Dėl regentų trūkumo trumpina mobiliųjų postų darbo laiką, Klaipėdoje – 4 nauji susirgimai

Koronavirusas, Svarbu

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nutarė mobiliųjų punktų veiklą perjungti „į racionalaus veikimo režimą”, nes užsakyti reagentai, reikalingi ėminiams dėl koronaviruso (COVID-19) ištirti, „dėl nenumatytų aplinkybių” dar nepasiekė Lietuvos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Dėl mobilusis Klaipėdos punktas šeštadienį veikė tik iki 12 val., nors paleidžiant jį planuotas darbas nuo 8 iki 20 val. Taip jis dirbs ir sekmadienį – bus priimama tik 20 žmonių per dieną.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) ir Vilniaus mobilieji punktai, kol užteks reagentų ir toliau dirbs pilnu pajėgumu.

Šeštadienio rytą surengtos spaudos konferencijos metu sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis teigė, šalyje yra likę apie 1300 regentų, o naujų tikimasi sulaukti nevėliau kaip iki trečiadienio.

„Gal pirmiausiai apie pirmosios mobilaus patikros, identifikuojant COVID-19 virusą, dienos „rezultatus ir statistiką”. Jie, mano nuomone, keliantys didžiulį nerimą, nes per tas aštuonias punkto veikimo valandas, viso patikrinta 57 atvykusieji. KUL laboratorijoje ištyrus kol kas tik pusę tų mėginių, (preliminariais duomenimis) nustatyti net 4 nauji atvejai, kokie rezultatai bus ištyrus likusius mėginius, žinosime jau po pietų. <…> Kadangi jau visa Lietuva žino, kad šiems testams atlikti reikimų medžiagų (reagentų) tėra tik po 20 (!), šiandien šis punktas veiks tik iki 12.00 val., po to budinčios brigados nebedirbs ir tai manau, absoliučiai teisingas sprendimas, kuriam besąlygiškai pritariu. O rytojui, buvo sprendžiama tuos taip pat 20 mėginių ištęsti… jau per visą dieną, tokiu būdu beprasmiškai laikant budinčius medikus tiekimo strigimų proceso įkaitais. Negalėdamas tuo patikėti, pats paskambinau į SAM ir išsakiau labai griežtą savo nepritarimą net svarstymams apie tai, nes giliu mano įsitikinimu, tai būtų visiškas absurdas ir todėl pritariu medikams ir išsakiau griežtą savo poziciją, kad „imituoti punkto veiklą”, – tai elementarus medikų darbo, jų pasiaukojimo ir kovos už visų mūsų sveikatą nuvertinimas, apskritai – tiesiog nepagarba šios misijos vykdytojams. <…> Jau baigiant rašyti šią žinutę man paskambino SAM atstovė ir pranešė, kad rytoj bus dirbama taip kaip ir šiandien, t.y. iki 12.00 val., arba trumpiau tariant kol bus reagentų tai dienai. <…> P.S. tie žmonės, kuriems tyrimo rezultatai yra teigiami, jie kol kas nėra guldomi į KUL, tai priklausys nuo jų savijautos. Jei ji gera, kadangi jie jau šiuo metu yra saviizoliacijoje, jie tikriausiai liktų namuose, nebent kiltų kokių komplikacijų”, – savo „Facebook” profilyje rašė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Nuo kovo 19 d. SAM reglamentavo, kad lengvus koronavirusinės infekcijos (COVID-19) simptomus jaučiantys pacientai nuo šiol galės būti išleisti gydytis į namus, jei čia galės laikytis visų izoliavimosi taisyklių. Tai reiškia, kad tie, kuriems nereikia specifinio simptominio gydymo, nebus guldomi į ligonines. Tuo metu pacientams, kuriems dėl jų sudėtingesnės būklės taikomas stacionarinis gydymas, jų sveikatai pagerėjus, taip pat bus leista gydytis namuose, nors tyrimo rezultatai vis dar bus teigiami.

SAM popiet pranešė, kad šeštadienį Lietuvoje patvirtinti dar 14 koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejai. Tarp jų – keturi Klaipėdoje, minėti mero. Visi uostamiesčio atvejai – įvežtiniai atvejai.

Tarp jų yra vidutinio amžiaus pora. Apie visus šiuos atveju informaciją žada patikslinti vėliau.

Visi asmenys šiuo metu izoliuoti ir gydomi ligoninėse, o vienas Šiauliuose – namuose. Taigi iš viso Lietuvoje šiuo metu patvirtintų COVID-19 atvejų yra 83.

Pranešama, kad Vilniuje nustatyti 9 teigiami atvejai iš kurių 2 įvežtiniai iš Šveicarijos ir Portugalijos su persėdimais Belgijoje ir Vokietijoje, asmuo dirbantis Ukmergės ligoninėje ir 6 apie kuriuos informacija šiuo metu renkama ir bus patikslinta vėliau. Šiauliuose virusas diagnozuotas pacientui, grįžusiam iš Meksikos per Turkiją.

2 Comments

  1. Nezabitauskas

    Nematau logikos – dirbs kelias dienas po truputį vietoj to, kad per dieną atliktų tiek tyrimų, kiek gali. Juk laikas nelaukia.

    Reply
  2. TAI ISKIRS KAS VASALAMS TESTU AR TIK BALTA PAKLODE?

    .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This