Rinkiminės kampanijos fone – spjūvis rinkėjams į veidą

Nuomonės

Pradžioje sudėliokime taškus ant i, idant kam nors nekiltų kokių nors insinuacijų.

Nors daugybę metų gyvenu Klaipėdoje, Slengiuose nesu buvusi. Rodos, porą kartą esu juos pervažiavusi. Slengiuose negyvena nė vienas mano giminaitis ar artimas pažįstamas, o ar gyvena koks nors tolimas pažįstamas – nežinau. Visko gali būti: pažįstu daug klaipėdiečių, kurie, tikėtina, gali gyventi ir Slengiuose, ir Purmaliuose, ir Kalotėje, ir Ginduliuose, ir Sudmantuose, ir Doviluose, ir…

Bet ne apie juos ir ne apie mane kalba.

Kalba apie amoralią politiką, apie biurokratus, apie arogantiškus Seimo narius ir ypatingai tuos, kurie buvo išrinkti Klaipėdoje. Kurie turi atstovauti klaipėdiečiams, savo rinkėjams. Ir kuriems ant tų rinkėjų, švelniai tarianti, nusispjauti. Net ir jau prasidėjusios rinkiminės kampanijos fone.

Jau, matyt, supratote, apie ką aš čia.

Beveik dvejus metus trukęs dalies slengiškių titaniškas darbas, siekiant prijungti šią priemiestinę uostamiesčio gyvenvietę prie Klaipėdos, įžūliai atsainiu ir itin nepagarbiu išrinktųjų balsavimu per keletą minučių buvo sutryptas ir išmestas į šiukšlių dėžę kaip nieko vertas. Tvarkingai, pagal visas to paties Seimo nustatytas procedūras įvykdyti visi reikalavimai, suderinti su daugybe institucijų, paaiškėjo esą niekiniai, arogantiškai užtrenkus duris ne tik prieš žmonių pilietinę iniciatyvą, bet ir prieš sprendimui prijungti Slengius pritarusios Vyriausybės bei Klaipėdos miesto tarybos atstovus.

Ypač ciniškai nuskambėjo argumentas esą už Slengių prijungimą balsavo mažai gyventojų, posėdyje dalyvaujant vos 54-iems (!) Seimo nariams. Priminti gal, kiek mes jų turime?

Ir iš tų mažiau nei pusės dalyvavusiųjų slengiškių likimą viens du išsprendė 15 balsavusiųjų prieš, tarp kurių buvo ir klaipėdietis liberalas (tikrai liberalas?!) Gintaras Vaičekauskas, ir 36 susilaikiusieji, tarp kurių buvo Naglis Puteikis, Irina Rozova ir Irena Šiaulienė. Kiti gi Klaipėdoje rinkti seimūnai dalyvauti posėdyje net nepasivargino. O kam – Seimo nario atlyginimą juk vis tiek jie gaus, skirtingai nei daugelis darbo ar verslo per karantiną netekusių šalies gyventojų.

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje vis dažniau pasigirsta balsų esą po pandemijos pabaigos Lietuva bus išmokusi jai siųstas pamokas ir sugrįš darbuotis jau iš esmės pasikeitusi. Ar tikrai?

Koronaviruso pandemija ir šalyje įvestas karantinas išties atskleidė daug įdomių dalykų, tarp jų ir naudingų, parodžiusių, pavyzdžiui, kad mokytis sėkmingai galima ir neinant į mokyklą, o dirbti – kompiuterio klaviatūrą maigant ir namuose.

Kartu ši neįprasta situacija akivaizdžiai pademonstravo ir vieną tiesą, kurią, beje, ir iki šiol žinojome, bet kuri nuotolinio darbo metu sužibo visu gražumu: Lietuvoje be jokių reformų ir nesibaigiančių diskusijų viens-du reikėtų mažiausiai perpus sumažinti visų lygių išbujojusį biurokratinį aparatą, kaip siurbėlė be perstojo geriantį šalies biudžeto kraują.

Deja, bet to padaryta nebus.

