Po patikrinimo – ribojimai Klaipėdos universitetinėje ligoninėje

Koronavirusas, Svarbu

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad sulaukus skundų iš medikų bendruomenės ir pacientų dėl galimai nesilaikomų saugos reikalavimų Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL), kurioje gydomi koronavirusu užsikrėtę žmonės, „imamasi papildomų priemonių siekiant stabdyti galimą koronaviruso plitimą šioje gydymo įstaigoje”.

Pasak Klaipėdos mero, beveik vienu metu ligoninėje vyko trys patikrinimai. Po jų vėlų penktadienio vakarą merui jau teko pranešti apie rimtus KUL veiklos apribojimus.

Tuo metu kai kurie KUL darbuotojai apie padėtį jau išdrįsta kalbėti viešai, neslėpdami savo asmenybių.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Reagavo į gydytojų ir pacientų pranešimus

Penktadienį valstybės lygio ekstremalios situacijos operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė sprendimą, kuriuo SAM ir jai pavaldaus Higienos instituto specialistai įpareigoti atlikti epideminės situacijos, infekcijos kontrolės reikalavimų laikymosi ir atvejų valdymo įvertinimą. Tyrime taip pat dalyvaus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai.

Anot SAM, gydymo įstaigų, kuriose dirbama su koronavirusu užsikrėtusiais pacientais, medikai ir pacientai turi griežtai laikytis karantino metu taikomų reikalavimų – neturi būti laisvai judama tarp skyrių, kuriuose atskirai gydomi koronavirusu užsikrėtę ir neužsikrėtę žmonės.

„Tad gavus pranešimų iš gydytojų ir pacientų, kad šioje gydymo įstaigoje galimai nesilaikoma karantino metu privalomų laikytis saugos reikalavimų, atsakingai įvertinus turimą informaciją, nedelsiant inicijuotas patikrinimas, kurio metu bus atsakyta į visus kylančius klausimus“, – pranešime spaudai cituojamas A. Veryga.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, KUL šiuo metu ten gydomi 58 užsikrėtusieji koronavirusu, o iš viso šios įstaigos stacionare šiuo metu yra 314 pacientų.

A. Veryga spaudos konferencijos metu patikslino, kad komisija buvo sudaryta, nes išvakarėse buvo gautas medikų bendruomenės pranešimas, jog esą KUL yra pažeidinėjamos karantino sąlygos, tad buvo sudaryta komisija, kuri jau išvyko į Klaipėdą išsiaiškinti, ar ligoninėje „tinamai laikomasi infekcinių ligų kontrolės reikalavimų”.

Po atlikto patikrinimo žadama apie jos rezultatus informuoti visuomenę.

Tikisi dalykiško ir konstruktyvaus vertinimo

Ketvirtadienį Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas spaudos konferencijos metu buvo užsiminęs, kad KUL jau sulaukė patikrinimų, bet nedetalizavo jų priežasčių, ar tai susiję su viešumoje vis pasirodančiais skundais dėl apsaugos priemonių.

„Niekas neturi bijoti, vengti jokių patikrinimų susijusių su darbine ar kita veikla. Kita kalba, kai tai yra daroma tokiu metu, kai ta įstaiga dirba maksimaliom apsukom, beveik maksimaliom apkrovom ir girdėjau iš vyr. gydytojo, kad trys-keturi darbuotojai turi sėdėti rinkti dokumentus, šviesti, tiekti visokią kitokią organizacinę pagalbą, kada jų laukia priešakinėse fronto linijose. Tai aš nenoriu to su niekuo sieti, bet minčių kyla visokių”, – tada sakė V. Grubliauskas.

Penktadienį surengtos spaudos konferencijos metu jis jau patikslino, kad tai bus trečiasis tikrinimas KUL, atliekamas šiomis dienomis.

