Tarša Klaipėdoje: reikalauja užtikrinti kontrolę ir karantino metu

Politikų tribūna

Lietuvos žaliųjų partija kreipėsi į Aplinkos ministeriją, Valstybės ekstremaliųjų situacijų centrą ir Vyriausybės COVID-19 sukeltos situacijos valdymo komitetą dėl aplinkos apsaugos institucijų darbo reglamento tikslinimo bei aplinkos kokybės ir kontrolės užtikrinimo karantino metu.

„Sekmadienį socialiniuose tinkluose pasipylė Klaipėdos miesto Kanto, Gintaro ir Zauerveino gatvių gyventojų skundai dėl galimai iš uosto sklindančios taršos ir juodomis dulkėmis nusėtų palangių. Uostamiesčio aplinkosaugininkai tikina, kad nieko negali padaryti, nes jų veiksmus riboja karantino padėtis. Mat norint patikrinti tarša įtariamą įmonę, būtinas kontaktas įmonės viduje. Tačiau kyla klausimas – ar tikrai nėra priemonių, kurios leistų išvengti kontakto ir užsikrėtimo koronavirusu grėsmės? Mums tai panašiau į pretekstą neveiksnumui pateisinti. Netgi koronaviruso situacija negali leisti pažeisti aplinkosauginių įstatymų, negali pabloginti žmonių gyvenimo kokybės. Visi aplinkosauginiai nusižengimai ar nusikaltimai turi būti užkardomi, tiriami ir situacija turėtų būti suvaldoma“, – pranešime spaudai cituojamas Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas Remigijus Lapinskas.

Jis kelia klausimą, ar išties aplinkos apsaugos ir kontrolės pareigūnams negali būti užtikrintos saugos nuo COVID-19 priemonės (spec. apranga, respiratoriai ir kt.) leidžiančios stebėti veikiančių įmonių atitiktį aplinkosaugos ir visuomenės sveikatos reikalavimams? Ar patikrinimai neįmanomi minimizuojant darbuotojų socialinį kontaktą? Atsakingoms institucijoms adresuotame rašte reikalaujama, kad užtikrinus būtinąsias saugos priemones, būtų be pertrūkių vykdoma aplinkosaugos kontrolės funkcija tiek Klaipėdoje, tiek ir likusioje Lietuvoje.

„Uostamiesčio gyventojams kyla nerimas, kad įmonės gali naudotis susidariusia padėtimi ir vykdydamos veiklą peržengti aplinkosaugos reikalavimus. Labai nesinori tikėti, kad kažkas galėtų piktnaudžiauti situacija tokiu mums visiems jautriu metu, bet privalome atlikti patikrinimą ir įsitikinti. Juk ugniagesiai kilus gaisrui net ir karantino metu skuba gesinti įsiplieskusios ugnies, taip ir šiuo atveju turėtume reaguoti į situaciją. Ant miestiečių palangių nusėdusios dalelės gali būti pavojingos sveikatai, todėl negalime atidėti šio klausimo po karantino laikotarpio“, – teigia R. Lapinskas.

Jo teigimu, jei įmonė šiuo metu vykdo veiklą, jai turi galioti reikalavimas užtikrinti aplinkosaugos standartų laikymąsi ir užkirsti kelią bet kokia taršai, o jei toks reikalavimas yra, kažkas turi vykdyti kontrolę ir pasirūpinti, kad jų būtų laikomasi.

Anot R. Lapinsko, jei nėra galimybės taršos kontroliuoti, turi būti svarstoma, ką daryti – apskritai stabdyti įmonės veiklą, ar tik konkrečią, grėsmę aplinkai keliančią, jos veiklos sritį, bet nepalikti visko savieigai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Kariuomenė padeda šalinti naftos teršalus Baltijos jūroje

Trečiadienį Lietuvos kariuomenė gavo pranešimą iš akcinės bendrovės „Orlen Lietuva“, kad prie Būtingės naftos terminalo plūduro, baigiant tanklaivio krovą nutrūko ...
2024-02-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This