Vinsas Janušonis atsistatydinti neketina

Koronavirusas, Svarbu

Uostamiesčio Tarybai informaciją apie padėtį savo vadovaujamoje Klaipėdos universitetinės ligoninėje (KUL) pristatęs vyr. gydytojas Vinsas Janušonis teigė, jog kėdės nesilaiko, bet reikėtų sulaukti konkrečių įrodymų, ką jis, vadovybė „ar dar dar kažkas konkrečiai padarė negero”.

Jo išklausę politikai posėdį baigė, taip ir nepriėmę jokio konkretaus sprendimo.

Vinsas Janušonis. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Palaukime įrodymų”

„Galvojau apie viską. Nesilaikau įsikibęs kėdės, ji santykinis dalykas, aš esu samdomas. Mano garbės supratimas, gyvenimo principai neleidžia nusileisti šmeižto, melo organizuotai lavinai. <…> Aš esu garbingas žmogus, bet nežinau, kas pateikta prezidentui, tos išvados kažkodėl slepiamos. Paprastai tikrinama tris kartus, ar iš tiesų taip yra, prašoma pateikti pasiaiškinimus. Nesilaikau kėdės, bet atsistatydinti dėl to, kad iš kažkur kažkas pasakė. Palaukime įrodymų, ką tas Janušonis, vadovybė dar dar kažkas konkrečiai padarė negero. <…> Kokius sprendimus bepriimtume, su tokiais sutiksiu ir vertinsiu”, – teigė V. Janušonis, atsakydamas į konservatoriaus Kazio Bagdono klausimą, ar po prezidento Gitano Nausėdos kritikos nesvarstė galimybės „garbingai atsistatydinti”.

Pasak jo, jokių kitų išvadų, apart tų, kurios buvo atsiųstos ir miesto Tarybos nariams, ligoninė nėra gavusi. Jis pabrėžė, kad ir šios išvados buvo formuluojamos remiantis anoniminiais pranešimais.

„Apgailestauju dėl susidariusios situacijos, nors ir ne visai objektyviai vertinama. Gerai, kad žmonės įvairiai atsiliepia. Dirbo keturios komisijos, yra tik vienas aktas”, – teigė vyr. gydytojas.

Pasak V. Janušonio aštuoni KUL skyriai buvo uždaryti jau ruošiantis COVID-19 infekcijai. O Infekcinis skyrius esą puikiai veikia, jokių pastebėjimų dėl jo komisija neturėjo.

„Žmonės ten dirba ir šypsosi, nors dirba labai sudėtingą darbą”, – teigė vyr. gydytojas, pabrėžęs, jog ligoninės skyriai nebuvo projektuojami tokioms infekcijoms, patalpas buvo galima tik bandyti pritaikyti.

KUL vadovas informavo, kad asmens apsaugos priemonėmis įstaiga apsirūpino pati, taip pat naudojo gautas iš rėmėjų. Iš valstybės rezervo nedideli kiekiai esą buvo gauti vasario 27-28 dienomis, o kita siunta gauta tik po mėnesio.

„Medikus aprūpino ne asmeniškai Janušonis, o komisija. Dalis norėjo gauti daugiau nei pagal rekomendacijas ar tvarkas. Suprantama, nes bijo, bet nebuvo galimybės ir nebus nė vienoje ligoninėje. Visoje šalyse jų trūksta – ir Europoje, ir JAV. Mes nesame kažkokia išskirtinė ligoninė, kaip bando pateikti – visur yra infekuotų medikų, pacientų”, – sakė V. Janušonis.

Jis akcentavo, kad KUL yra tik 3,4 proc. infekuotų medikų – panaši dalis, kaip ir visuomenės populiacija. O statistinis rodiklis esą yra apie 15 proc., o kai kur siekia ir 60 proc.

„Visur yra sergančių pacientų, bet neminima priežastis. Buvo du židiniai. Akių ligų skyriuje – vienos darbuotojos vyras, grįžęs iš Vokietijos. Kas galėjo numatyti, perspėti? Kitas – patekęs pacientas. Visur medikai dirbo su normaliomis apsaugos priemonėmis, kurios priklauso pagal normas”, – sakė V. Janušonis.

Jis teigė, kad KUL yra apie 1300 medikų ir ji yra vienintelė, jau patikrinusi visus, bei retoriškai klausė, kas būtų, jei kitos įstaigos patikrintų visus medikus. Pats V. Janušonis sakė dar nesitikrinęs, bet dabar gal jau tai ir padarys kartu su kitais vadovais, visi jie iki šiol jokių simptomų nejaučia.

Vadovas didžiausia problema įvardino komunikaciją.

„Žmonių daug, visiems nepaskambinsi, elektroninius paštus ne visi nepaskaito. Pravizituoju ir pats, kiek galima”, – sakė vyr. gydytojas.

Politikų pozicijos

Opozicijos atstovė Nina Puteikienė teigė, kad V. Janušonis pavertė ligoninę mūšio lauku.