„Vertinu taip, kad nevertinsiu. Vertins vertintojai, kurių Klaipėdos universitetinėje ligoninėje šiuo metu nestinga. Jei neklystu, yra trys vertinantys subjektai šiuo metu ligoninėje. Viena iš jų yra ta komisija, kurią ministras atsiuntęs į Klaipėdą ir kuri, kaip ir buvo planuota, kad bus po pietų, bet egzaminatoriai atvažiavo šiek tiek anksčiau ir egzaminą universitetinei ligoninei teko laikyti anksčiau, nes turėjo pristatyti parengtą sveikatos priežiūros paslaugų dėl COVID-19 ligos organizavimo Klaipėdos ir Tauragės apskrityse tvarkos aprašą. Tas aprašas buvo parengtas ir pristatytas. <…> Bent egzaminuojamųjų nuomone, šitas aprašas arba tvarka buvo įvertinta pakankamai normaliai, ir kažkokių dar redakcinių pastabų arba kažkokių kitų neesminių pastabų, tačiau esminė žinia turbūt yra tai, kad šitas planas yra parengtas daugmaž tinkamai. <…> Taip pat dalyvauja ir akreditacijos tarnybos atstovai, kurie turi savo misiją, vakar dar dirbo Darbo inspekcijos atstovai. Ar tai padeda ar trukdo negaliu atsakyti. Svarbiausias dalykas yra pacientų, gydytojų sveikata ir visa tai, kas jiems turėtų būti užtikrinta. Dar pavakary turėtų atvykti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai, kurie vertins dėl medikų aprūpinimo saugos priemonėmis reikalavimų įgyvendinimo ir vykdymo. Jie tikiuosi viską įvertins dalykiškai ir labai konstruktyviai. <…> Gal tai kad susikaupė į vieną dieną, vienu metu gal ir kelia tam tikrų nusistebėjimų, bet nepaisant to misija turi būti atliekam, auga ir tvarka turi būti užtikrinama”, – kalbėjo meras.

Medikai jau kalba viešai

Penktadienį „Laisvės TV” neslėpdami savo tapatybių apie padėtį KUL sutiko papasakoti du jos darbuotojai – gydytojas ir slaugytojas.

Ortopedas traumatologas Audrius Muižys priminė, kad jau po karantino paskelbimo savaitę dar veikė KUL ambulatorinis konsultacinis skyrius, „kur didžiulis plotas, daug kontaktų” ir, anot jo, gydytojai patys skambinėdavo pacientams, kad jie nebeitų į konsultacijas.

„Tai tiesiog galbūt netinkamas supratimas kažkieno. Ambulatorijoje mes esame nutraukę elektroninę registraciją. Ambulatorijoje galima užsiregistruoti telefonu atliekant kartu epidemiologinę anamnezę – ar viskas ten yra tvarkoje, neturėjo kontaktų ir panašiai. Pagal ministro įsakymą, ir tai pilnai geras įsakymas, tarkim, visa onkologinė pagalba ir visa neatidėliotina pagalba turi būti teikiama, kurios būtent nesuteiksi nuotoliniu būdu. Tai jinai tokia teikiama iš anksto užsiregistravus ir laikantis visų apsaugos priemonių tiek medikams, tiek pacientui”, – kovo 23-ąją savivaldybėje vykusios spaudos konferencijos metu teigė KUL vadovas Vinsas Janušonis, atsakydamas į 15min.lt žurnalistės klausimą, ar normalu, kad vis dar dirba šis ligoninės skyrius.

Tačiau jau kovo 25 d. KUL pranešė, kad „įvedus karantiną ribojamas ambulatorinių paslaugų teikimas, ir didžioji dalis konsultacijų teikiama nuotoliniu (telefoniniu ir internetiniu) būdu”, o neskubūs ambulatoriniai vizitai atšaukiami, planinių neskubių ambulatorinių konsultacijų registracija nebevykdoma.

Pasak A. Muižio, iki šiol veikia valgykla, į kurią iš keturių korpusų susirenka žmonės pavalgyti, prie įėjimų nėra dezinfektantų.