Nes kol mūsų šalyje įstatymus leis patys jų nesilaikantys seimūnai, atlyginimus gaunantys ir už nedalyvavimą svarbiuose posėdžiuose, ir už piliečių valios demonstratyvų ignoravimą, kol jie, stoję į naują rinkiminės kampanijos kelią, vėl į mus spoksos kiaulės akutėmis ir išsijuosę skies apie tarnavimą Lietuvai ir mums, jos piliečiams, tol apie jokius, net ir menkiausius pokyčius gerovės valstybės link neverta net svajoti…

20 Comments

  1. Kaminkretys

    Hm… Subjektyvi autores nuomonė…žodziu ką noriu, tą ir rašau.

    Reply
  2. Renaldas

    Lietuvos Respublikos Seimas 1999 m. gegužės mėnesį ratifikavo Europos vietos savivaldos chartiją, kurios 5 straipsnis “Savivaldybių teritorinių ribų apsauga” sako: “Savivaldybių teritorinės ribos negali būti keičiamos, iš anksto nepasitarus su visomis vietos bendruomenėmis ar nesurengus referendumo, kur tai leidžia statutas.” Ką reiškia terminas “nepasitarus”?
    Iš straipsnio: “O naujoji savivaldybių keitimo tvarka Seimo sprendimu jau yra gerokai apsunkinta – vietos gyventojų apklausoje turi būti dalyvavę daugiau kaip pusė gyventojų ir daugiau kaip pusė jų turi būti pasisakę už siūlomus pakeitimus, būtina studija ir kt.” Daugiau kaip pusė gyventojų – čia visų registruotų ar balsavimo teisę turinčių?
    Surinkti pusės Slengių gyventojų parašus nėra misija neįmanoma. Tik reikia atkreipti dėmesį, kad sprendžiant savivaldybės teritorinių ribų keitimo klausimą tinkamai, po pusmečio reikės atsiklausti ir pačių klaipėdiečių nuomonės.

    Reply
  3. klaipėdietis

    Tai Klaipėdos Mėlynasis proveržis žlunga kaip supratau… Juk ten buvo numatyta prijungti rajono gyvenvietes prie miesto taip padidinant gyventojų skaičių Klaipėdoje 🙂

    Reply
  4. Šiaip pastebėjimas

    Trimituojama, kad dalies slengiškių nuveiktas titaniškas darbas!?!:) Tik, kad ta dalis labai jau maža – iš 40% apklaustųjų viso kaimelio gyventojų tik trečdalis (100 kaimiečių) pasisakė „už”… Kovotojai, jums patiems nejuokinga? O apie straipsnio autorę apskritai kalbėti neverta – visais savo pastebėjimais-pamokymais taip nusipaistė, kad net komentuoti neverta. Geriau jau ji daugiau pasiskaito užsienio specialistų (kalbu apie pažangias šalis) straipsnių apie nuotolinio mokymosi trūkumus, gal tuomet supras kam reikalingos mokyklos…

    Reply
  5. Gintaras Vaičekauskas

    Šiaip, profesionali žurnalistė paskambintų straipsnyje minimiems žmonėms ir paklaustų, KODĖL buvo balsuojama būtent taip ar kitaip. To reikalauja profesinė žurnalisto etika. Bet to nebuvo. Vietoj to, viešai vienpusiškai formuojama žurnalistės nuomonė, kaip populistinis pasirodymas. Vėl vieni tik blogi, kiti tik geri. Ir dabar tegu autorė pati įrodinėja, kad tai nėra straipsnis apie artėjančius rinkimus.

    Sunkiai suvokiama, kad žurnalistė mato tik vieną tiesą. Savo

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Kaip buvusiam žurnalistui laikas būtų skirti publicistinius žanrus: tai ne informacinio pobūdžio straipsnis, o subjektyvi nuomonė, kuriai leidimo Seimo narių atsiklausti nėra būtina. Nebent jau kažkas pasikeitė įstatymuose? ? O savo nuomonę gali parašyti bet kada – visada spausdiname.

  6. ALGIRDAS

    GYVULIAI TURI DAUGINTIS KAIME,? LABAI TEISINGAI.

    Reply
    • tu

  7. Rajonas

    Teisingai, kad neprijungė, miestas turi begales teritorijų, tai ten tegul ir tvarkosi, o nelenda į rajoną. O jeigu miesto gyventojai keliasi į užmiestį, tai čia miesto problema, jeigu nesukuria žmonėms salygų, kad jie liktų mieste.

