Spjauna ant įstatymų ir teršia ant mūsų galvų. Kas?

Mums rašo

Renaldas Kulikauskas, Senamiesčio seniūnaitis
2020-04-09

Komentarų: 4

Kiekvienas mums žinomas daiktas ar reiškinys, išgirdus jo pavadinimą, kelia įvairiausias asociacijas. Išgirdus ar perskaičius „citrina“, lakią vaizduotę turinčiam skiriasi seilės, žodis „Stalinas“ gali asocijuotis su gulagais ir tremtiniais, „nacizmas“ – su holokaustu ir dujų kameromis. O su kuo Jums asocijuojasi KLASCO, kitaip AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija, „Achemos grupės” įmonė?

Kaip jums tokie variantai:

1. Neteisėti statiniai Klaipėdos centre;

2. Papirkinėjimas;

3. Cinizmas.

Pagrįsiu.

2019 m. lapkritį Statybų inspekcija (čia ta, kur prie Aplinkos ministerijos) atsiuntė atsakymą į Klaipėdos bendruomenių asociacijos dar tų pačių metų pavasarį pateiktą kreipimąsi įvertinti KLASCO galimai neteisėtai pačiame miesto centre pastatytas tris milžiniškas palapines. Atsakymas toks: KLASCO pažeidė įstatymus – palapinės pastatytos be tam reikalingo statinio projekto ir statybos leidimo, o tik su teisiškai negaliojančiu savivaldybės išduotu popiergaliu, todėl savavališkos statybos privalo būti nugriautos. Šio nurodymo įvykdymui KLASCO buvo duota laiko iki 2020 01 25.

Renaldo Kulikausko nuotr.

Žinote kaip sureagavo KLASCO vadovybė, pasitarusi su akcininkais? Ogi apskundė teismui Statybos inspekcijos nurodymą griauti savavališką statybą.

Papirkinėjimas į galvą ateina todėl, kad įstrigo istorija, papasakota vieno miestiečio. Vitės gyvenamojo kvartalo žmonės kažkada susibūrė į bendruomenę, asociaciją. Eilę metų KLASCO ciniškai neigiant veiklos žalą artimoje aplinkoje gyvenantiems miestiečiams (ferolydiniai ir chromas, geležies rūda, jos koncentratas ir jų paskleistos dulkės), vienas iš bendruomenės atstovų reguliariai nustebindavo liaupsinančiais KLASCO kompaniją straipsniais vietinėje spaudoje. Pasak jo, kompanija yra gera, žiūrėk, suoliuką pastatė, laiptelius patvarkė, autobusiuką nupirko.

Miestietis pasakojo, kad KLASCO mikroautobusą tuometiniam bendruomenės vadui įtaisė 2018 metais. Daugmaž tada, kai KLASCO pajuto, kad gyventojai nebėra tie tarybiniai tyleniai ir nebesitaikstys su jų aplinkos ir plaučių dulkinimu, ir sieks priversti teršėją veikti tinkamai. Tuo pat metu teršėjas pradėjo pirktis vandens patrankas ir publikuoti save giriančius „klascoyragera“ straipsnius spaudoje. Va nuo tada tuo pusiau nauju mikroautobusiuku dabar jau buvęs bendruomenės vadas ir važinėja. Norėčiau netikėti, nemačiau, bet jei miestiečio istorija teisinga, kas tai? Ar tik ne galimas papirkimas?

Galbūt autobusiukas kaip galimas kyšis kai kam pasirodys nepakankamai rimta. Tada pakalbėkime apie asociaciją su CINIZMU. Storas cinizmo pavyzdys yra KLASCO ir visos „Achemos” kompanijų grupės pagrindinės akcininkės Lydos Lubienės ėjimas, atliktas 2018 metų pradžioje. Tada, išsimokėjus sau ir kitiems akcininkams 25 mln. EUR dividendų (iš kurių daugiau nei pusė atiteko p. Lubienei ir jos dukrai Viktorijai Lubytei), ji „Achemos” vardu pradėjo puolimą prieš suskystintųjų gamtinių dujų terminalą.

Siekdama mažesnių terminalo mokesčių, „Achemos” vadovybė pradėjo spausti Vyriausybę. L. Lubienė apmaudavo dėl pasaulinėje trąšų rinkoje smukusios jų gaminamos produkcijos kainos, sumažėjusių pajamų ir dėl to planuojamų atleisti darbuotojų.

