Koronavirusas: nežinia trunka ilgiau nei žadama

Koronavirusas, Svarbu

Praėjusio ketvirtadienio vakarą Sveikatos apsaugos ministerijai paskelbus, kad ilgąjį savaitgalį šalies miestuose, taip pat ir Klaipėdoje, prie prekybos centrų žmonėms bus dalijami kvietimai atvykti išsitirti dėl koronavirusinės infekcijos (COVID-19), iškart kilo noras atlikti žurnalistinį eksperimentą ir savo kailiu įsitikinti, kaip veikia toks naujas valdžios sumanymas.

Kaip ir buvo žadėjusi, uostamiestyje kvietimus tirtis turėjusio dalinti Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro vadovė Jūratė Grubliauskienė penktadienį, apie 9.20 val., nuvykus į „Akropolį”, jo viduje, prie centrinio įėjimo, kvietimus jau dalino biuro darbuotojos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kaip vėliau sakė J. Grubliauskienė, dar prieš pradedant darbuotis jų jau laukė keletas dešimčių klaipėdiečių. Kadangi Klaipėdai buvo skirta 500 kvietimų (iš jų 100 – „Akropolio” darbuotojams), kvietimą gavau be problemų.

Įsėdus į mašiną 9.31 val. skambinu į koronoviruso liniją 1808. Prisiskambinti pavyksta iškart, ilgai laukti atsiliepiant netenka. Beveik penkias minutes trukusio pokalbio metu linijos darbuotoja išsiaiškina tai, kad simptomų nejaučiu, bet noriu tirtis pagal kvietimą, jo numerį, asmens duomenis, gyvenamąją vietą, ar galėsiu atvažiuoti savo automobiliu ir praneša, kad užregistravo tirtis Klaipėdos mobiliame punkte 13.50 val. bei informuoja, kad dar pokalbio metu gausiu SMS ir turiu pažiūrėti telefone, ar ji iš tiesų atėjo. Patvirtinus SMS gavimą operatorė paaiškina tvarką, kaip turiu elgtis atvažiavęs į punktą – kad turiu turėti asmens dokumentą, ant didelio popieriaus lapo užrašytą telefono numerį, telefoną, neatidarinėti automobilio langų.

Prie „Švyturio” arenos, kur įrengtas mobilusis Klaipėdos tyrimų punktas, atvykstu apie dešimt minučių anksčiau. Patikros poste stovintis, berods, karo policijos pareigūnas prieina prie automobilio su užrašu, prašančiu parodyti į telefoną gautą SMS. Per uždarą langą ją perskaitęs parodo kitą užrašą, nurodantį sustoti kairėje – supratau, kad iškart už automobilio, kuriame sėdėdamas jis laukia atvykstančiųjų tirtis. Sustojus ten tenka palaukti kelias minutes, kol pamatau kariškio ženklą, rodantį važiuoti tyrimų punktu tapusio autobuso link.

Įveikus per visą arenos aikštelę atitvarais sužymėtą trasą, tenka palaukti dar kelias minutes ties ženklu „Stop” ir užrašu, primenančiu neatidarinėti langų ir likti automobilyje, kol išvažiuos prieš mane buvęs vienas tirtis atvažiavusio žmogaus automobilis. Jam pajudėjus netrukus punkto darbuotoja rankos mostu pakviečia privažiuoti.

Parodęs ant lapo užrašytą numerį 13.46 val. netrunku sulaukti skambučio – medikė paprašo parodyti asmens dokumentą. Netrukus prieina jos kolegė ir esu paprašomas atidaryti langą.

Malonios moterys paprašo pasistengti mėginio ėmimo metu nečiaudėti ir nekosėti. Taip pat pasiteirauja, ar nesu patyręs nosies traumos ar turėjęs jos operacijos.

Viena iš medikių išsitraukia ilgą ausų krapštuką primenančią lazdelę ir įkiša gana giliai ją į kairiąją nosies šnervę. Jausmas nemalonus, net išrieda ašara. Medikė maloniai tarsteli, jog supranta, kad nesmagi procedūra ir paklausia, ar jau gali paimti mėginėlį iš ryklės. Pasakius, kad esu pasiruošęs, paprašo išsižioti, iškišti liežuvį. Pastaroji procedūra jokių nemalonių potyrių nesukelia.