Medikas pasakojo, kad fiksavus medikų užsikrėtimus, KUL skyriai nebuvo izoliuojami, galiausiai ir Traumotologijos skyriuje, kur jis dirba, buvo fiksuoti keturi viruso atvejai visose grandyse.

„Apsaugos priemonių iki šiol pas mus normaliai nebuvo. <…> Mes priversti platinti ligą”, – sakė A. Muižys, pats nusprendęs saviizoliuotis ir dėl to esą „gavęs per galvą”.

Medikas akcentavo, kad šiuo metu KUL esą dažniausiai beguli senyvo amžiaus žmonės, kurie turi daugybę gretutinių ligų, o medikai tampa viruso platintojais.

„Būtina prašyti pagalbos ir šono. Nuoširdžiai tikiuosi, kad po tos komisijos kažkas pasikeis”, – sakė jis.

Kad prasta padėtis yra ir su slaugytojais, tvirtino Karolis Mažrimas, dirbantis slaugytoju Reanimacijos skyriuje.

„Neaišku, kas vyko į ligoninę ir papuolė į avariją ir atvežė mums politraumą, kuri kraujuoja intensyviai ir gali aptaškyti personalą. Mes neturime su kuo apsisaugoti”, – sakė jis.

Vyras sakė naudojęs išplautą kaukę, kurią prieš tris ar keturis mėnesius pirko „Senukuose”, kai reikėjo šlifuoti medį. Dabar jis nedirba, nes serga lėtinė liga, kuri jį „šimtu procentu nužudytų”, jei užsikrėstų koronavirusu.

Tuo metu V. Janušonis dar sausio 30 d. kalbėdamas po miesto Tarybos posėdžio teigė, jog „koronavirusui taip pat mes esame pasiruošę, šiandien kaip kartas peržiūrėjome boksus, palatas, taip kad, jeigu atsitiktų Klaipėdoje, esame pasiruošę priimti kaip ir kitus”.

Po patikrinimo – uždarymai

Vėlų penktadienio vakarą Klaipėdos meras savo „Facebook” profilyje informavo apie tai, jog įvyko „svarbūs pasikeitimus, kurie įsigalioja jau nuo šeštadienio” ir jie esą bus ne paskutiniai…

„1. Nuo 2020-04-04 8  val. laikinai sustabdoma Klaipėdos universitetinės ligoninės skubios ir neatidėliotinos pagalbos skyriaus centriniame korpuse Nr.1 (Liepojos g. 41) veikla iki visų stacionarizuotų pacientų išrašymo.

2. Pacientams, kurie šiuo metu gydomi pagrindinio korpuso stacionaro skyriuose, tęsiama reikalinga specializuota medicinos pagalba iki jų išrašymo.

3. Skubios medicinos pagalbos teikimą nuo 2020-04-04 8 val. užtikrina Respublikinė Klaipėdos ligoninė (pagal susitarimą su Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriumi D. Steponkumi).

4. Pacientai, kuriems reikalinga skubi medicinos pagalba, kurios pagal savo asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo apimtis negali suteikti Respublikinė Klaipėdos ligoninė, nukreipiami į artimiausią reikiamą pagalbą suteikti galinčią asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

5. Klaipėdos universitetinėje ligoninėje akušerinės pagalbos teikimo tvarka korpuse Nr.2 (Liepojos g. 43) nesikeičia.

6. COVID19 įtariamų ir sergančių pacientų priėmimo ir gydymo tvarka Klaipėdos universitetinėje ligoninėje nesikeičia.

7. Onkologinės pagalbos teikimo tvarka dienos stacionaro chemoterapijos ir radioterapijos ambulatoriniams pacientams Klaipėdos universitetinėje ligoninėje nesikeičia”, – rašė meras.

