Savivaldybė prisiteisė draudimo išmoką už Tilžės gatvę

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybei pirmos instancijos teisme pavyko išsireikalauti, kad draudikai sumokėtų jai 170 tūkst. eurų draudimo išmoką už tai, kad jau bankrutavusi bendrovė „Žemkasa” tinkamai nevykdė Tilžės gatvės ir jos žiedinės sankryžos rekonstrukcijos sutarties.

Klaipėdos savivaldybės nuotr.

„Žemkasa” Tilžės gatvės atkarpos nuo Šilutės pl. iki geležinkelio pervažos rekonstrukcijos, kuri apimta ir Sendvario žiedo pertvarkymą į šviesoforais reguliuojamą sankryžą, vykdė nuo nuo 2017-ųjų rudens. Pasirašytos sutarties vertė siekė 4,226 mln. eurų. „Žemkasa” spėjo atlikti darbų už 1,278 mln. eurų – sutartį dėl vėlavimų ir nevykdomų darbų pernai birželį nutraukė prieš keletą savaičių savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas pradėjęs eiti Gintaras Neniškis.  „Žemkasai” jau liepą Klaipėdos apygardos teismas iškėlė bankroto bylą.

Naują konkursą likusiame darbams atlikti, kuriame dalyvavo trys rangovai, laimėjo „YIT Lietuva”, pasiūlysi 4,172 mln. eurų kainą. Tad viso objekto kaina padidėjo 1,224 mln. eurų.

Savivaldybė pareikalavo, kad draudiminę garantiją už „Žemkasą” suteikę draudikai „BTA Baltic Insurance Company“ sumokėtų jai 170 203 Eur draudimo išmoką, tačiau jie tai padaryti atsisakė, nes Latvijos bendrovė „Tilts” teisme ginčija jungtinės veiklos sutartį – esą jos atstovas viršijo įgaliojimus ir negalėjo pasirašyti tokios sutarties su „Žemkasa”.

Tada jau Klaipėdos savivaldybė kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, kad jis priteistų minėtąją draudimo išmoką, 6 procentus procesinių palūkanų bei bylinėjimosi išlaidas.

Draudikai teisme tvirtino, kad išmokėti išmokos negalima, nes šiai dienai esą dar nėra aišku, ar darbus turėjo atlikti tik BUAB „Žemkasa“ ar ir SIA „Tilts“ dėl to ir nėra priimtas sprendimas dėl išmokėjimo. BUAB „Žemkasa“ prašė teismo šią bylą sustabdyti iki bus išnagrinėtas ginčas su Latvijos bendrove, o SIA „Tilts“ pateikė atsiliepimą, kuriame prašė klausimą spręsti teismo nuožiūra.

Bylą išnagrinėjęs teisėjas Žilvinas Terebeiza konstatavo, kad „BTA Baltic Insurance Company“ nepateisinamai ilgai – net tris mėnesius – nepriėmė sprendimo dėl išmokos išmokėjimo, nors laidavimo rašte aiškiai ir nedviprasmiškai numatyta, jog draudikas, gavęs pirmą raštišką pareikalavimą, nedelsiant įsipareigoja sumokėti 170 203,12 Eur sumą. Jokių išskirtinių aplinkybių, kurios objektyviai galėtų pateisinti tokį delsimą, anot teismo, nebuvo.

Tad teismas visiškai patenkino savivaldybės ieškinį ir be draudimo išmokos, palūkanų iš draudikų dar priteisė ir 3123,2 Eur bylinėjimosi išlaidų. Šis sprendimas dar gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui.

1 Comment

  1. Sigitas

    Tai kad Klaipėdos miesto savivaldybė prisiteisė draudimo išmoką visiškai ne atstoja darbų pabrangimą daugiau nei milijonu ir prarasto brangaus laiko. Ne veltui liaudyje yra posakis t.y. „SEPTYNIS KARTUS PAMATUOK, VIENĄ KARTĄ PJAUK”. Na niekaip mes galime protingai priimti tinkamus numatomų darbų darbų teisėtus sutaries spreidimus. Pastoviai įsisukam į tą teisminių ginčų rutiną.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Kurgi tie valytojai?*

Visų nuskriaustųjų užtarėjas Spyglys dalinasi vienos miestietės laišku ir nuotraukomis, kurie jį pasiekė. „Per visur pasakoja, kaip miesto gatvės valomos. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Buvusiam „Žemkasos” savininkui – teistumas ir solidi sąskaita

Klaipėdos apygardos teismas, penktadienį paskelbęs sprendimą nuo 2021-ųjų rudens nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, nuteisė devynerius metus vieninteliu dabar jau likviduotos UAB ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Verslas

Clint Eastwood byla grąžinta Klaipėdos teismui

Lietuvos apeliacinis teismas panaikino Klaipėdos apygardos teismo sprendimą, kuriuo atmestas Clint Eastwood ir teises į aktoriaus atvaizdą turinčios bendrovės „Garrapata ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This