Sutikite, keista – prognozuoji sunkius metus, deklaruoji ketinimus karpyti darbuotojų darbo užmokesčio fondą, trauki iš vienos kišenės karo kirvį prieš valstybės mokestinę sistemą ir tuo pat metu į kitą savo kišenę kiši ką tik išsimokėtus riebius dividendus. Cinizmas?

O juk gali kompanijos akcininkė, turtingiausia Lietuvos moteris, valdanti 270 mln. EUR turtą, būti gerasis daug pasiekusiojo pavyzdys, kai ji ne tik dulkina aplinką beatodairiškai siekdama pagrindinio vakar dienos verslo tikslo – uždirbti daugiau pelno – bet siekdama kurti vertę galvoja ir apie aplinką, ir apie dirbančius bei šalia gyvenančius žmones.

Tiesa, kai daugiausiai laiko, kaip skelbia žurnalistai, praleidi Šveicarijoje, tų šalia gyvenančių lietuvių interesai gali pasidaryti laaabai tolimi.

Pastarosiomis dienomis pasipylė klaipėdiečių postai Facebook’e apie padidėjusią taršą KLASCO atviru būdu kraunamos geležies rūdos dulkėmis Vitės kvartale. Nuvažiavau žvalgybai į Sportininkų gatvę.

Karantine sėdinčių žmonių automobiliai, neplauti ir nejudinti jau ne vieną dieną, visi tiesiog paraudonavę nuo storo sluoksnio raudonai juodų dulkių. Įsivaizduojate kuo kvėpuoja šalia KLASCO tvoros stovinčių penkiaaukščių daugiabučių gyventojai, atverdami langus ir vėdinantys savo butus?

ES ir Lietuvos teisės aktai skelbia, kad tarša negali išeiti už įmonės teritorijos tvoros.

„Norime pabrėžti, kad kiekvienas ūkio subjektas privalo atsakingai užtikrinti, kad jo veikla nedarytų jokio neigiamo poveikio aplinkai”, – teigia Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

Čia ta  pati direkcija, kuri pagal dar 1996 metais surašytą Uosto įstatymą privalo:

10) įgyvendinti uosto apsaugos nuo taršos prevencijos priemones bei organizuoti taršos padarinių likvidavimą;

13) organizuoti ir vykdyti uosto aplinkos apsaugą.

Jau paskelbta, kad Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija (KVJUD) turės naują vadovą – Algį Lataką, buvusį KLASCO gamybos direktorių.

A. Latakas pastaruoju metu dirbo konsultacinėje verslo įmonėje „Averditum” direktoriaus pavaduotoju. Vienintelis „Averditum“ akcininkas ir vadovas yra buvęs „Achemos grupės“ prezidentas ir ilgametis viceprezidentas Arūnas Laurinaitis.

Įdomu, kokias naujas asociacijas pagimdys mūsų vaizduotėse rytojaus istorijos. Istorijos, kuriose skaitysime apie naujojo KVJUD vadovo žygius tramdant teršėją ir nelegalių palapinių statytoją – buvusį darbdavį.

Puikios naujojo uosto direkcijos vadovo žinios apie atviru būdu miesto centre taršią krovą vykdančią bendrovę KLASCO, reguliariai Aplinkos apsaugos departamento baudžiamą už paviršinių vandenų viršnorminę taršą, gali lemti arba protekcijas buvusiam darbdaviui, arba, priešingai, nedelsiamą ir efektyvų taršos užkardymo organizavimą, pasitelkiant tam puikų teršėjo gamybos procesų išmanymą. Kuris variantas taps realybe, parodys veiksmai.

Autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos pozicija.

4 Comments

  1. arnis123

    Blemba nei Klasco darbuotojams kalėdinių premijų nei paskatinimo kad dirba dulkėse kurios teršią visą miestą, per karantina dirba pilnu tempu, užsiimkit su ta Klasco viena kartą kiek gali jie vaidinti.

    Reply
  2. Klaipėda

    Geras straipanis

    Reply
  3. Artiomas

    Kada svarbiausiu uždaviniu bus žmogus, jo sveikata, o ne verslininkų, kaip Lubienė , pelnai.

    Reply
  4. Vitės gyventoja

    Ačiū Renaldai Kulikauskai už tiesa! Nes jei ne nuo konoroviruso tai nuo KLASCO tikrai po 10 metų numirs Svyturio gatvės gyventojai. Atviru būdu atviroje vietoje krauna ir sijoja geležies rūda, supiltos krūvos už tvorą aukštesnės stovi mėnesių mėnesiais!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This