COVID-19: „Virusui reikia žmogaus”

Koronavirusas

Trečiadienį popiet Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje ne tik buvo pristatyta jos parengta COVID-19 valdymo strategija, bet ir pasidalinta pastebėjimais apie vis dar neperprastą koronaviruso veikimą bei prognozes, kiek dar su šiuo virusu gali tekti mums gyventi.

Pasak Santaros klinikų medicinos profesoriaus Vytauto Kasiulevičiaus, šiandien dar niekas pasaulyje negali pasakyti, kaip dažnai gali kartotis naujos viruso bangos.

D. Razmuvienė ragino laikytis apsaugos priemonių – viešose vietose, kur yra žmonių, dėvėti kaukes. Palmiros Mart nuotr.

„Bet tai, kad šitas virusas nebaigs gyvavimo su šiuo pavasariu, yra tikra tiesa”, – sakė profesorius. Kartu jis teigė, jog antroji, kaip prognozuojama, rudeninė banga nebūtinai turinti būti stipresnė už pirmąją – esą pasaulinių pandemijų istorija žino visokių pavyzdžių.

V. Kasiulevičius pažymėjo, jog svarbu yra kuo anksčiau nustatyti susirgimą, jo protrūkius ir vietas, kur tie susirgimai vystosi.

„Sugrįžtant mokiniams į mokyklas ateity greičiausiai susidursime ir su mokyklomis, kur tokie protrūkiai vystysis”, – tokios galimybės neatmetė  medikas.

Pasak jo, mokslo bendruomenė siūlo daug inovatyvių sprendimų, kaip tuos protrūkius indentifikuoti – nuo grupinio testavimo iki nuotekų tyrimų, o Lietuva, kaip ir kitos šalys, ieško efektyvių gydymo metodų. Profesorius pranešė, jog beveik 100 pacientų mūsų šalyje buvo taikytas gydymas hidrochlorofido ir azitromicino deriniu, kuris esą davė neblogų rezultatų.

Tuo metu epidemiologė Daiva Razmuvienė priminė, jog Lietuva karantino sąlygomis jau gyvena 50 dienų ir, jos teigimu, „visuomenė mūsų nenuvylė”.

Ji pasidžiaugė, kad per ilguosius savaitgalius nekilo naujų infekcijos protrūkių, tačiau teigė, jog atsipalaiduoti dar negalima.

„Reikia nepamiršti, kad mes viruso nepažįstame iki galo, mes nežinome daug jo savybių, mes nežinome, ar jis gali turėti vadinamąjį sezoniškumą, kaip jis plis vasarą, mes nežinome, ar jis sukelia ilgalaikį imunitetą, bet mes per tą laiką supratome paprastą dalyką – virusui reikia žmogaus”, – sakė D. Razmuvienė.

Ji priminė tris pagrindines taisykles, kurių būtina laikytis, norint apsisaugoti nuo koronaviruso: saugų 2 metrų atstumą, ne ilgesnį kaip 20 min. bendravimo su kitu žmogumi laiką ir asmeninių apsaugos priemonių naudojimą.

Ji teigė suprantanti, jog atšilęs oras vis dažniau žmones veja į lauką, tačiau ragino vyresnio amžiaus senjorus ar mamas su vaikais „nesibūriuoti eilėse prie parduotuvių”.

„Mokslas kol kas negalės padėti, nes nėra nei vaistų, nei vakcinos, reiškia, mes patys turime sau padėti tomis trijomis paprastomis taisyklėmis”, – apibendrino epidemiologė.

1 Comment

  1. Lina

    Dabar palaukit darželių atidarymo.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This