Klaipėdoje – du nauji koronaviruso atvejai

Koronavirusas, Svarbu

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad kovo 19 d., Lietuvoje patvirtinti du nauji koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejai. Abu atvejai yra įvežtiniai.

Vienas pacientas grįžo iš Norvegijos per Latviją, kitas – iš Ispanijos. Jie šiuo metu izoliuoti ir gydomi Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

Ketvirtadienio vakarą Lietuvoje patvirtinti dar penki nauji koronaviruso infekcijos atvejai. Visi pacientai šiuo metu izoliuoti ir gydomi Santaros klinikose. Bendrai Lietuvoje užfiksuotas 41 koronaviruso atvejis. Iš jų uostamiestyje – dvylika.

Trys iš vakare nustatytųjų atvejų – įvežtiniai, pacientai yra grįžę iš Turkijos, Jungtinės Karalystės ir Šiaurės Italijos. Ketvirtasis atvejis yra klasterinis – kai žmogaus, nebuvęs užsienyje, užsikrečia nuo keliavusio artimo žmogaus. Penktasis atvejis – medikas iš Ukmergės. Pirminiais duomenimis, šis medikas dirba keliose darbovietėse: Ukmergės ligoninėje, Kauno klinikų skubios pagalbos skyriaus konsultuojančiu gydytoju ir Vilniaus „Kardiolitos“ klinikoje. Nustatyta daugiau nei pusantro šimto galimų jo turėtų kontaktų, šis skaičius tikslinamas, aplinkybės vertinamos.

Kada galės pradėti Klaipėdos mobilusis tyrimų punktas dar neaišku. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas teigė, jog nuo ketvirtadienio jau turi laukti, kol apie naujus atvejus paskelbs Vilnius.

„Nespėjome dar išsiaiškinti, kiek detaliau galime skelbti apie amžių, lytį, kelionės kryptis”, – teigė jis.

Anot jo, pacientas, grįžęs iš Norvegijos, grįžo daugiau nei prieš keturias savaites ir tai nebuvo „buvimas gilioje saviizoliacijoje  ar kažkokiam vienkiemyje”, o įprastas kasdienis piliečio gyvenimas.

„Ar bus parodyti maršrutai, kur lankėsi Klaipėdoje, nežinau. <…> O antrasis atvejis yra prieš kelias dienas. Pasekmių rizikos paliko žymiai mažiau. Visgi užkrėstųjų šiandien, ko gero, yra žymiai daugiau nei tikrinamų”, – sakė meras.

Jo žiniomis, išgydytų ir išleidžiamų namų kol kas nėra. Pirmosios susirgusios moters pakartotinių tyrimų rezultatų dar nėra.

Pasak mero, situacija su keltais jau yra valdoma. Nė vienas keleivis iš ketvirtadienį grįžusio specialaus kelto „Baltivia” į ligoninę pristatytas nebuvo.

Kada Klaipėdos mobili laboratorija tirs – neaišku

Ketvirtadienį surengtos nuotolinės spaudos konferencijos metu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tvirtino, kad Klaipėdos mobiliam punktui trūksta darbuotojų apmokymų. Juos vykdo Krizių tyrimo centras.

„Tikrai dabar negalėčiau tikslaus laiko pasakyti, kada bus apmokyti, nes komanda, kuri apmoko, yra viena”, – sakė ministras.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos Rožės Perminės, trečiadienį uostamiesčio komandos išsamiai buvo apmokytos Klaipėdos universitetinėje ligoninėje ir buvo tikimasi, kad jie atitinka visus reikalavimus.

Ketvirtadienį pradeda veikti trys tokie punktai – du Vilniuje ir vienas Kaune.

Per dieną, anot ministro, maksimaliai galima ištirti 1500 asmenų mėginių, tačiau dalis rezervų laboratorijose turi būti palikti gydymo įstaigoms.

V. Grubliausko teigimu, į tyrimų darymą turėtų įsijungti ir privačios medicinos įstaigos, tačiau tik priėmus atitinkamus sprendimus Vilniuje.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Astos Dirgelienės teigimu, per paskutinę parą kreipėsi 70 interesantų, kurie norėtų saviizoliacijos. Iš jų vėliau papildomai teiravosi 55. Mieste tam yra paruošta 550 vietų.

Leis gydytis namuose

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) taip pat informavo, kad lengvus koronavirusinės infekcijos (COVID-19) simptomus jaučiantys pacientai nuo šiol galės būti išleisti gydytis į namus, jei čia galės laikytis visų izoliavimosi taisyklių. Tai reiškia, kad tie, kuriems nereikia specifinio simptominio gydymo, nebus guldomi į ligonines. Tuo metu pacientams, kuriems dėl jų sudėtingesnės būklės taikomas stacionarinis gydymas, jų sveikatai pagerėjus, taip pat bus leista gydytis namuose, nors tyrimo rezultatai vis dar bus teigiami.

Pasak Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo Aurelijaus Verygos, kitų šalių patirtis rodo, kad lengvesne forma sergantieji, jei jiems nereikia medicininės įrangos, intensyvios medikų priežiūros, tikrai gali likti namuose ar kitoje izoliavimosi vietoje. Vienintelė sąlyga – tinkamas izoliavimasis.

