestų prie bankroto, o jei jo sumokėjimą būtų atidėtas, pavyktų realizuoti savo statybų planus ir sumokėti žemės nuomos mokestį.

„AAC groups” taip pat aiškino, kad Libane 2019 m. spalį prasidėjo ir iki šiol tęsiasi politinė bei ekonominė krizė, dėl kurios šios šalies bankai uždraudė tarptautinius pinigų mokėjimo pervedimus, taip pat smarkiai apribojo pinigų išsigryninimo operacijas, o pagrindinis bendrovės finansavimo šaltinis dabar esą yra akcininko paskolos.

„Akcininkas neturi net techninių galimybių finansuoti atsakovę dėl jau minėto Libano bankų sprendimo uždrausti tarptautinius mokėjimo pavedimus”, – rašoma atsiliepime.

Savivaldybė teisme nesutiko atidėti valstybinės žemės nuomos mokesčio mokėjimą metams, nes tai esą iš esmės yra verslo kreditavimas. Kartu akcentuota, jog po to, kai pirmojoje byloje dėl nuomos mokesčio už 2017-2018 m. buvo sutikta su „AAC groups” prašymu išdėstyti jo sumokėjimą per 20 mėnesių, šį sutikimą nuomoninkė apskundė Apeliaciniam teismui.

Šią bylą nagrinėjusi teisėja Danutė Žvinklytė konstatavo, kad yra pakankamai aplinkybių, kurios rodo, jog „AAC groups” yra nemoki, o jos finansiniai sunkumai nėra trumpalaikiai. Bendrovė pernai neuždirbo jokių pajamų, patyrė 44 075 Eur nuostolio, turi turto vos už 49 Eur, o per vienerius metus mokėtinos sumos ir kiti trumpalaikiai įsipareigojimai siekia 95 873 Eur. O iš pateiktų argumentų teismas esą galima daryti išvadą, jog akcininkas net neturi realių galimybių sumokėti mokesčius savivaldybei, o nemokėjimo terminas yra neapibrėžtas.

Todėl nuomininkės prašymas vieneriems metams atidėti sprendimo įvykdymą nebuvo patenkintas. Iš „AAC groups” savivaldybės priteista 40 000 Eur nesumokėto valstybinės žemės nuomos mokesčio, 60 Eur delspinigių ir 5 procentų metinės palūkanos nuo bylos iškėlimo teisme iškėlimo 2019 m. lapkričio 20 d. iki teismo sprendimo visiško įvykdymo. Taip pat valstybės naudai priteisti 826 Eur žyminio mokesčio.

Šis sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

3 Comments

  1. Nu jo,

    toks įspūdis, kad iš Klaipėdos savivaldybės tyčiojasi kas tik nori…

    Reply
    • Anonimas

      Jei „leidžia”, o dabartiniai teisininkai „nebeleidžia”

    • Anonimas

      Visų pirma savivaldybė tyčiojasi iš visų verslininkų, ieškodama visokių priekabių, kad tik stabdyti projektus. Parduoda sklypo nuomą už didžiausią kainą kaip labai gero ir daug leidžiančio detalus plano objektą, o po sako, ne čia viskas blogai, statyk daug mažiau nei leidžia detalus ir mokėk tokią pat didelę nuomą. Tai kas čia iš ko tyčiojasi.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Transportas

Dėl padėties Teatro gatvėje - revoliucinės nuotaikos

„Arba kavinėms leidimus atimti – daryti revoliuciją”, – gynė Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas savivaldybės sprendimą Teatro gatvėje leisti automobilius statyti ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This