Žala dėl nugriautų senamiesčio pastatų: paskaičiuota, bet daug neaiškumų

Miestas, Svarbu

Paveldosaugininkai jau ruošia sąskaitas dviejų Klaipėdos senamiestyje nugriaustų pastatų savininkams. Tačiau neabejojama, jog išieškoti padaryti žalą užtruks ne vienerius metus.

Didžioji Vandens g. 26 prieš pradedant darbus.

Atvira Klaipėda“ pernai spalį rašė, jog senamiestyje buvo sugriauti vertingųjų savybių turintys pastatai, stovėję Didžioji Vandens g. 26 ir 28.

Po šių įvykių Kultūros paveldo departamentas (KPD) sudarė komisijas, kurios skaičiavo žalą šiems griaunamiems pastatams.

Komisijos dirba ir preliminariai aktukas surašytas, bet prieš savaitę mūsų juristai pateikė visą eilę pastabų, tad žalos aktas dėl abejų pastatų dar yra peržiūrimas“, – teigė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vedėjo pareigas laikinai einantis Laisvūnas Kavaliauskas.

Jis net nedrįso prognozuoti, kada nustatyta žala gali būti išreikalauta. „Bijau ką ir pasakyti. Dabar turbūt dar sprendžiasi klausimai ir dėl atsakingų piliečių, kam tos žalos turi būti teikiamos. Be to, dar yra ir visa eilė teisminių procesų“, – aiškino L. Kavaliauskas.

Pernai lapkritį KPD pranešė apie paskaičiuotą žalą, kuri buvo padaryta dėl pirmojo Klaipėdos senamiestyje nugriauto pastato, kuris stovėjo Daržų g. 14. Anot KPD pranešimo, komisija konstatavo, kad „buvo sunaikintas didelę mokslinę, istorinę ir kultūrinę vertę turintis pastatas, dalis kurio statyta apie 1770 metus panaudojant Klaipėdos pilies plytas“.

Komisija paskaičiavo valstybei ir visuomenei padarytą žalą – ji siekia 749 tūkst. Eur.

Paklaustas, ar šią žalą jau bandoma išsireikalauti, L. Kavaliauskas teigė, jog yra nemažai problemų.

Didžioji Vandens g. 28. Martynas Vainorius nuotr.

Kol kas neaišku, iš ko išsireikalauti, nes šis pastatas priklausė septyniems asmenims, todėl situacija komplikuota. Kaip ir priklausytų žalą atlyginti visiems savininkams, tačiau sutartį su rangovais pasirašė tik vienas žmogus, tad ir neaišku, iš ko reikalauti tos žalos atlyginimo. Be to, dėl šio pastato dar yra teisminių ginčų. Savininkai bylinėjasi su Statybų inspekcija, savivaldybė vienai savininkei taip pat surašė protokolus už savavališką statybą, nes taip buvo traktuoti tie griovimo veiksmai. Kiek žinau, ta savininkė savivaldybę yra apskundusi teismui“, – kalbėjo L. Kavaliauskas.

Jis teigė, jog nors padaryta žala dėl griaunamų pastatų Didžioji Vandens g. 26 ir 28 dar nėra patvirtinta, aišku, kad ji yra kuklesnė nei Daržų g. 14 atveju, nes šis pastatas buvo saugomas valstybės, o kiti du minimi turėjo tik vertingųjų savybių.

Didžioji Vandens g. 26 pastato savininkė yra bendrovė „Minestas“, o Didžioji Vandens g. 28 – fizinis asmuo Jonas Skubutis.

Paklaustas, ar jo praktikoje yra buvę atvejų, kai iš griaunamų vertingų pastatų savininkų pavyko išsireikalauti padarytą žalą, L. Kavaliauskas teigė, jog tokie atvejai yra labai reti.