„Drauge su medikais priėmėme sprendimą neguldyti pacientų į ligonines, kai tam nėra indikacijų. Tačiau esminis momentas čia yra izoliavimasis. Tai reiškia, kad žmogus, jei jam nustatyta koronavirusinė infekcija ir simptomai yra lengvi, privalo izoliuotis. Lengvi simptomai nereiškia, kad žmogus nekelia užkrėtimo pavojaus aplinkiniams. Tad žmonės, kurie ligos laiką galės praleisti patogiau nei ligoninėje, namuose, privalo griežtai laikytis nustatytų taisyklių. Ir čia negali būti jokių interpretacijų“, – pranešime cituojamas ministras A. Veryga.

Be to, pacientams bus leidžiama gydytis namuose ne tik, jei bus tinkamos sąlygos izoliuotis, bet ir jei yra galimybė konsultuotis su šeimos gydytoju ir pacientui suteikta informacija, kaip sekti sveikatos būklę ir kur kreiptis, jei sveikatos būklė pablogės.

Ministras taip pat informavo, kad 11 gamintojų į rinką patiekė 225 tonas dezinfekcinio skysčio. Šiuo metu valstybė iš gamintojų jau yra įsigijusi 100 tonų dezinfekcinio skysčio, kurio dalis jau šią savaitę esą pasieks Ekstremalių sveikatai situacijų centrą. Su gamintojais yra susitarta, kad prieš tiekiant dezinfekcinį skystį rinkai verslas visų pirma patenkins valstybės poreikį. Teigiama, kad gavus visą valstybės įsigytą kiekį dezinfekcinis rankų skystis bus paskirstytas savivaldybėms. Jų atsakingi atstovai gautą produkciją turės padalinti savivaldybės teritorijoje veikiančioms valstybės ir savivaldybių institucijoms, įstaigoms ir organizacijoms. Planuojama, kad tai bus atlikta kitą savaitę.

Ketvirtadienį vakarop pranešta, kad penktadienio rytą Lietuvą pasieks humanitarinės siunta iš Kinijos – 20 tūkst. apsauginių kaukių ir 120 tūkst. apsauginių pirštinių.

Apribojimai parkams ir viešoms erdvėms

Spaudos konferencijos metu A. Veryga, atsakydamas į klausimą informavo, kad svarstoma įvesti ribojimus, „mažų mažiausiai rekomendacijas” dėl nesilankymo tokiose galimo masinio susibūrimo vietose kaip parkai.

Ketvirtadienio vakarą SAM jau pranešė apie oficialų ministro sprendimą, pagal kurį parkuose ir kitose viešose erdvėse privalu vaikščioti, būriuotis mažomis – ne didesnėmis nei penkių žmonių – grupelėmis, o vaikų žaidimų aikštelėse gali žaisti tik vienos šeimos vaikai.

„Matant, kad net ir paskelbus karantiną vyresnio amžiaus žmonės negirdi mūsų prašymų likti namuose ir taip apsaugoti save, užuot rinkusis laisvalaikį leisti žaidžiant šaškėmis ar šachmatais būreliais parkuose, o šeimos su vaikais ir toliau aktyviai bendrauja vaikų žaidimų aikštelės, matome tik vieną išeitį – riboti. Antraip nėra jokių galimybių išvengti viruso plitimo ir pačių blogiausių scenarijų. Tą sakau labai atsakingai ir prašau visų supratingumo – pradedant rizikos grupėje esančiais vyresnio amžiaus žmonėmis ir baigiant pačiais mažiausiais“, – pranešime spaudai cituojamas A. Veryga.

Be to, parkuose ir kitose atvirose viešose erdvėse besilankantieji yra įpareigoti laikytis saugaus – 2 metrų – atstumo, vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis tinkamos asmens higienos.

SAM taip pat ragina vyresnio amžiaus žmones dabar apskritai vengti bet kokio išėjimo iš namų, jei nėra būtinybės. Taip pat paprašyti artimųjų pagalbos, jei reikia maisto ar vaistų.

INFORMACIJA

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) nuo ketvirtadienio savo interneto svetainėje skelbia informaciją apie vykdomus epidemiologinių tyrimų rezultatus ir apie koronavirusu užsikrėtusių žmonių lankytas vietas. Žadama, kad ši informacija bus atnaujinama kasdien po kelis kartus realiu laiku, t. y. gavus naujausius epidemiologinių tyrimų rezultatus.

Kartu akcentuojama, kad informacija apie užsikrėtusių žmonių lankytas vietas NVSC svetainėje yra pateikiama pagal jų suteiktus duomenis. Tačiau svarbu įvertinti ir tai, kad kai kurie žmonės slepia, kur lankėsi, nesuteikia visos aktualios informacijos.

Visi, kurie nurodytu laiku lankėsi pažymėtose vietose, tačiau su jais nesusisiekė NVSC specialistai, prašomi užsiregistruoti paskambinus telefono numeriu: +370 62077547. Kreiptis tik darbo laiku (I-IV 8-17, V 8-15:45 val.).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - jau mažiau nei 400 sergančiųjų COVID-19

Per savaitgalį Lietuvoje patvirtinti tik aštuoni nauji COVID-19 atvejai – vienas šeštadienį ir septyni sekmadienį, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Visi ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Visoje šalyje - tik vienas naujas koronaviruso atvejis

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad šeštadienį visoje Lietuvoje buvo patvirtintas tik vienas, pirminis, naujas susirgimas koronavirusine infekcija. Klaipėdoje jau trečią ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This