Koronavirusas Klaipėdoje: autobusų vairuotojai į dezinfekciją žiūrėjo pro pirštus

Koronavirusas, Svarbu

Klaipėdoje kol kas daugiausia problemų kyla dėl keleivių apsaugos nuo koronaviruso viešajame transporte, o dėl sprendimo privalomai dezinfekuoti daugiabučių namų laiptines kilęs ažiotažas jau nurimo.

Situacija, kaip uostamiesčiui sekasi užkirsti kelią plisti COVID-19, penktadienį buvo aptarta Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijoje.

Autobusuose – pažeidimai

Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento specialistai neseniai tikrino, kaip dezinfekuojami miesto autobusai, kaip juose laikomasi kitų saugumo reikalavimų. Nustatyta, jog kai kurie autobusai net nebuvo dezinfekuoti, kad kai kuriuose autobusuose nebuvo dezinfekcinio skysčio, keleiviams nebuvo sudarytos sąlygos laikytis saugių atstumų.

Jau vykdoma Klaipėdos autobusų dezinfekcija galutinėse stotelėse. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Tikrai buvo įvairių pažeidimų. Pavyzdžiui, buvo tokių autobusų, kur aiškiai matėsi, kad jie neplauti kelis mėnesius, nes dulkių sluoksnis buvo per du pirštus, tai apie kokią dezinfekciją dar gali būti kalba. Aišku, surašėme ir ne vieną protokolą. Bet reikia pasidžiaugti, kad tie mūsų vizitai padėjo. Per kelias dienas iš kai kurių vežėjų įmonių gavome atsakymus, išsamiai parašė, kas ir kaip yra daroma. Bet ne visos įmonės taip sureagavo, atsakingai pasižiūrėjo. Tad tikrai bus grįžtamoji kontrolė. Pagal galimybes mūsų žmonės vėl važiuos ir tikrins. Tikimės, kad situacija bus geresnė“, – kalbėjo Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas.

Viešajai įstaigai „Klaipėdos keleivinis transportas“ laikinai vadovaujantis Andrius Samuilovas taip pat pripažino, jog situacija viešajame transporte nebuvo labai gera.

„Tikrai nesigirsiu, kad dabar viskas išspręsta. Buvome sumažinę autobusų kontrolės apimtis, nes mūsų žmonės buvo skirti padėti aptarnauti tarptautinius keltus. Tačiau mūsų patikra dabar jau suintensyvėjo, tik ta žinutė pasiekė, matyt, ne visus vežėjus. Kažkas ne visiškai suprato reikalavimus, bet pamatėme ir tai, jog kažkas akivaizdžiai pradėjo žiūrėti pro pirštus. Tas Visuomenės sveikatos centro vėzdas, kuoka ir baudos turėtų padėti. Mes irgi skyrėme nuobaudas, kurios augina motyvaciją pasikeisti. Pripažinsiu ir apgailestauju, kad tos įmonės ar atskiri vairuotojai, kurie ir įprastai yra apsileidę, matyt, ypatingai suįžūlėjo“, – tvirtino A. Samuilovas.

Bendrovės „Klaipėdos autobusų parkas“ direktorius Vaidas Ramanauskas tvirtino, kad visi jų autobusų vairuotojai yra aprūpinti respiratoriais, kaukėmis, vairuotojai yra atskirti nuo keleivių, visuose autobusuose yra dozatoriai su dezinfekciniu skysčiu.

„Dabar dar labiau atskyrėme autobusų sėdynių eiles, kad keleiviai galėtų susėsti tik šachmatais. Bet trūksta ir keleivių mentaliteto. Nuplėšiamos stop juostos, pavagiami dozatoriai su dezinfekciniu skysčiu“, – problemas vardijo V. Ramanauskas.

A. Samuilovas informavo, kad nuo šios savaitės jau sustiprinta į sodus – Dituvą, Šernus viešuoju transportu važiuojančių keleivių kontrolė.

