Dėl neteisėtų Neringos statybų – dar viena sąskaita valstybei

Regionas

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT)  išplėstinė teisėjų kolegija byloje dėl žalos atlyginimo iš Lietuvos valstybės ir Neringos savivaldybės dėl Neringoje nugriautų pastatų, trečiadienį atmetė poilsio namų „Ąžuolynas“ apeliacinį skundą. Teismas iš dalies tenkino Lietuvos valstybės, atstovaujamos Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos, bei Neringos savivaldybės apeliacinius skundus.

Kolegija sumažino pirmos instancijos teismo verslininkams priteistą turtinės žalos atlyginimą iki 9 432,60 eurų.  Vilniaus apygardos administracinis teismas 2018 m. gegužę poilsio namams buvo priteisęs 17 377,20 Eur  ir 5 proc. metines palūkanas.

Už šį jau nugriautą žuvų restoraną verslininkai iš valstybės jau buvo gavę 1,2 mln. eurų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Administracinėje byloje ginčas kilo dėl žalos, kurios atsiradimą pareiškėjas kildino iš neteisėtų Klaipėdos apskrities viršininko administracijos, Neringos savivaldybės tarybos ir Neringos savivaldybės administracijos veiksmų – priimtų atitinkamų aktų, tvirtinant teritorijų planavimo dokumentus, išduodant statybą leidžiančius dokumentus statyti žuvų restoraną, jachtininkų viešbučius, jachtklubą ir pripažįstant pastatytus statinius tinkamais naudoti.

Poilsio namai „Ąžuolynas” prašė priteisti 305 570,65 Eur žalą ir 5 proc. metines palūkanas.

LVAT konstatavo, kad ieškinio senaties terminas vieniems iš reikalavimų buvo praleistas, tad yra pakankamas pagrindas juos atmesti. Todėl buvo sprendžiama tik dėl reikalavimų, susijusių su prieplaukos nameliu ir  jachtininkų viešbučiais.

LVAT teigimu, yra pakankamas pagrindas konstatuoti, jog byloje nustatyti pažeidimai laikytini valdžios institucijų neteisėtais veiksmais ir prašoma priteisti žala, kilusi dėl jachtininkų viešbučių netekimo, yra konkreti, tikra ir įrodyta.

Tačiau kartu LVAT taip pat pabrėžė, kad žemesnės pakopos teismas neteisingai apskaičiavo žalos dydį: pagal 2004 m. liepos 26 d. pirkimo–pardavimo sutartį, kurią poilsio namai sudarė su UAB Verslo investicijų projektų centras, 50 000 Lt (14 481 Eur) suma buvo įvertinti ne tik nebaigti statyti jachtininkų viešbučiai, bet ir nebaigtas statyti žuvų restoranas, todėl, pasak teismo, į šią aplinkybę būtina atsižvelgti apskaičiuojant pareiškėjui priteistiną žalos dydį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Per parą - vos 15 susirgusiųjų COVID-19

Trečiadienį Lietuvoje buvo patvirtinta 15 naujų susirgimų COVID-19, iš kurių du žmonės užsikrėtė antrą kartą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This