„Ar įsivaizduojate efektyvų darbą tokioje situacijoje? Paprasčiausiai nusišalinkite laikinai be mūsų pagalbos. Taip įneštumėte ramybę, stabilizuotume padėtį”, – teigė ji.

„Tik pagal nuomonę civilizuotose šalyse vadovų galvos nekapojamos. Išvadų dar nėra. Tarybos nariai turėtų palaukti kompetentingų institucijų priimtų išvadų ir tik tada priiminėti sprendimus”, – teigė opozicijos atstovas Arvydas Vaitkus.

Tuo metu konservatorius Andrius Petraitis teigė, kad jau užtenka aukščiausių šalies vadovų išsakytų vertinimų ir esą vyr. gydytojas turi pats įvertinti, kokius gali padaryti sprendimus, kas sumažintų įtampą.

„Jeigu esate tikrai garbingas žmogus, atsitraukite nuo posto ir baikime tas įtampas. <…> Sulaukiau vakar žmogaus skambučio, kuris išgelbėjo man gyvybę prieš septynerius metus. Jis pasakė – Aidai, aš tave išgelbėjau, dabar išgelbėk mus”, – pareiškė konservatorius Aidas Kaveckis, priminęs, kad jau surašė, kas bus daroma, jei V. Janušonis neatsistatydins.

Konservatorius Audrius Petrošius tikino asmeniškai kalbėjęs su maždaug 50 KUL darbuotojų ir kai kurie pasakojimai šiurpino, o kiti išspaudė ašarą. Anot jo, aukščiausių šalies vadovų formuluotės yra nedviprasmiškos. Jis kėlė ir retorinį klausimą, ar nebuvo nutekinta informacija apie neplanuotą patikrinimą. Politikas teigė ir ketvirtadienį gavęs nuotraukas iš KUL, kur apie dešimt darbuotojų nedidelėse patalpose buriuojasi prie tyrimų.

Mero komandos narys Artūras Razbadauskas, anksčiau dirbęs KUL, teigė žinantis V. Janušonio valdymo stilių ir ne kartą aštriai apie jį ir viešai pasisakęs, tačiau, jo nuomone, dabar vadovo nukryžiavimas būtų nenaudingas, o žalingas. Jis kartu pasiūlė prisiminti prezidento frazę, kad ne metas pakeisti Aurelijų Verygą.

„Lengviausia suversti viską vienam žmogui. Viską reikia objektyviai įsivertinti“, – sakė liberalas Saulius Budinas, siūlęs nedaryti greitų ir karštų sprendimų, kur nereikia.

„Linčo teismo neturėtume daryti“, – sakė liberalė Alina Velykienė.

Anot mero Vytauto Grubliausko, „nuimti” V. Janušonį būtų lengviausia, nors tam irgi reikia teisinių pagrindų.

„Turime kalbėti ne apie personaliją, o situaciją mūsų pavaldumo įstaigoje. Kiek tai pagerins arba pablogins situaciją? <…> Aš mačiau tik vieną aktą, kur tik du punktai išvadų ir keli reikalavimai. Tai negalima vadinti net išvada. Taip, girdėjau aukščiausių šalies vadovų pamąstymus, užuominas, bet pagal medžiagą, kurios niekas nematėme. Jie turbūt matė ir žino daugiau. Tai visi turime tą matyti. Steigėjas pirmiausia”, – sakė meras ir klausė, kuris kitas kapitonas dabar geriau gelbėtų skęstantį laivą.

Siūlymo neįtraukė, sprendimo nepriėmė

Sprendžiant dėl miesto Tarybos posėdžio darbotvarkės N. Puteikienė pirminė savo parengtą sprendimo projektą, pagal kurį miesto Taryba įgaliotų Klaipėdos merą nušalinti V. Janušonį nuo pareigų ir pradėti tyrimą „dėl jo veiklos/neveiklumo užtikrinant saugų paslaugų teikimą ligoninėje COVID-19 epidemijos metu” ir prašė balsuoti dėl jo įtraukimo į svarstomų klausimų sąrašą. Tokį savo prašymą ji motyvavo ir tuo, kad trečiadienio vakarą konservatorių frakcija paragino V. Janušonį balandžio 15 d. atsistatydinti kaip praradusį pasitikėjimą, o to nepadarius informavo apie ketinimus inicijuoti atstatydinimo procedūras.

Tačiau Klaipėdos meras pareiškė, kad Savivaldybės administracijos Teisės skyrius tokį sprendimo projektą „vizavo neigiamai”, nes jis neva prieštarauja teisės aktams, tą patį esą patvirtino ir Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje.

„Jis negali būti teikiamas ir nebus teikiamas”, – teigė V. Grubliauskas.

Po ilgų diskusijų apie tai, ar verta kurti iš ekspertų sudarytą darbo grupę, kuri įvertintų išvadas ir sudarytų veiksmų planą, miesto Taryba galiausiai posėdį baigė nepriėmusi jokio sprendimo. Sutarta tik dėl to, kad jau galbūt penktadienį rinksis frakcijų seniūnai ir tarsis, kokia tai galėtų būti darbo grupė ir kokie būtų jai keliami uždaviniai.