Ažiotažas dėl laiptinių nurimo

Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis priminė, jog didelis ažiotažas kilo dėl sprendimo dezinfekuoti visas daugiabučių namų laiptines, nes tai turi būti daroma ne savivaldybės, o gyventojų lėšomis. Toks įsakymas buvo pasirašytas balandžio 2 dieną. Įsakyme nurodyta, jog namo administratoriai privalo dezinfekuoti laiptines ne rečiau nei vieną kartą per savaitę.

„Įsakymas tikrai sukėlė didelį ažiotažą, sulaukėme daug skambučių, žmonės teiravosi, kiek tokios paslaugos kainuos, kur nusipirkti to dezinfekcinio skysčio. Dabar galime pasakyti, kad įsakymas įgyvendinamas puikiai. Klaipėdoje yra apie 2000 daugiabučių namų, apie 80 proc. iš jų jau iki karantino yra sudarę sutartis valymo paslaugoms, tad reikėjo tik papildomai nupirkti dezinfekcinio skysčio. Dar apie 10 proc. daugiabučių namų užsakytos privalomos paslaugos, tai čia gyventojams turi prisidėti papildomi mokesčiai. Apie 5 proc. daugiabučių namų gyventojai administratoriams pateikė prašymus, jog laiptines dezinfekuos savo jėgomis. Šiandien skambučių dėl šio įsakymo tikrai yra sumažėję. Rinkoje jau atsiranda konkurencija, tai ir paslaugų kainos mažėja. Tad sakyčiau, jog įsakymas vykdomas užtikrintai“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus vyriausioji patarėja Inga Kubilienė.

R. Grigaliūnas priminė, jog tos laiptinės, kuriose gyvena lengva koronaviruso forma sergantys asmenys, kurie nėra guldomi į ligonines, vieną kartą dezinfekuojamos nemokamai. Anot R. Grigaliūno, šiai dienai jau yra dezinfekuotos 104 tokios laiptinės.

Konteineriai dar neišplauti

„Klaipėdos autobusų parko“, kuris yra laimėjęs savivaldybės skelbtą konkursą ir uostamiesčio gatves ir šaligatvius valo specialiomis mašinomis, direktorius V. Ramanauskas pateikė skaičius, kaip šiomis mašinomis dezinfekuojamos miesto gatvės ir šaligatviai. Anot jo, dezinfekcija atliekama jau dvi savaites, per tą laiką dezinfekuota 2 mln. kv. m gatvių ir šaligatvių ploto. Taikos prospektas dezinfekuojamas du kartus per savaitę, o Šilutės plentas ir Minijos gatvė – po vieną kartą.

Anot V. Ramanausko, šiuo metu bendrovė dar turi tiek priemonių, kiek jų užteks 4 savaitėms, o jei dezinfekciją reikės tęsti, priemonių lengvai galima įsigyti papildomai.

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus viršininkė Ramunė Šličienė informavo, jog nuo balandžio 1-osios visi uostamiesčio atliekų vežėjai buvo įpareigoti išplauti ir dezinfekuoti visus Klaipėdoje esančius atliekų konteinerius. Šios dienos duomenimis, anot R. Šličienės, išplauti ir išdezinfekuoti visi varpelio formos antrinio rūšiavimo konteineriai, požeminiai bei pusiau požeminiai konteineriai. Antžeminių mišrių atliekų konteinerių yra išplauta ir išdezinfekuota apie 65 proc., visi jie sutvarkyti turi būti iki mėnesio pabaigos.

Prižiūri per 400 asmenų

Duomenis apie tai, kaip sekasi kontroliuoti saviizoliacijoje privalančius būti asmenis, Ekstremalių situacijų komisijai pateikė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Raimundas Vaitkevičius. Jo teigimu, šiuo metu Klaipėdoje yra 448 asmenys, kurie privalo būti saviizoliacijoje.