„Noriu padėkot SAM už operatyviai atsiųstą komisiją, žurnalistams, mano kolegoms už pastangas apsaugot pacientus. <…> Kas įvyko šiuo metu – problema po komisijos pripažinta – grėsmė viruso išplitimui buvo reali ir pavojus pacientams buvo realus. Uždarytas pagrindinis korpusas, kuris po išsivalymo tikiu atgims naujomis jėgomis, vėl dirbsim! Saugiau, pasiruošę ilgiau praskiesti viruso plitimą. Kompetetingi žmonės parengė nurodymus, veiksmus ir jų kontrolę, kuria užtikrins ir ateity. Pasiekė ir apsaugos priemonės, ne tiek kiek norėtasi, bet jau pajudėjom į priekį. Kam atrodo, kad tai populizmas, politika, juokai, kad tai viskas kažkur toli – paklauskit mano kolegės, kuri guli reanimacijoje su pajungtu deguonimi, paklauskite jos vyro gydytojo, paklauskite mirusiųjų artimųjų…. Viena mirtis tragedija, daug – tik statistika? Ar turim visi laukt statistikos? Nėra dviejų tiesų, yra tik viena. Jos nepaslėpsi, neužgoši. Šiandien tiesa yra ta, kad žmonių gyvybei yra kilusi reali grėsmė. Ir mes turim dėti maksimalias pastangas ją išsaugoti. Visi”, – sekmadienį savo „Facebook” profilyje rašė A. Muižys.

21 Comments

  1. Simona

    Iš to kas buvo priimita galima spręsti, kad vyksta Klaipėdos ligoninių logistinis perdėliojimas. Į KU ateityje bus vežami Covi susirgę ligoniai, o kitos dvi Jūrininkai ir Respublikinė , priims visus kitus ligonius. Tai reiškia kad KU yra pasiruošusi priimti Covi sergančius.

    Reply
  2. Apgailėtina

    Kad tam, kad respublikinės dvarponis su savo resursais įsitrauktų, reikia prezidentūros įsikišimo iki paskutinės sekundės sėdėjo parko neuostes

    Reply
  3. Atsakymas Se

    Atsakymas gerb.Se.jeigu kitą naktį vėl nemiegosite .paskelbkite savo „sugeneruotą””aukinę”mintį.su nekantrumu lauksime.

    Reply
  4. Egle

    O kodėl komisija netikrino Kauno klinikinės ligoninės? Dar ne to būtų radę ?

    Reply
  5. Antanas

    Ar visus sergančius galės priimti Klaipėdos respublikinė ligoninė? Savivaldybės Neniškiui po grąsinimų respublikinei ligoninei kad nenori jie priimti ksrščiuojsnčių ligonių tuberkuliozinėje ligoninėje vietos tikrai gydytis ten neatsiras. Berniukas jokios gėdos neturi. Apsiplunksnuoti pirmiausiai reiktų ir medicinoje išmanyti. Čia ne autobusą vairuot.

    Reply
  6. Anonimas

    Ka jus ten rasot apie atlyginimus tai ne tiesa tiek i rankas niekas negauna vejai.

    Reply
  7. Vėl tas dudorius

    Grubliauskis gina savo sėbrą, nu ir nepasisekė Klaipėdai su meru, sovietinis nevykėlis visus kitus homo sovietikus laiko mieste aukštumoj, dėl to miestas ir miręs.

    Reply
  8. Pusys

    Akivaizdus ir desperatiškas koncervatorių su Kaveckiu priešakyje bandymas nuversti ligoninės direktorių ir pastatyti savo žmogų. Tai kvepia STT tyrimu.

    Reply
    • AS

      Pritariu!!!

  9. Pacientė

    Užtektų ir vieno patikrinimo ir jis būtų tikslingas, jei būtų netikėtas. Jei apie patikrinimus nebūtų pranešama iš anksto ir nebūtų duodama laiko, jiems pasiruošti, būtų pamatoma, kaip yra ištikro. Ne popierius reikia tikrinti, o darbo aplinką, higienos reikalavimų laikymasi, medikų aprūpinimą apsaugos priemonėmis ir viskas.