Paėmus tyrimus moteris paaiškina, kad atsakymą turiu gauti per 24 valandas. Jei bus aptiktas virusas, paskambins specialistas ir paaiškins, kaip turiu elgtis. Jei tyrimas neigiamas, tiesiog sulauksiu apie tai informuojančios SMS. Taip pat priduria, kad kol sulauksiu atsakymo, turiu izoliuotis. Nelabai supratau šio reikalavimo logikos, nes simptomų nejaučiu, atvažiavau savanoriškai su kvietimu, bet to nesiaiškinu ir padėkojęs išvažiuoju. Visa procedūra užtruko apie dvi-tris minutes.

Prasideda laukimo etapas. Visą sekmadienį – nei skambučio, nei SMS.

Prisimenu dar apie tokį dalyką kaip e-sveikata. Prisijungiu ten, mano paskyroje matyti tik įrašas, kad ėminys tyrimams paimtas gegužės 1 d. 17.08 val. Keista, kad laikas kitoks, bet gal čia išgabenimo iš mobiliojo punkto laikas…

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) praneša, kad per šeštadienį Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) laboratorijoje nustatyta 30 teigiamų COVID-19 atvejų, keturi iš jų iš mobiliojo punkto. Šansų būti tarp tų keturių kaip ir yra… Bet gal nedelstų ir paskambintų? Kita vertus, pagal pakeistą tvarką laboratorijos jau teikia tik bendrą iš gautų ėminių nustatytą koronaviruso infekcijų skaičių, į jį įeina tiek naujai nustatytieji atvejai, tiek pakartotiniai, atskirai jie neišskiriami. Klaipėdos savivaldybė savaitgaliais informacijos, kiek klaipėdiečių susirgo virusu, neskelbia.

Pirmadienio rytas vėl be jokių žinių e-sveikatoje, SMS ar skambučio. Optimistiškiau nuteikia tai, kad NVSC praneša, jog KUL ir UAB Medicina practica laboratorijoje, kuri lyg irgi tiria klaipėdietiškus mėginius, teigiamų atsakymų, rodančių virusą, sekmadienį nebuvo užfiksuota. Tačiau savivaldybė praneša apie du naujus susirgimus per savaitgalį. Bet gal visgi netruktų paskambinti, jei vienas iš jų būčiau aš?

Praeina ir dvi paros po tyrimo. Atsakymo vis dar nėra.

Pirmadienį vakarop, po penkių, prisimenu apie e-sveikatą ir pabandau prisijungti dar kartą. Bingo! Yra naujos informacijos.

Pasirodo, UAB Medicina practica laboratorija mėginį tyrimams gavo tik sekmadienį 22 val., o tyrimas atliktas tik pirmadienį 15.33 val. Yra ir atsakymas, skelbiantis, kad viruso nerasta.

Po kokio pusvalandžio, 18.19 val., praėjus ne 24, o daugiau nei 53 val. po mėginio paėmimo, galiausiai į telefoną atskrieja ir žadėtoji SMS su tokia pačia gera žinia. Tik kam ten rašo apie tolesnę saviizoliaciją? Matyt, tokiems savanoriškiems atvejams šablono dar nėra.

Taigi, galima džiaugtis, kad neužsikrėtęs, arba paliūdėti, kad bent jau kol kas žurnalistinis eksperimentas, kaip vyksta COVID-19 gydymas, neįvyks…

INFORMACIJA

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, dešimtyje savivaldybių išdalijus beveik 9 tūkst. kvietimų pasitikrinti dėl koronavirusinės infekcijos (COVID-19), galimybe pasinaudojo ir į mobilius punktus atvyko 3762 žmonės. Koronavirusinė infekcija patvirtinta tik vienam žmogui. Jam tyrimas paimtas Vilniuje.

Klaipėdoje iš 500 gavusių kvietimus išsityrė tik 143. 

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, savaitgalio testavimo rezultatai nuteikia pozityviai, tačiau jokiu būdu neleidžia atsipalaiduoti.

1 Comment

  1. EMA

    O jeigu neturi automobilio kaip organizuotas tyrimu paemimas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šeštadienį - vos du antriniai COVID-19 atvejai, bet mirė vienas žmogus

Lietuvoje šeštadienį buvo patvirtinti vos du nauji koronavirusinės infekcijos atvejai ir abu užsikrėstusieji susirgo antrą kartą. Klaipėdiečių tarp jų trečią ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Savaitinis COVID-19 rodiklis Klaipėdoje padidėjo 125 proc.

Lietuvoje penktadienį buvo patvirtinta 18 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du žmonės susirgo antrą kartą. Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This