„Šitas sąrašas kasdien yra papildomas, jis nuolat kintantis. Asmenys kontroliuojami dviem būdais – nuotoliniu ir gyvai. Nuotoliniu būdu telefonu bendraujame su saviizoliavusiais asmenimis, aiškinamės jų buvimo vietą, pasikalbame. Jei kyla abejonių, kad asmuo nesilaiko saviizoliacijos režimo, vengia atsiliepti į skambutį iš policijos, vykstame patikrinti situacijos. Kasdien pasirinktinai tikriname apie 60-80 asmenų. Nuo patikrinimų pradžios yra surašyti 7 protokolai asmenims, kurie nesilaikė saviizoliacijos. Visais atvejais tai nebuvo sergantys žmonės, bet jiems saviizoliacija buvo privaloma. Pažeidimai padaryti, nes asmenys išėjo pasivaikščioti ir pakvėpuoti grynu oru, kai kurie – į parduotuvę. Galime drąsiai sakyti, kad didžioji dalis piliečių tikrai yra sąmoningi, laikosi saviizoliacijos, suvokia, kokios gali būti pasekmės tiek dėl viruso perdavimo, tiek dėl sankcijų“, – kalbėjo R. Vaitkevičius.

Jis tvirtino, jog ir viešose vietose žmonės gana drausmingai laikosi karantino sąlygų.

„Ta situacija viešose vietose labai priklauso ir nuo oro, ir nuo savaitės dienos. Aišku, jei oras geras ir dar savaitgalis, tai žmonių bus daug. Tad ir šiam savaitgaliui ruošiamės. Mums vėl padės šauliai, pasieniečiai, policijos rėmėjai, viešojo saugumo pareigūnai. Pažeidimų nustatome nemažai, bet protokolus rašome tik tiems, kurie nereaguoja į mūsų įspėjimus. Dauguma žmonių suvokia šitą situaciją ir sąmoningai laikosi nustatytų reikalavimų, bet, kaip visada, yra ir dalis žmonių, kurie yra linkę nusispjauti į ribojimus“, – teigė R. Vaitkevičius.

R. Grigaliūnas pridėjo, kad Visuomenės sveikatos centro specialistai savo ruožtu Klaipėdoje jau surašė 5 protokolus fiziniams asmenims ir 10 – juridiniams, kurie nesilaikė karantino reikalavimų.

8 Comments

  1. Nijolė

    Laba diena,esu 68 metų senjorė,perku autobusų bilietą metams,man tada būna truputį pigiau.O dabar jau nebevažiuju ,tai ta paslauga man neteikiama,.Noriu žinoti ar bus pratęstas bilietas,?

    Reply
    • Pensininkas

      Koks Tamstai bilieto pratęsimas, jeigu esi Senjorė. Senjorė yra senienų elitas, o elitas kaip žinome yra visko perteke.
      O aš 69metu esu pensininkas, ir į senjorus netaikau.

  2. Budulis

    Ir koks tikslas meluoti, kad visi tokie geri ir laikosi karantino. Pavyzdžiui mūsų name, vienos kaimynės dukra gryzo iš Ispanijos ir turėjo saviizoliuotis. Bet už dienos atvažiavo masina pas savo motiną ir sukėlė pavojų kaimynams užsikrėsti corona virusų. Gerai kad žmonės supratingi, pamatę kad kaimynė turi nepageidaujamą svečią, nei vienas nekiso nosies iš būtų keletą dienų. Tai to viruso nepasigavom. Meluoja valdžia kad yra kontrolė, visų niekas nesuziures. Žmogus pats turi suprasti, kad kelią pavojų kitiems.

    Reply
    • Anonimas

      debilai tragiškai atrodo(budulis)

  3. Žmonės

    Sumokėjo pirkdami 6 mėnesių nuolatinį bilietą, bet dauguma jau antrą mėnesį nesinauduoja. Apie kompensaciją šį bendrovė sako, nieko jus negausite. Moka tik pinigus lupti.

    Reply
  4. Klp

    Ei. Petrosiau!!!!! Čia tavo srytis autobusai, kur tu!? Dirbk savo darbą ką gsl but sugebi, nors ir tai labai abejoju, dirbk pagaliau ką dirbai visada, nes dabar taryboje, tai esi miesto fotografas.

    Reply
    • Petrošius negali

      Jam visai neįdomu. Įdomu tik algą sau pasikelti. Tiek žinių:D)

    • tomas

      Petrosiui vienodai, jis jau save seime mato su nukvakusiais Klaipėdos konservatoriais, vaidins dirbanti.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This