    Reply
  10. Chi

    Gal perdaug panikuojančių? Vyresnioji skyriuje sėdi iki vėlais vakaro, nors amžius priskiriamas prie pavojingų. Darbas yra atsakingas, kad jūs būtumėt apsaugoti, kad slaugytojų netrūktų, turi viską sustyguoti. Piktintis lengviausia..

    Reply
  11. Nuomone

    Taigi, pats laikas daryti patikrinimus. Medikai dirba ekstremaliose salygose, ir jau , bene, 4 patikrinimas Ministerijos sioje ligonineje. Medikai neatlaike itampos iseis is darbo, tada Ministerija gales ateiti dirbti i ju vieta….

    Reply
    • tai kad

      ir skundžiasi patys medikai

    • Se

      Gal mažiau reikėtų dėjuoti dėl medikų atlyginimų. KU ligoninės gydytojų vidutinis atlyginimas yra tikrai orus- ties 2000 € į rankas, o slaugytojų – virš 1000 €. Dar pridėjus dabar žadamus 18 %, užsitęsus epidemijai ir atslinkus ekonominiam krachui , jie bus „turtuoliai”. Ir tik nereikia pūtotis kaip visi jie rizikuoja. Eilinė prekybos centro kasininkė rizikuoja galbūt žymiai labiau už daugelį užsibarikadavusių medikų. Kai matai kaip medikas po darbo be jokių kaukių pėdina po miestą ir po to sužinai, kad kas šeštas iš apsikrėtusiųjų yra medikas bei pasiekia žinios, jog patys galėjo apkrėsti ligonius ir ne tik dėl to , kad trūko apsaugos priemonių , bet ir todėl, kad galimai nesilaikė paprasčiausios saugos, pradedi suprasti, kad ne viskas tvarkoje toj medikų galeroj. Aišku , geriausia kaltinti atpirkimo ožį Verygą.

  12. Teisininkas ANTANAS

    NĖRA GERIAMO VANDENS.

    Reply
    • B.pr.slaugytoja

      Kiekvinoje palatoje nepastatysi geriamo vandens bidono. Kai atvyksta pacientas yra padaroma arbatos. Manau tai žmogus pats turi pasirūpinti,pasiimti su savimi mineralinio vandens kai vaziuoji į ligoninę. Ir ne tik vandens,bet ir užkasti. Nes pirmas klausymas kai atvyksta pacientas būna ar mane maitins ir kada bus maistas. Čia ne maitinimo įstaiga.

    • Anonimas

      Pasiimk is namu vandens, cia ne restoranas…

    • Dzey

      Klaipėdoj vanduo iš čiaupo taip pat geriamas, ypač skanu šiaurinėj miesto daly. Dirbu, gyvenu ir geriu be problemų kaip ir mano kolegos

    • Nesvarbu

      CIA kai kurie komentatoriai iskrite is medzio ir stipriai trinkteleje galvas (geriamas vanduo ligoninese,) visame pasaulyje yra tabu,bet tik ne LT.Corona viruso apasaugos priemones gaunamos visose Lt ligoninese,Klausimas: Kur visa tai dingsta?Atsakymas: Kalausti Ligonines vyr Gydytojo

    • Naktinės mintys

      Naktį ateina ,,genialios,,mintys

  13. Xxx

    Tai kad ir taip faktas kad kazkas negerai, medikai uzkrecia pacientus, pacientai medikus, kazkas nesuderinta.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Meras apie iniciatyvą dėl Vaikų ligoninės: „Protu nesuvokiamas dalykas“

Reaguodamas į Seimo Sveikatos reikalų komiteto rekomendaciją prie Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) prijungti Klaipėdos savivaldybės valdomą Vaikų ligoninę, trečiadienio rytą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This