    Reply
    • jusu

      Nieko vertas komentaras….

  8. Sigitas

    Labai blogai kad į seimą renkami tokie Klaipėdos miesto gyventojus atstovaujantys seimo nariai. Taipogi blogai kai į seimą papuolą pagal sąrašus (sąrašiniai seimo nariai). Ypač blogai kad dėl Slengiuose gyvenančių gyventojų nepasisako tvirtą nuostatą Klaipėdos miesto valdžia ir miesto tarybą. Savaime aišku tarybos narių tarpe yra tokių kurie to klausimo visumą, bet kad jų balsas neturi svarumo vien dėl to kad toji dabartinė dauguma praktiškai su merijos kabinetu yra neveiksni. Jie būtent ir laukė tokios darbe seime priimtos nuostatos. Todėl manau t.y. Beveik dvejus metus trukęs dalies slengiškių titaniškas darbas, siekiant prijungti šį priemiestinį uostamiesčio rajoną prie Klaipėdos nerikia išmęsti į šiukšlių dėžę ar savartyną. Dabar Slengiškiams reikia tiesiog mobilizuotis dėl tolimesnių žingsnių dėl prijungimo Prie Klaipėdos miesto. Pagaliau dėl to savo poziciją turi vienareikšmiškai turėtu išsakyti Klaipėdos miesto gyventojų išrinktieji. Taip kad Slengiškiai nenuleiskit rankų. Turėkit optimizmo ir Klaipėdos miestas JŪSŲ laukia.

    Reply
  9. slengiškė

    Apie politikus ir jų atviras patyčias iš tautos atskira tema. O sprendimas neprijungti priimtas teisingai. Ir argumentas,kad balsavo per mažai norinčių prisijungti ,visiškai logiškas. Negali trečdalis nuspręsti už visus. Turi bent jau puse per puse.

    Reply
    • .

      Neteisingas.

  10. Anonimas

    Klaipėdos rajono pinigais infrastruktūra sutvarkyta, o dabar „prijunkit mus”, o kas kompensuos išlaidas keliams, takeliams apšvietimui, tada jau geriau sakykit „pirkit mus”

    Reply
    • Romanas

      „Sutvarkyta infrastruktūra”. Prajuokinot, ačiū!

    • Infrastruktūra

      Ir gal galima plačiau apie tuos rajono pinigus paliktus Slengiuose – kas buvo padaryta???? Domėkitės siek tiek plačiau – o ne VBS agentūra vadovausitės. Infrastruktūra pasirodo kažkas atrado už rajono pinigus. Mielieji – ten nulis infrastruktūros!!!!

    • RT

      Patys viską pastatėme, o valdžia tik kalniukų pristatė kad mašinas gadintume, ir ant dviračių takų metalinių strypų pridėjo, neduok dieve bus patogu… Ir tik nereikia aiškinti, kad męs debilai ir po mašinom lysim ir lakstysim kaip pašėlę.

  11. Pirma

    Norėjo iš tos Klaipėdos pabėgti į užmiestį, dabar nori Klaipėda pasitempti iki namo slenksčio. Ar buvo klaipėdos gyventojų atsiklausę, ką atneš tas prijungimas . Tik nereikia apie mokesčius, nes jie išgaruos. Ir kokia nauda bus prijungus gyvenvietės gyventojams .

    Reply
    • Anonimas

      Teisingai rašote❤?

    • RT

      Atneš krūvą pinigų, kuriuos dabar švaisto visokio nesąmonė Gargždai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Politika

Irena Šiaulienė nori į Europos Parlamentą

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ pagarsino savo kandidatų į Europos Parlamentą sąrašą. Jo lyderiu yra eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. Tarp kandidatų yra ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Unikali transformacija: kaip „tabokinė“ tapo kultūros fabriku II

„Atvira Klaipėda“, ciklo „Urbanistiniai jubiliejai“ rašinyje jau papasakojusi apie tabako pramonės atsiradimą senamiesčio prieigose, šįkart primins jos pasitraukimo istoriją ir ...
2023-11-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This