Koronaviruso pasekmės. Europos Sąjungos ateitis – lygių valstybių konglomerate?

Mums rašo

Virginija Jurgilevičienė
2020-03-30

Komentarų: 3

Ar keisis politinė kryptis, kai koronavirusas bus įveiktas? Nesame ekstrasensai ir antgamtinių galių neturime, todėl skaitome žiniasklaidą ir svarstome kokia bus Europos Sąjungos ir Lietuvos ateitis.

needpix.com nuotr.

Koronavirusas privertė sėdėti namuose: klausytis radijo, žiūrėti televizorių ir maigyti kompiuterio klavišus. Todėl visuomeninkams lieka viena galimybė – papasakoti piliečiams apie vykstančius įvykius ir informuoti, kokių tikėtis pasekmių.

2020-03-26 per Lietuvos radiją buvo transliuojama „Aktualijų studija”, kuri reikalauja komentuoti apie tai kas buvo išgirsta. Klausantis radijo pašnekovų susidarė įspūdis, kad tik jie žino, kas yra teisinga. „Teisingos ir vienintelės“ nuomonės skleidėjai: Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Baudžiamosios justicijos katedros docentas, Lietuvos kriminologų asociacijos pirmininkas Gintautas Sakalauskas, Linas Slušnys – psichiatras ir vėliau prisijungęs Seimo narys Stasys Šedbaras. Kitą nuomonę atstovavo teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Ši radijo laida buvo skirta Teisingumo ministerijos paruoštoms bausmių griežtinimo pataisoms, kurios Seime bus tvirtinamos 2020-03-31. Trumpai jas pristatė pats teisingumo ministras.

Jis teigė, kad turima statistika verčia imtis griežtesnių priemonių. Tiems, kurie nesilaikys nustatytos tvarkos, platins ligą, griežtins bausmes. Įstatymo pataisos veiks karantino laikotarpiu.

Atrodo, ko čia diskutuoti. Visi pritariame įstatymo pataisoms. Deja, taip nėra. Konservatoriai, liberalai, kitaip sakant tie, kuriems Europos Sąjungos deklaruojamos vertybės: žmogaus teisės, laisvės yra svarbiausios, nesutinka su pataisomis.

Jie pritaria karantinui ir mano, kad ne griežtos bausmės turi dominuoti, bet žmonių sąmoningumas, reikia informatyvumo, o didelės bausmės iššauks dar didesnę agresiją, kurią vėliau bus sunku suvaldyti. Taip pat pateikė retorinį klausimą – kur daugiau prarasime: ar nuo savižudybių, ar nuo koronaviruso?

Radijo pašnekovai mano, kad baudžiamųjų priemonių yra pakankamai, kartais užtenka pabarti. Visi skambinę į laidą piktinosi pašnekovais: G. Sakalausku, L. Slušniu ir vėliau prisijungusiu S. Šedbaru.

Pilietis Tomas, skambinęs iš Kauno, išvadino juos diletantais, kurie nesupranta padėties rimtumo ir paprašė tokių nekviesti, neleisti pasisakyti. Laidą vedantysis Artūras Matusas pasidžiaugė, kad dar veikia demokratija.

Jonas iš Palangos paprašė, kad gerbiamoji demokratija nežudytų žmonių.

Tie, kurie atstovauja valstybinę instituciją (radiją), labai keistai supranta demokratiją. Pakviečia į laidą tris vienos nuomonės atstovus, o kitos – tik vieną. Demokratija yra tada, kai kviečiami vienos ir kitos nuomonės atstovai po lygiai, šiuo atveju turėjo būti po tris pašnekovus.

Kokias išvadas darome išklausę šią radijo laidą? Europos Sąjungos vertybės – žmogaus teisės ir laisvės – susigrūmė su nacionalinėmis vertybėmis – žmonių gyvybėmis. Europos vertybes puoselėja ir jas įgyvendina šios partijos: Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (konservatoriai), Liberalų sąjūdis, Laisvės partija ir labai artima šioms partijoms Lietuvos socialdemokratų partija. Jie šiandien Seime yra opozicijoje. Jų Lietuvos valstybės vizija Europoje – konfederacija, kai Lietuva tampa provincija su sostine Briuseliu.

Valdančioji partija – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, reikalaudama bausmių sugriežtinimo, lyg ir pareiškė, kad yra už
nacionalinių šalių Europos Sąjungą. Kitaip sakant Europos ateitis – lygių valstybių sąjunga, kur pagrindinis kiekvienos valstybės veiklos tikslas – žmogaus gyvybė, o ekstremalių sąlygų metu žmogaus teisės ir laisvės gali laikinai tapti antrinėmis, t.y. ne tokiomis svarbiomis.

Vertinant šių dienų politinį gyvenimą matome, kad koronavirusas turės įtakos formuojant Europos Sąjungos ateities modelį.

Gėda klausytis federalinės Europos sąjungos ideologų. Jie kalba apie demokratiją, apie laisves, apie žmogaus teises, tačiau tikrovėje tik federalistinių pažiūrų politikams ir jų ideologijos specialistams yra garantuojamos valstybinėje radijo laidoje teisės ir laisvės. Viešoje erdvėje lygių valstybių sąjungos ideologus, kurie dažniausiai atstovauja mažas partijas, šmeižia. Tas partijas vadina populistinėmis, vos ne nacistinėmis.

Puikiai suprantame, kad koronaviruso epidemija tai kova ne tik už žmogaus gyvybę, bet ir už dvasinę laisvę. Koronaviruso epidemija atvers daugiau laisvių lygių valstybių sąjungos gynėjams.

Prašome ne dirbtinės, bet tikros demokratijos, t.y. valstybinėje TV ir radijuje išlaikyti nuomonių proporcijas.

3 Comments

  1. Nuomonė

    Gal pagaliau visuomenė supras, kad valstybės vairą reikia patikėti ne klounams, o protingiems ir atsakingiems žmonėms kurie, esant ekstremaliai situacijai, sugebėtų valdyti šalį, o ne tik imituoti tokį darbą? Tad prieš dedant kryžiuką ant rinkimų biuletenio gal pagalvos apie tai?

    Reply
  2. artiomas

    Liberalai ir konservatoriai su federaline Europos sąjunga atrodo juokingai, tačiau į LRT atviros durys. Išsiaugino pusgalvinį jaunimą, susodino į visokias įstaigas, įkišo į universitetus ir mano, kad žmonės rinks juos į Seimą spalio mėnesį.

    Reply
  3. Kas

    už ją rašo?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Palanga prisijungė prie nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį šalyje, kaip ir trečiadienį, patvirtinti vos 8 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje susirgo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This