Pagaliau leista tyrimus dėl koronaviruso daryti ir Klaipėdoje

Koronavirusas, Svarbu

Sveikatos apsaugos ministerija trečiadienio vakarą pranešė, kad pagaliau tyrimai dėl naujojo koronaviruso infekcijos (COVID-19) nustatymo atliekami ne tik Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje Vilniuje, bet ir dar keturiose gydymo įstaigose, tarp kurių patenka ir Klaipėdos universitetinė ligoninė (KUL).

Nuotrauka iš Vytauto Grubliausko „Facebook” profilio

Be jos tokie tyrimai dar atliekami Santaros klinikų, Kauno klinikų ir Respublikinės Šiaulių ligoninės laboratorijose.

Anot ministerijos, į šias laboratorijas galės būti vežami ir ėminiai, paimti iš artimiausių mobilių punktų, kai tik jie pradės veikti.

KUL vyr. gydytojas Vinsas Janušonis trečiadienį teigė, kad atliekant tyrimus vietoje atsakymai bus po 5-6 valandų – du ar tris kartus greičiau nei tada, kai tyrimai buvo vežami į Vilnių.

„Taip greičiau galėsime sveikuosius išleisti namo ir atlaisvinti vietas ligoninėje“, – teigė V. Janušonis.

Planuojama, kad laboratorijos pradžioje atliks kasdien minimalius tyrimų kiekius, po keliolika ir keliasdešimt, o vėliau tyrimų apimtys plėsis.

Nacionalinė laboratorija bus pagrindinė šalies laboratorija, kuri teiks galutinius, oficialius ir patvirtintus tyrimų rezultatus, atliktus pagal tarptautinius reikalavimus. Ji taip pat bus koordinuos naujųjų laboratorijų veiklą, tad visi ligoninių laboratorijų veiksmai turės būti derinami su šia įstaiga.

„Tai reiškia, kad tyrimų rezultatai, atlikti didžiosiose šalies ligoninių laboratorijose, yra tik tarpiniai, o ne galutiniai, rezultatai. Tais atvejais, kai ligoninių laboratorijose atlikti tyrimai bus teigiami, jie privalės būti siunčiami pakartotiniam tyrimui į NVSPL, kur ir bus galutinai oficialiai patvirtinti. Tuo atveju, jei ligoninėse atliktų tyrimų rezultatai bus neigiami, jų kartoti nereikės siųsti į centrinę šalies laboratoriją”, – rašoma ministerijos pranešime.

Ministerija nurodo, kad ligoninių, kuriose nuo šiandien darbą pradeda laboratorijos, vadovai turi neskelbti viešai savo tyrimų rezultatų. Gavus teigiamus tyrimo rezultatus, juos skelbs tik Sveikatos apsaugos ministerija.

Šiuo metu Lietuvoje iš viso yra patvirtini 33 koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejai, iš jų aštuoni – Klaipėdoje.

3 Comments

  1. Anonimas

    janusonis ir grubliauskas pucia i ta pacia duda… taip pat ir pangonis

    Reply
  2. Algimantas

    Teisingai, tyrimus turi daryti kuo arčiau paciento. Problema tik Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, kuri žada viską, tačiau nesugeba nieko.

    Reply
  3. Memel

    Neturėtų Vilnius būti šalies šeimininkas, o mes jo tarnai. Institucija turinti pavadinime žodį „nacionalinis” turėtų būti vienodai teisinga, patogi, prieinama visiems šalies gyventojams, ne tik krašte esančiame viename mieste. Ir mes turime to išsireikalauti, nes jie patys sau svarbiausi.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sveikata

Valstybės lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This