„Dažniausiai tai yra kompensavimo būdas, kai ta suma įskaičiuojama į griaunamo objekto atkūrimą. Ar šiais trimis atvejais įmanoma atkurti pastatus? Manau, kad jie anksčiau ar vėliau turės būti atkurti, bet vėlgi neaišku, koks bus variantas: ar savininkai sutiks įskaičiuoti nustatytą žalą, ar ją ginčys teismuose. Nors ir sunku ką nors prognozuoti, bet neabejoju, kad nustatytos žalos tikrai bus ginčijamos teismuose. Laukia labai ilgas procesas. Ir šiaip neramūs laikai ateina. Jei visus virusus ir nugalėsime, greičiausiai laukia recesija, kuri turės įtakos mūsų paveldui. Dabar jau džiaugėmės, kad tų šašų ir netvarkomų pastatų vis mažiau ir mažiau tiek Klaipėdoje, tiek apskrityje. Gyvename su viltimi, bet galima numanyti, jog sustos tas tvarkybos ir restauravimo procesas“, – apie ateitį kalbėjo L. Kavaliauskas.

6 Comments

  1. Klemka

    Dar pridėkit „vertingą” statinį buvusi kinoteatrą Žvejų gt. Įdomų kiek ši nesąmonė stovės, kas atsakys, kur prižiūrėtojai, o gal laukia kol nugriaus va tada subėgs visi kas iki šiol miegojo, gal ponas meras paaiškins kaip ne kaip o 10 metų valdo Klaipėda ar pro langus nesimato ar langai į kitą pusę

    Reply
  2. Vytautas Čepas (Aukštoji g. 13)

    Gerbiami saugotojai ir valdininkai, problema suprantu ir esu tikras, kad viskas bus įvelta į tokias biurokratines ir teisines, bei teismines pinkles, jog iš jų neišsikapstysite keletą metų. Tačiau bent jau padoriai užtverti ir uždengti tuos griuvėsius juk niekas netrukdo. Dabar už langų lyg ką tik praėjęs bombardavimas. Juk ir mes, gyvenantys aplinkui, turime šiokias tokias teises garantuotas Konstitucijos. Kreipiamės į jus prašydami kaip nors uždengti tą miesto gėdą. Atsakėte, kad kai nustatysite žalą viskas bus sutvarkyta. Tai dabar tą žalą lyg ir nustatėte, ar nustatinėsite dar dešimt metų, o mes gyvensime kaip po karo? Tiesa, taip ir neaišku kas trukdytų žalą nustatyti jei griuvėsiai būtų tvarkingai uždengti? P.S. Kol jūs žalą nustatinėjate tos vertingosios plytos iš krūvos griuvėsių pamažu dingsta, greitai jų nebeliks! Tada neliks ir žalos.

    Reply
  3. NEAISKUMAS

    Paskaiciuota zala perduoti susimoketi didziausiem saugotojam: KVADUI su L.Kavaliausku ir Puteikiu priesaky ir dar damacka pridekit dabar jau ismesta is pareigu ir visiems valdininkam „tarnautojams” priziurintiems senamiesti. Sitiek laiko nesprendzia netvarko, o saugo kol sugrius. Pradekit spresti klausimus o DABAR tik DRAUDZIAT, priraso vertingu savybiu is fantastikos srities, o kas toliau …laukia kol sugrius nes negalima nieko daryti. Miestelenai tvarko o institucijos trukdo, su savo pertekliniais reikalavimais. 30 metu NEAISKUMAI, VISAME straipsnyje KAVALIAUSKUI neaiskumai….. TAI GAL toj kedej sedi NEAISKUMAS. ATSTATYKIT ir baikite POLITIKUOTI

    Reply
    • Arūnas

      Palaikau išsakytą mintį, kam sąskaitą pateikti. Gerai viskas pasakyta, nėra net ko pridurti!

    • manau

      kad ponas „neaiškumas” absoliučiai be kompetencijos – net nesupranta kas už ką atsakoir kas ką turi prižiūrėti , tad neverta net ginčytis…

    • susidomėjas

      Pradėkit spresti problemas , o nesudaryt problemas . Kol Klaipėdos „kvadieniuose” griuvėsiuose niekas nežuvo. Valdžia renkam tam kad padėtų verslui , o ne trukdytų. Manau kad reikia naujų veidų.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Spyglys

Už terlių Kaziuką mokėsime visi?*

Išanalizavęs investicijų pritraukimu į miestą turinčios besirūpinti agentūros „Klaipėda ID“ ir pigią šilumą teoriškai turinčios tiekti „Klaipėdos energijos“ kadrų politiką ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This