14 Comments

  1. Rimantas

    Jis elgiasi kaip tikras rusų komunistais. Kankinkit budeliai…?

    Reply
  2. Darius

    Janušonis geras vadovas. Dėl to ir kolektyvas geras,ligoninėje viskas sustyguota , kaip laive. O tai svarbiausia.

    Reply
  3. "antanui' ir advokatams

    Keturiasdešimt metų vadovo kėdėje profesorius, ligoninės administracijoje įdarbinęs savo sūnų…. Ir ŠIS pensininkas dar dienos šviesoje visiems aiškina, kad NESILAIKO KĖDĖS??? Pasidomėkite ligoninės pirkiniais, kokios sumos, iš ko perka, ką tais pinigais paremia, ponia valdininkai isavivaldybės. Kodėl savivaldybė savo ligoninėse- universitetinėje ir palaikomos slaugos dešimtmečiais nekeičia vadovų pensininkų? Ar du profesoriai- Janušonis ir Drungilienė dirbs globojami liberalų iki paskutinio atodūsio? Ką turi galvoti apie medikų karjerą jauni, mokslūs baigę tikri profesoriai su puikiausiu išsilavinimu gydytojai, apie perspektyvas Klaipėdos švogerių pelkėje?

    Reply
  4. Antanas

    Vyrai, na nejuokinkite savo emocijomis. Petrošių mačiau kaip būsimą rimtą politiką, deja , pradedu nusivilti. Perbėgėlių nevertinu , tai amoralu, net politikoje, ne tik kare. O antra, jei vaikinas toks jautrus, kad nuo pasakojimų verkia, į politiką eiti negalima. O Kavecko „bajerio” nesupratau, nejaugi jis balsuoja pagal užsakymą? Kažkokie sovietinio mąstymo liekamieji reiškiniai. Taip cir neaišku, kas jį gelbėjo ir ką jis turėjo gelbėti. Janušonio gelbėti nereikia, jį aukština jo darbai miesto žmonių labui. Džiugu, kad Tarybos dauguma nešoka pagal Ninos muziką, o sugeba atskirti klėdesius nuo realybės. Sveikinu blaiviai mąstančius Tarybos narius.

    Reply
  5. Psichiškai sveikas

    Sveikinu Vinsą Janušonį, pasielgė taip, kaip pridera rimtai dirbančiam žmogui, ačiū Dievui, kad Taryboje daugumą sudaro sveiki ,mąstantys žmonės. Įdomi Puteikienės mintis, nes gana paika, juk ne Janušonis ligoninę pavertį mūšio lauku, o Vetryga. O kai dėl Puteikienės, ji man įdomi savo pasisakymais, bet šiandien ji bandė Tarybą paversti beprotnamiu…Razbadauskaas vis dar nuskriaustas, nes konkurse Janušoniui pralaimėjo, o jei Janušonis būtų ėjęs į rektorius, manau, būrų laimėjęs. Reikia mokėti garbingai pralaimėti ir nepykti, tačiau už pasiūlymą gerbiu Razbadauską.

    Reply
  6. Na

    Visa senoji gvardija už vincuką, matyt yra reikalų. Visus ten varyti lauk. Kaip erkės prisisiurbę dešimtmečius sėdi prie lovio.

    Reply
  7. Julis

    Jonai, išrėžk visą teisybę, kas vyksta medicinos srityje, į viešumą… Tegul padreba pagurliai…..

    Reply
  8. LAIMA

    JANUŠONIS TURI PAKEISTI RAZBADAUSKA.

    Reply
  9. Gražna

    Konservatorių sekta siautėja ir nieko nuostabaus – artėja rinkimai. Būtų žavu jei jie kada nors pasiūjytų ką tai racionalaus.

    Reply
    • Jons

      Duok dieve tokio siautejimo kuo daugiau, nes kai kurie veikejai ir numirs kedese prie kuriu priskrete. Mieste tikrai ivyko daug permainu ivairiose pozicijuose, bet dar ju ir reikia.

    • Grazinai

      Gėda politikams, kurie tokiu įtemptu metu, situaciją stengiasi išnaudoti rikimams: kas garsiau pasakys kad yra blogai. O ką gero politikai-Puteikienė, konservatorių jaunimas, apart rėkimo, yra nuveikę? Savanoriavo? Žmonės per rinkimus tą įvertins…

    • Vytas

      Konservatoriams: Ne mūsų žmogus, buvęs Darbo partijos deleguotas sveikatos ministras, tai ir skandinkime. O kaip jis dirba nesvarbu. Nuo kada konservatoriai pasidarė klusnūs Skverneliui ir Jo Ekscelencijai? Gėda

    • Vytui

      Ta prasme, literaliai, tau atrodo kad konservatoriams „Kaip jis dirba nesvarbu” ? 😀 Tu bent biški pasidomėk apie tai kaip jis dirba ir suprasi, kad būtent dėlto jį ir reik mest

  10. Tomas

    Cha cha cha, nesilaiko kėdės…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This